,

DOĞAN AKÇA KİTABI NASIL YAZILDI 2/18

Doğan-Akça-7.jpg

KİTABIN BAŞINA DÖNMEK İÇİN BURAYI TIKLAYINIZ.

Doğan Akça’nın ardından Mersin Ticaret ve Sanayi Odası bir anma günü düzenlemişti. O günün akşamı Ayşe Vural, Semihi Vural, Meriç Alkan ve Ülker Arıkan, Vural’ların evinde bir araya geldiklerinde hâlâ toplantının etkisi altındaydılar. Önce toplantıda konuşulanların değerlendirmesini yaptılar. Sıra, “Doğan Akça için bundan sonra neler yapılabilir” sorusuna geldiğinde ise bir liste oluştu. Maddelerden biri şöyleydi: “Doğan Akça’nın yazıları ve Doğan Akça dostlarının yazılarından seçkilerle oluşacak Doğan Akça’ya Armağan Anı Kitabı”
Düşünceler satırlara döküldü ve Semihi Vural bu listeyi ertesi günü içinde kendisinin de bulunduğu “Mersin Kitap Yayın ve Tanıtım Kurulu”nun üyeleri Yasmina Lokmanoğlu, Faik Burakgazi, Fazıl Tütüner, Ahmet Yeşil ve Celâl Soycan’a iletti.

Doğan Akça 52
Yıllardan beri birçok konuda ortak fikir üreten, yaptıkları çalışmaları birbirleriye paylaşıp tartışan, gerektiğinde birbirlerine destek veren iki arkadaş olarak Semihi Vural ve Meriç Alkan kitap konusunu ön plana aldılar.
Semihi Vural konuyu, kurulun kurum olarak üyesi olan İçel Sanat Kulübü’nün başkanı Ziya Aykın’a açtığında ondan bu çalışmanın İçel Sanat Kulübü çatısı altında yapılmasının uygun olacağı yanıtını aldı. Bunun üzerine içinde yönetim kurulu üyesi Nihat Taner’in de bulunduğu bir ekip oluşturuldu ve ekibin doğal üyesi olarak kabul edilen Ayfer Akça’ya konu hakkında bilgi verildi. Doğan Akça’nın bazı dostlarından da yazı istendi.
Semihi Vural çalışmayı başlatıp, Ayfer Akça’nın ilettiği Doğan Akça arşivinden ve kendisindeki yayınlardan bir derleme yaptıktan sonra bayrağı Meriç Alkan’a devretti. O da çeşitli eklemeler ve düzenleme yaptı. Kitap yayına hazır duruma gelmişti.
Çalışmayla başından beri ilgilenen Nihat Taner, Doğan Akça’nın kendi kitaplarını basmış olan Avcı Ofset ile önceden konuşmuştu. Kitap basıma hazır duruma geldiğinde de Semihi Vural’ın konuştuğu Mehmet Avcı, kitabı maliyetine basacağını ve – vefa olarak da- kendinde bulunan resim kopyalarından bir “Doğan Akça Resimleri” forması ekleyeceğini belirtti.
O resimlerin birçoğunun fotoğrafını çekmiş olan Fotoğraf Sanatçısı Mustafa Eser kitabın kapağını hazırlayarak çalışmaya emeğini kattı.
Celâl Soycan da “seve seve” diyerek bu renkli bölümün düzenlemesini yaptı.
Basım giderleri ise İçel Sanat Kulübü’nün yeni dönem başkanı Teoman Sungur’un Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile temasa geçmesi sonucu bu iki kurum tarafından üstlenildi.
İşte böyle bir imece çalışmasıyla bu kitap ortaya çıktı.
Doğan Akça, sanata yetenekli, ama olanakları kısıtlı öğrencilere hep destek bulmaya çalışırdı. Kitabın geliri ve bağışlarla onun bu yanının yaşatılması ne iyi olur…

KİTABIN DEVAMI İÇİN BU SATIRI TIKLAYINIZ

Biyografik Bilgi

scroll to top