,

Ä°SÄ°MLERDE MERSÄ°N – Ziya AYKIN

isimler.jpg

Ä°simleri Mersine yadigar kalanlar :

Bahçe Mahallesi: Adından da anlaşılacağı üzere gerçekten portakal bahçelerinin olduğu bir yerdi.

Bahçelievler Mahallesi:  Ağaçlar, çiçekler arasındaki bahçelerdeki bir veya iki katlı evlerin olduğu mahalle
idi.

Çilek Mahallesi: Şehrin doğusunda, göçler nedeniyle birkaç yılda oluşuveren ve 1978 yılında Siteler ve Karaduvar Mahallelerinden ayrılarak bağımsız hale gelen bir mahalledir. Mahalle kurulmasıyla çilek  tarlaları gitmiş ismi yadigar kalmıştır.

EÄŸriçam:  Åžehrin hayli dışında bir mahalle olarak kurulduÄŸu 1930 lu yıllarda eÄŸri bir çam aÄŸacından adını almıştır. Silifke asfaltının güneyi kum tepeleri ve deniz, kuzeyinde ise EÄŸriçam Mahallesi bulunuyordu.  Önüne dikilen  “Bina Duvar” ile mahallenin hava alması önlendi.

Fabrikalar  Caddesi :  K.Milliye Caddesinden baÅŸlayıp  Çakmak Caddesinde biten bugünkü Cemal  PaÅŸa  Caddesinin eski adıdır.  Cadde boyunca fabrikalar, depolar sıralanırdı.  Caddede son  olarak  gazoz fabrikası  “Åžehir Gazozhanesi” kalmıştı o da tarih oldu.

Gümrük Meydanı: Åžehrin merkezindeki tek meydan idi. Önceleri ortasında kameriyeli büyük bir çeÅŸmenin bulunduÄŸu için  “ÇeÅŸme Meydanı”  adını aldı.  Sonra bugünkü Ziraat Bankası Merkez Åžubesinin bulunduÄŸu binanı yerine büyük, gösteriÅŸli bir  “Gümrük Binası”  yapılınca adı  “Gümrük Meydanı ” oldu. Meydanın güneyi denizdi ve iskeleler, karantina, Gümrük kapısı vb. vardı.  Güney batısında ÅŸimdi yerinde Ulu Cami olan ” Yeni Cami ” vardı. Meydanın batısında yıkılıp yeni bina yapılmadan önce Alt katı pasaj olan Kamer Sineması vardı.    Kuzeyde bugünkü Sıdalı Ä°ÅŸhanı’nın yerinde maÄŸazalar sıralı idi.  Gümrük meydanın ortasında bir kiÅŸi için Cami, onun yanındaki içkili lokantalar,  meydanın kuzey batısında Genelev sokağı,Kuzeydeki pastane eÅŸit uzaklıkta idi.  Åžehrin orta yerinde ve alternatifi olmayan bir meydandı.  Sonraları Ä°stanbul’un taksim meydanı benzeri bir görev üstlendi ve ÅŸehir içi otobüs ve minibüslerin kalkış noktası oldu.  Artık Gümrük Meydanında bize eskiden haber getiren sadece üç beÅŸ güvercin var. Onların da sayıları her yıl biraz daha azalmakta. Bu meydanın planlamacı! bir bir belediye baÅŸkanı tarafından yok edilmesi çok üzüntü vericidir.

Havuzlar Caddesi: Portakal bahçelerini sulamak için yapılan havuzlar bu caddede adlarını yadigâr bıraktılar.

Plaj yolu: 1970 li yıllardan önce Mersin Deniz fenerinin batısı “Akdeniz Aile Plajı” onunda batısıBugünkü Deniz Ticaret Odası Binasının bulunduÄŸu yerler halka açık plaj idi.  Plajın hemen üstündeki portakal bahçelerini oldukça sık sazlar (kargı) korurdu. Toz toprak içinde ve yılan  “korkusu ile sazların arasından geçilebilen bir geçitti bugünkü  “plaj yolu” .

Yoğurt Pazarı: Şehrin eski zenginlerinden Hacı Yakup Ağa tarafından bağışlanmıştır. 19. Yüzyılın ortalarında köylülerin, yörüklerin mallarını sattıkları veya değiştikleri bir küçük meydandı.  Zamanla yol çalışmalarıyla, çevre düzenlemeleri, sokak, işyeri eklemeleri ile büyüme merkezlerinden birisi halini    almıştır.  Artık yoğurt, peynir, aba, testi gibi malların orta yerde satılması yerine  yükte hafif ve pahalı eşyaların satıldığı dükkanlara nefes aldıracak küçük bir parktır.

Topçular : Çok eski yıllarda bu semtte  uçaksavar bataryalarının bulunduğu için bu isim kalmıştır.

Tulumba Durağı:  Mersin halkı ÅŸehrin çeÅŸitli yerlerindeki  kuvvetli derin sondaj sularının ve sonra Berdan’dan dev borularla getirilen suların sayesinde su sorunu yaÅŸamamıştır.  Kaliteli suyuyla semt sakinlerine uzun yıllar içme suyu veren tulumba, yanı başındaki duraÄŸa adını yadigar bırakmıştır.

Türkmen Sokağı:  KoÅŸimato sokağının güney ucunda, ÅŸimdiki  “Kıratlı Dondurma Salonunun” da güneyinde kıyıda, dönemine göre  lüks ve görkemli  “Türkmen Oteli” vardı.  Otelin arsası yapılan bulvarın altında kaldı. Deniz dolduruldu. Betonlandı.

Zeytinli Bahçe:  Şehir merkezinin kuzey batısında gerçek bir zeytin bahçesi vardı. Bir  uçtandiğerinin görünmesi, etrafının gezilmesi söz konusu olamazdı.  Zeytin ormanı idi.  Sonradan güney  doğusuna Ticaret Lisesi yapıldı. Başka okullar yapıldı ve şimdi bir caddeye verdiği adla hatıralarda kaldı.

Dikenli yol,  Soğuksu Caddesi,  Kiremithane Mahallesi,  Yanık Mektep Mahallesi gibi daha bir çok anı dolu isimler vardır. Ziya AYKIN

Biyografik Bilgi

scroll to top