,

ATATÃœRK’ÃœN MERSÄ°N’Ä° 8. ZÄ°YARETÄ° – SEMÄ°HÄ° VURAL

AtaturkSalincakta.jpg

21 ŞUBAT  1935
Ege vapuruyla Ä°zmir’den Antalya’ya, oradan TaÅŸucu’na gelen ve ÇiftliÄŸi gezen Atatürk, 21 Åžubat 1935 PerÅŸembe günü saat 9.15’te Mersin’e gelmiÅŸtir.
Yurdumuza kötü emeller besleyen Ä°talya diktatörü Mussolini ye göz dağı vermek için Adatepe ve Zafertepe savaÅŸ muhriplerinin eÅŸlik ettiÄŸi bu gezide, yanında kız kardeÅŸi Makbule Atadan, Nebile, Afet Ä°nan, İçiÅŸleri Bakanı Şükrü Kaya ile kızı, Ordu MüfettiÅŸi Fahrettin Altay, General Cemil Cahit Toydemir, Cevat Abbas Gürer, milletvekili Nuri Conker, Muhafız Alayı Komutanı Ä°. Hakkı Tekçe, Genel Sekreter HaÅŸan Rıza Soyak, BaÅŸyaver Celal Tolgay, yaverler NaÅŸit Mengü, Şükrü Özer ve AvusturyalI mimar Gros bulunuyorlardı. TaÅŸucu’nda bir köşk yaptırmak için, Macar mimar Radomesko’nun planını beÄŸenmeyen ve mimar Gros’u getiren Atatürk, Çiftlik Müdürü Sırrı beyin görüşüne uyarak bu giriÅŸimlerinden vazgeçmiÅŸtir.
Atatürk, ÅŸehre çıkmamış, Vali Hakkı Haydar Perksun ve yöneticileri vapurda kabul etmiÅŸtir. Bir motor davetlileri vapura götürüp getiriyordu. Mussolini’nin dünyaya meydan okuduÄŸu günlerde yaptığı bu gezide Mersin’e uÄŸrayan Atatürk’ün, Müftü Abdullah Gökçel Efendiyle sohbetinin bir bölümünü, torunu UÄŸur Ersoy şöyle nakletmektedir:
“Atatürk pek iyi görünmüyormuÅŸ. Gözleri kan çanağı gibiymiÅŸ. Oturmuyor, salonda sürekli geziniyormuÅŸ, belli ki çok huzursuz. . .
– Müftü Efendi, bu Mussolini fena halde canımı sıkıyor. Ãœlkeye tam huzur gelmiÅŸken, kalkınma hamleleri baÅŸlamışken bu adamın bir delilik yapmasından korkuyorum. Geceleri uyuyamıyorum. Eminim siz de uyuyamıyorsunuzdur.
– Gazi Hazretleri benim uyku problemim yok, Mussolini beni rahatsız etmiyor.
– Nasıl olur, bu krizin içinde nasıl böyle rahat uyuyabilirsiniz.
-PaÅŸa Hazretleri, biz tabii rahat uyuruz. Başımızda siz olduÄŸunuz sürece biz Türk Milleti hiç bir zaman endiÅŸelenmeyiz. Bu cevap Ata’nın pek hoÅŸuna gitmiÅŸti.
Ä°skeleyi ve Uray Caddesini dolduran binlerce Mersinli Ata’sını görmek özlemiyle beklemiÅŸ, Ege vapuru, öğleden sonra Ä°zmir’e hareket etmiÅŸtir.

ATATÃœRK MERSÄ°N’DE “Hayali Cihan DeÄŸer”  kitabının sonraki bölümü için bu satırı tıklayınız.

Biyografik Bilgi

scroll to top