,

İÇEL SANAT KULÃœBÃœ GÃœNÃœBÄ°RLÄ°K GEZÄ°LERÄ° – Erdal ÅžENEL

Göksu.jpg

ALAKADAR OLANLARLA GEZÄ°LER HAKKINA HASBIHAL – Erdal ÅžENEL
2-3 senedir Derneğimiz, çoğu zaman günü birlik, arada bir de hafta sonu kamplı geziler yapmakta. Küçük gruplarla başlayan geziler, bugün üç midibüs (her biri 25 kişilik) veya iki büyük otobüse yükselmiştir.
Gezilere iştirak eden kimseler bazen değişmekte olduğundan gezilerin amacı hakkında verdiğimiz bilgiler iyice anlaşılamamaktadır. Bu sebeple bazılarımızın bildiği hususları yazılı olarak bir kere daha belirtmek istiyorum.
Bizim geziler, sizlerin daha evvel yapmış olduğu pikniklere hiç benzemez. Bizim amacımız, sizlere (her yaşta) sıhhatinizi kazandırmaktır.
Sıhhat sözünü iki kısımda açıklayabiliriz.
Birincisi, fiziki: Yani tabiata çıkıp, engebeli arazilerde yürüyerek kaslarımızı, eklemlerimizi ve temiz havada ciğerlerimizi çalıştırmaktır. Böylece eklemlerdeki kireçlenme önlenir, kaslarımızı elastikiyetini korur, tabi ciğerlerimiz de temiz hava ile bayram eder.
Ä°kincisi, psikolojik: Esasında bu iki kısım bir biri içindedir. Ama, medeniyet ilerleyip, ÅŸehirler büyüyüp, insanlar çoÄŸalınca; gürültü, çalışma ve geçim ÅŸartları bizleri (haberimiz olmadan) bir stres içine sokar. Bu sebeple yaÅŸamımız tatsızlaşır. Doktora müracaat eden hastaların % 80’i psikolojik, % 20’si ise bilinen mikrobik sebeplerdendir. Bu hususta gezilerimiz bizlere büyük rahatlık saÄŸlar.
Bu yazımızla, bir uzman olarak, amacımıza ulaşmak için tatbik edeceğimiz kurallara uyum sağlamanızı anlatmaya çalışıyoruz. Yani bizim gezilerimiz sadece eğlence değildir. Amaca ulaşmanın da kendine göre bir nizamı vardır. Size gönüllü olarak verdiğimiz bu hizmet, istediğimiz nizamı üç senedir öğretemediyse muvaffak olup olmadığı şüphelidir. Şahsen, muvaffak olacağımıza inanıyorum.
Hepinizin bildiği gibi, gezileri İdare Heyetimize getirdiğimizde, üye olmayanlar da gelebilir şartını koyduk.. Bundan maksadımız, yalnız başına bu tip gezilerden istifade edemeyen vatandaşlarımıza da fırsat verebilmektir. Bültenimizin ayda bir çıkması ve üye olmayanlara gönderilmemesi sebebiyle gezi arkadaşlarımızla iletişim çoğu zaman oluşamıyor. Üye olmayanlar da kulüp sekreterimizden bülten temin edebilirler.
Bazı tavsiyelerimiz:
1) Altı lastik, rahat bir ayakkabı,
2) Yazın pamuk, kışın yün çorap (bir çift de çantanızda yedek çorap)
3) Pantolon veya etek, (pantolon tercih edilmeli)
4) Hafif bir rüzgarlık ve bir kazak. Yürürken terleyince rüzgarlık, sonra da kazak çıkarılır ve kollarından bele bağlanır. Durunca da giyilir.
5) Küçük bir sırt çantası şarttır. Yürüyüşlerde çok rahat edersiniz.
6) Yiyeceklerinizi yiyebileceğiniz miktarda alın.Başkasına ikram diye bir şey gezilerde hiç pratik değildir. Alış veriş için mola verilmeyeceğinden, otobüse binmeden önce yiyecek ve içeceklerinizi tam olarak temin edin.
7) Kamp Nizamı : Sabah en geç 07.30’da kalkılır, lider tarafından saat belirtilmemiÅŸse 08:30’da hareket baÅŸlar. Gece en geç 23:00’de konuÅŸma biter (Mecbur olursanız kısa ve fısıltı ÅŸeklinde konuÅŸun)
8) Geziye iştirak edenler yalnız başına değil, grupla beraber hareket ederler. Yapmaya muktedir olmadıkları hareketleri yapma mecburiyeti yoktur
9) Size, gezi lideri tarafından verilen sürelere uymaya özen gösteriniz. Çünkü gezi zamana göre planlanır ve ancak ona göre tamamlanır. Gecikmeyip, herkesle birlikte hareket etmek, geziye katılan arkadaşlara gösterdiğimiz saygının ifadesidir.
10)Kulüp İdare Heyetimiz tavsiyemiz üzerine aşağıdaki kararı almıştır:
“Gezilerde gidilecek bir saatlik mesafelerde otobüslerde sigara içilmeyecektir. (Uzun mesafelerde 5 dakikalık sigara molası verilecektir.)”
Yukarıda belirtilen hususlara uymanızı rica eder, hepinize uzun ve sıhhatli bir yaşam dileriz. Erdal ŞENEL
İSK Bülteni 1994 yılı 28. sayısından alınmıştır.

Biyografik Bilgi

scroll to top