,

ATATÃœRK’ÃœN MERSÄ°N’Ä° 4. ZÄ°YARETÄ° – SEMÄ°HÄ° VURAL

rnek-Çiftliği.jpg

10 MAYIS 1926 PAZARTESİ  

Gazi Mustafa Kemal, Tarsus’ta, TaÅŸucu’nda ve Dörtyol’daki (bir yıl önce satın aldığı) çiftliklerini görmek üzere 7 Mayıs 1926 günü Ankara’dan trenle hareket etmiÅŸtir.
Yanında Sabiha (Gökçen), manevi kızları Rukiye ve Zehra, Özel Kalem Müdürü Tevfik (Bıyıklıoğlu), Başyaver Rüsuhi, muhafız askerler ve özel hizmetçileri Habeş Nesip Ağa ile (Çanakkale Savaşından beri hizmetinde bulunan) Bekir Çavuş vardır.

TARSUS ÇİFTLİĞİ HAYAL KIRIKLIĞI
9 Mayıs 1926 Pazar günü Yenice’de, Mustafa Kemal karşılama yapılmamasını istemiÅŸ olmasına karşın halk istasyonu doldurmuÅŸtu. Adana Valisi Mustafa ReÅŸat (MimaroÄŸlu), Belediye BaÅŸkanı Ali Münif (YeÄŸenaÄŸa), Mersin Valisi Ata, Belediye BaÅŸkanı Beyler ve mülki erkân ile vagonunda bir saat kadar görüştü. Tarsus’ta (Amerikan Koleji karşısında) Sadık (EliyeÅŸil) PaÅŸa’nın konağında misafir edilen M. Kemal ve yanındakiler geceyi orada geçirdiler. 10 Mayıs Pazartesi sabahı kendisi için hazineden satın alınan Berdan Nehri kenarındaki çiftliÄŸi görmeye gidildi.
Åžiddetli yaÄŸmur yağıyordu, yollar ve tarlalar su altındaydı. Su basan çiftlik görülmeden dönüldü. Satın almak için aracı olan iki milletvekili, (Ahmet Besim (Özbek) ve Niyazi (RamazanoÄŸlu)) tarlayı üçe bölüp su basan yeri M. Kemal’e, güvenli ve verimli iki bölümü kendilerine ayırmışlardı. Bu oyunu anlayan ve canı sıkılan M. Kemal aracı olan milletvekillerini bir daha huzuruna kabul etmemiÅŸtir.
Tarsus’ta fazla kalmayarak saat 22.00’de Mersin’e gelen Mustafa Kemal, geceyi trende kendi özel vagonunda geçirmiÅŸtir.

TEKİR ÇİFTLİĞİNDE
11 Mayıs Salı günü ErtuÄŸrul yatı ile TaÅŸucu’na giden ve saat 20.30’da TaÅŸucu’na varan Gazi bir gece Sadık (TaÅŸu) Beyin evinde konuk olmuÅŸtur. ÇarÅŸamba günü öğleden sonra Silifke’de ziyaretler yapılmış, vali konağında ziraat uzmanlarıyla çiftlik ve köylülere modem ziraatın yararı konusu görüşülmüştür. O gece, balo düzenlenen yatta kalmışlardır.
PerÅŸembe sabahı yatla TaÅŸucu’ndan ayrılan Gazi ve heyet, SusanoÄŸlu koyunda, köylülerin yaptığı eÄŸreti mendireÄŸe yanaÅŸan yattan çiftliÄŸe gittiler. ÇiftliÄŸin her tarafını gezen Gazi, makineleri gördü, ustalarla tanıştı. O gece yatta düzenlenen akÅŸam yemeÄŸinde Adana, Tarsus, Mersin ve Silifke’den davet edilen resmi ve özel konuklarla sohbet eden Gazi, geceyi yatta geçirdi.
Cuma sabahı çiftliÄŸe gelen Gazi, yaz aylarında dinlenmek için yaptırmayı düşündüğü köşkle ilgili Macar Mimar Radomesko’nun plan ve projelerini inceledi ve beÄŸenmedi. (CumhurbaÅŸkanlığı dinlenme köşkü iki yıl kadar sonra Ä°stanbul da Florya’da kuruldu.) Çiftlikte iki gece kalan ve 16 Mayıs 1926 Pazar günü saat 9.00’da SusanoÄŸlu koyunda bekleyen ErtuÄŸrul yatı ile Mersin’e dönen Mustafa Kemal, CHP Merkezini, Türkocağı’nı ziyaretten sonra trenle Adana’ya gitmiÅŸtir. Aynı gün Dörtyol’a giderek çiftliÄŸini gezen Gazi, 17 Mayıs Pazartesi günü Ankara’ya hareket etmiÅŸtir.

ATATÃœRK MERSÄ°N’DE “Hayali Cihan DeÄŸer”  kitabının sonraki bölümü için bu satırı tıklayınız.

Biyografik Bilgi

scroll to top