,

ATATÃœRK’ÃœN MERSÄ°N’Ä° 5. ZÄ°YARETÄ° – SEMÄ°HÄ° VURAL

Ertuğrul-Yatı.jpg

15 ÅžUBAT 1927
ErtuÄŸrul yatı ile çıktığı gezide Mersin’e uÄŸrayan Mustafa Kemal’i karşılamak üzere Vali Muavini, Belediye-Parti baÅŸkanı ve mülki erkân ile ileri gelen zevat motorla yata gittiler. Çok heyecanlandığı için motorda bayılan Vali Muavini, Doktor Abdullah (Ersoy) Bey’in yaptığı iÄŸne ve masajla kendine geldi. Kısa süren kabulden sonra Mustafa Kemal ve yanındakiler ÅŸehre çıktılar. Vilayet, Belediye ve Partiyi ziyaretten sonra trenle Ankara’ya hareket ettiler.

ERTUĞRUL YATI 
1903’te satın alındığı günden itibaren üç sultana hizmet etti: II. Abdülhamid, ReÅŸad ve Vahdeddin. Ä°ÅŸgal günlerinde limanda yattı ve Cumhuriyet sonrasında Atatürk’ün kullandığı devlet yatı oldu. ErtuÄŸrul Yatı, donanmamızda yer alan yatların en zarifi, en güzelidir.1938’de görevi Savarona devraldı.
1903’te, Sultan II. Abdülhamit tarafından İngiltere tezgâhlarına ısmarlanan bu yata, Osmanlı Hanedanı’nın kurucusu Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Bey’in adı verilmişti. Kuğu gibi bembeyazdı. İki bacası da ağzı, semaver tipi denen biçimdeydi. Gerektiğinde yelken açabilecek üç direği ile gerçekten çok biçimli bir tekneydi. O yılların öteki yatları gibi Ertuğrul da burnu civadralı tabir olunan şekilde bastonluydu.
İskoçya’nın Nescastle-Upon-Tyne kentindeki Armstrong, Michell & Co tezgâhlarında özenilerek inşa edilen Ertuğrul 900 tonluk bir gemiydi. Boyu 79,2 metre, genişliği 8,3 metre olup iki adet 3 silindirli, toplam 2.500 beygir gücünde buhar makinesi vardı. Çift uskurluydu. Saatte 18–20 mile yakın bir hız yapabiliyordu.

ATATÃœRK MERSÄ°N’DE “Hayali Cihan DeÄŸer”  kitabının sonraki bölümü için bu satırı tıklayınız.

Biyografik Bilgi

scroll to top