,

İLERİ İLKOKULU – NİHAT TANER

leri-İlkokulu-açılışı.jpg

Kentimizin köklü eğitim kurumlarından İleri İlkokulu 1936–1937 yıllarında inşa edilmiştir. Vali Rüknettin Nasuhioğlu döneminde, İl Özel İdaresi bütçesinden 45.576 TL harcanarak yapılmış ve 29 Ekim 1937 günü öğrenime açılmıştır. Bu tarihte eğitim başlamış olduğu için diğer okullardan bazı öğrenciler İleri İlkokulu’na aktarılmış, eğitime bu şekilde başlanmıştır. O yıllarda bazı okullar üç yıl eğitim verdikleri için (örneğin Kayatepe) 4. ve 5. sınıflara da öğrenci alınmıştır. İleri İlkokulu ilk mezunlarını 1940 Haziran ayında vermiştir.

Okul alanı 4,575 m2’dir. Bina oturumu 1,140 m2 olup kalan bölüm oyun sahası ve bahçe olarak kullanılmaktadır.
Okula “İleri” adının verilmesine Vilayet Encümeni karar vermiştir. Kıbrıs’ta olaylarının arttığı ve Türklerin Rum tecavüzlerine uğradığı 1964 senesinde Türk Hava Kuvvetleri’nin gerçekleştirdiği uyarı uçuşunda bir uçağımızı Rumlar düşürmüştür. Paraşütle atlayan pilot Yüzbaşı Cengiz Topel şehit edilmiştir. Bunun üzerine okulun ismi 1964–1965 Öğretim yılında “Cengiz Topel” olarak değiştirilmiş, ancak 1966–1967 öğretim yılında tekrar “İleri İlkokulu” yapılmıştır.

1961–1964 yılları arasında Okul Yaptırma ve Tamir Derneği tara-fından 300.000 lira bedelle bir salon ve altı derslik ilave edilmiştir. Eylül 1997’de 8 yıllık temel eğitim yasası uyarınca okulun adı “İleri İlköğretim Okulu” olarak değiştirilmiştir. Ağustos 2012’de 4+4+4 olarak bilinen 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile “İleri Ortaokulu” olmuştur.

Okulun ana binası iki katlıdır. Birinci katta dersliklerin yanı sıra, müdür, müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı odaları; öğretmen odası, rehberlik ve psikolojik danışmanlık odası, bir memur odası, okul aile birliği odası, öğretmenler tuvaleti ve kütüphane yer almaktadır. İkinci katta bilgisayar laboratuarı, fen bilgisi laboratuarı, müdür yardımcısı odası ve derslikler bulunmaktadır. Okul bahçesinde, öğrenci tuvaletlerinin üzerindeki ek binada spor ve soyunma odaları bulunmaktadır.

İleri İlkokulu verdiği kaliteli eğitim ve yetiştirdiği öğrencilerle her zaman ön plana çıkmıştır. İlk yıllarda mezun olan bazı öğrencileri tanıtalım:

Atıf Yılmaz Batıbeki: Türk film yönetmeni, yapımcı ve senarist. 9 Aralık 1925’te Mersin’de doğmuştur. Babası Muhip Batıbeki Mersin İdman Yurdu’nun kurucularındandır. Lise öğrenimini Mersin’de tamamlayan Atıf Yılmaz daha sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ve Güzel Sanatlar Akademisinde bir süre eğitim almıştır. 1951 yılında Kanlı Feryat filmi ile yönetmenliğe başlamıştır. 110’dan fazla film yönetmiş, 2004 yılında yönettiği Eğreti Gelin son filmi olmuştur. 5 Mayıs 2006’da İstanbul’da vefat etmiştir.

Teoman Karahun: Şair, gazeteci. 1932’de Akşehir’de doğdu. 1935’te ailesi Mersin’e geldi. İlk ve orta öğrenimini Mersin’de tamamladı. Lise yıllarında şiirleri Varlık, Yeditepe, Türk Dili, Kaynak gibi önemli dergilerde yayınlandı. Daha sonra bu şiirler Varlık Yayınları tarafından “Acı Su” adıyla kitap olarak basıldı.1953’te üniversite eğitimi için Ankara’ya geldi. Gazeteciliğe 1954 yılında Son Havadis’te düzeltmen olarak başladı. 1955 Varlık Dergisi şiir ödülünü Gülten Akın ile paylaştı. Gazetecilik ve Halkla ilişkiler Yüksek Okulu Radyo ve Televizyon bölümünden mezun oldu. Ulus, Hâkimiyet, Yeni İstanbul, Yeni Sabah ve yeniden Ulus gazetelerinde çalıştı. 1970’te TRT’ye geçti. Ayni sene TDK Basın Dili ödülünü aldı. Gazeteciler Cemiyeti’nin “röportaj’ ve “seri röportaj” dallarında verdiği “Altın Kalem” ödüllerini aldı.1977’de TRT haber dairesi başkanı oldu. 12 Eylül 1980’den sonra emekli oldu ancak çeşitli dergi ve gazetelerde yazmaya devam etti.
Mersin’e olan hasreti hiç bitmedi:
“Sonra anılar sökün eder uzaktan
Bir başıma dolaşırken caddeleri
Mersin, deniz kenarı, Akkahve
Bir ev, şöyle inik perdeleri”

Teoman Karahun 2009 yılında aramızdan ayrıldı.

Gültekin Çeki: Besteci ve spor adamı. 1927 yılında Antalya’ da dünyaya geldi. Halkevi müzik ve spor çalışmalarına katıldı. 1949’da Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümünü bitirdi. 1954 senesinde yapılan yarışmada “Ses Kralı” seçildi. Devletin çeşitli kademelerinde görev yaptı. Endüstri Meslek Lisesi’ ne tayin oldu, öğretmen ve müdür yardımcılığı yaptı. Dağcılık Kış Sporları Özel Kalem Müdürlüğünde 2. Başkan olarak çalıştı. 1977 yılında Beden Terbiyesi Genel Müdür yardımcısı iken kendi isteğiyle emekli oldu. Bilahare yeniden göreve çağırıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulundu. 1984’de ikinci kez kendi isteğiyle emekli oldu ve Antalya’ya yerleşti. Antalya Spor tüzüğünü hazırladı ve kulübün Genel Sekreterliği görevini uzun süre yürüttü. Eskiden saatlerce hatta günlerce süren yağlı güreşlerin, dakika ve puanlamaya göre yapılmasını düzenleyen kuralları oluşturdu. 31 adet bestesi arasında en ünlüleri Eski Dostlar, Kışlada Bahar, Gece Sessiz ve Karanlık, Ne Geçen Günleri Yad Et adlı eserlerdir. Gültekin Çeki Antalya’da yaşamaktadır.

Seyfettin Alanya: Türk sporcusu ve spor idarecisi. 5 Eylül 1928’de Mersin’de dünyaya geldi. 1946-48 yıllarında Mersin İdman Yurdu’nda futbol oynadı. 1949’da Galatasaray’a transfer oldu. Asıl ününü atletizmde sağladı. 1951’de 100 metrede şampiyon, 200 metrede ise Türkiye ikincisi oldu. 1953’te Balkan üçüncüsü, 1955’te ise Balkan ikincisi olan Türkiye 4×100 bayrak takımında yer aldı. O dönemin ülkemizdeki en iyi kısa mesafe koşucusuydu. Daha sonra Mersin’e döndü. Alanya Fırınını açtı. Bilahare spor idareciliğine geçti, Mersin’de atletizmi yaygınlaştırdı ve sevdirdi. Birçok atlet yetiştirdi. Akdeniz Amatör Atletizm Kulübü 1960’lı ve 1970’li yıllarda ülke çapında ünlendi; birçok Türkiye şampiyonluğu ve derece aldı. Nurullah İvak, İbrahim Kabal, Osman Çiftçikara, Cengiz Akıncı, Nurullah Candan, Tayfun Saybaşılı ve Mehmet Yılmam gibi isimleri Türk atletizmine kazandırdı. Aynı zamanda Beden Terbiyesi Mersin İl Müdürlüğü yaptı. Alanya ölümüne değin Türkiye’de atletizmin gelişmesi için uğraştı. 21 Haziran 2005’te Mersin’de vefat etti.
Sağlığında ismi Mersin’deki bir kapalı spor salonuna verilmiştir.

Hanri Haddad Atat: Yaşamını Mersin’e adamış olan iş adamı, kültür ve sanat destekçisi. Ailesi 1800’lü yılların başında Beyrut’tan Tarsus’a göç etmiş, 1900’lerin başında Mersin’e yerleşmiştir. Hanri Atat 28.01.1929’de Mersin’de doğdu. İleri İlkokulu’ndan sonra orta ve lise öğrenimini Beyrut’ta sürdürerek, Fransızca, İngilizce ve Arapça öğrendi. Mersin’e döndü. 1948’de Ticaret Lisesi’nden mezun oldu. Akbank ve Ziraat Bankası kambiyo servislerinde başlayan iş yaşamına, 1963 yılında kendi işini kurarak devam etti. 1965 senesinde yakın arkadaşı Fonda Tahinci ile birlikte Atako Kollektif Şirketi’ni kurdu; tüm yaşamı boyunca şirketinin adını ve değerini yükseltti. 1970’te Aline Zehil ile evlendi. 1986’da Danimarka Fahri Konsolosu oldu. Bu görevi 2001 yılına kadar sürdürdü. Sosyal sorumluluk duygusu yüksek, gerçek bir Mersin tutkunu olan Hanri Atat, Mersin Deniz Ticaret Odası, Mersin Kültür Merkezi Derneği, Mersin Diabet Merkezi ve Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin kuruluşuna öncülük etti. Sayın Atat, kültür ve sanat odaklı kentleşme sürecinin kurucuları arasında model bir isim olarak, Mersin tarihinde saygın bir yer edinmiştir. 22 Temmuz 2003 tarihinde yaşama veda eden Hanri Bey kentle özdeşleşmiş bir Mersinli idi. Kendisine duyulan vefa ve şükranın ifadesi olarak kent merkezindeki 4706. Sokak, Hanri Atat Sokak olarak değiştirilmiştir.

Suna Merze Tanaltay: Psikolog, yazar. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde psikoloji, felsefe tarihi, eski ve yeni Türk edebiyatı sertifikalarının yanı sıra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çapa Psikiyatri Kliniği’nden psikiyatri sertifikası aldı. Aynı dönemde Kandilli Kız Lisesi ve Kabataş Erkek Lisesi’nde Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe ve Türkçe öğretmenliği yaptı. Psikiyatr Erdoğan Tanaltay ile evlendi. Uzun yıllar çalıştığı Çapa Psikiyatri Kliniği’nden emekli oldu. Eşi ile birlikte muayenehane çalışmalarını 2007 senesine kadar sürdürdü.
TRT ve çeşitli özel TV kanallarında uzun yıllar eşiyle birlikte konuşma ve yorumlarını sürdürdüler. Suna Tanaltay çeşitli gazete ve dergilerde günlük ve haftalık köşe yazıları yazdı. Türkiye’nin hemen her yöresinde eşi Erdoğan Tanaltay’la birlikte bin beş yüzden fazla söyleşi yaptı. Dikili ve Akçakoca Belediye Meclisleri’nden Fahri Hemşehrilik Beratı alan Tanaltay’ların Dikili ve Balıkesir’de Sevgi Sokakları bulunmaktadır. Oriflame firmasının yaptığı Halk Araştırması sonucunda 1997 yılında sağlık hizmetleri konusunda Yılın En Başarılı Kadını seçilen Suna Tanaltay İstanbul’da yaşamaktadır.
Günümüzde ileri Ortaokulu geçmişten gelen gücü ve ilkeleri ile örnek bir eğitim kurumu olarak varlığını sürdürmektedir.

*Mersin Deniz Ticaret Odası Dergisi “Şubat – 2016” Sayısından Alınmıştır.

İnşaat Yüksek Müh. Mersin'in yerel tarihi konusunda araştırmaları ve belgeliği, bir çok makalesi var. Bir çok STK da aktif üye.

scroll to top