,

FÄ°REDERÄ°K BARBOROS / FRIEDRICH BARBAROSSA – ÅžAHÄ°N ÖZKAN

Barbarossa.jpg

1187 Yılında Memluk Sultanı Selahattin Eyyubi Latinleri yenerek Kudüs’ü almıştı. Halbuki Avrupalılar Kudüs’ü alabilmek için sayısız can vermişti. Kutsal şehri her ne pahasına olursa olsun kurtarma amacındaydılar. Bu nedenle 3. Haçlı seferini düzenlediler.

Avrupa tarihinin en ünlü krallarından biri olan Alman imparatoru Friedrich Barbarossa kara yolunu tercih etti. Diğerleri deniz yolundan gittiler.

Friedrich Barbarossa 100.000 kişilik kuvvetle Anadolu’ya girdi. Bu güçlü ordu karşısında Anadolu Selçuklu Sultanı 2. Kılıç Arslan ancak çete savaşı yapabildi. Vurkaçlarla, yağmalarla kayıplar verdirmeye çalıştı.

Friedrich Barbarossa’nın ordusu Konya’ya geldiÄŸi zaman (Mayıs 1190) ÅŸehir halkı kaleye çekilmiÅŸ, ya da İçlere doÄŸru kaçmışlardı. Barbarossa, Konya’da beÅŸ gün kalıp 30 Mayıs’ta Karaman’a (Larende) geldi. Oradan Silifke’ye yöneldi. Ermeni Kralı 2. Leon Friedrich’i büyük törenle karşılamak İçin Silifke dolaylarında hazırlanmıştı. Orduda yiyecek sıkıntısı vardı. Ermeni Katalikosu süratle Selahattini Eyyubi’yi durumdan haberder etti.

Silifkeye giden yol aşılması güç bir araziden geçmekteydi. Yiyecek azalmıştı. Müthiş bir sıcaklık ortalığı kasıp kavuruyordu. 10 Haziran 1190da büyük ordu Silifke Ovasına İnerek Kalykadnos (Göksu) ırmağını geçip şehre yürümek üzere hazırlık yapmaya başladı.

Barbarossa muhafız birliğiyle önden giderek suyun kenarına varmıştı. Burada ne olup bittiği kesin olarak bilinmiyor. Friedrich ya suda biraz serinlemek için atından atlamış ve suyun akıntı gücü onun tahmininden fazla çıkmıştır, ya da yaşlanmış olan vücudu ani soğuğun şokuna tahammül edememiş veyahut da atı sürçerek onu suya düşürmüş ve ağır zırhları onu dibe surüklemiştir. Her ne İse, ordu ırmak kenarına vardığında İmparatorun cesedi sudan çıkarılmış, kıyıda upuzun yatmaktaydı.

Schwaben Dükü kumandayı ele aldı. Çukurova içinden yoluna devam etti. Ä°mparatorun bozulmaması için sirkeye batırılmış olan cesedi de yanındaydı. 21 Haziran’da Antakya’ya varıldığında, Ä°mparatorun cesedi dağılmıştı. Sirke etkisiz kalmıştı. Aceleyle Antakya Katedraline gömüldü.

Günümüzde Friedrich Barbarossa adı Mersin ve Silifke’de bir dostluk ve sanat anıtı haline geldi. Karaman karayolu üzerinde Silifke’ye 9 kilometre uzaklıkta Ortaçağın en büyük Ä°mparatoru Friedrich Barbarossdnın bir anıtı dikilmiÅŸti. BU sanat ve dostluk anıtı 1 971’de Almanya BüyükelçiliÄŸince yaptırılmıştır. Anıtın bulunduÄŸu yer Barbarossa’nın boÄŸulduÄŸu yer olarak bilinmektedir ve 1 . derece doÄŸal sit alanıdır.

KAYNAKLAR:
1.Yılmaz ÖZTUNA -Türkiye Tarihi Cilt:2
2.Turan BARLAS -İçel İli Turizm Envanteri
3.Steven RUNCIMAN – Çeviren Prof. Dr. Fikret IÅžILTAN Haçlı Seferleri Tarihi Cilt:3 Safta: 1

İçel Sanat Kulübü 103 Sayılı Aylık Bülteninden alınmıştır.

Öğretmen. Mitoloji konusunda bir çok makalesi var, Belgesel araştırmacısı. Amatör olarak gezi rehberliği yapıyor.

scroll to top