,

KIRK KIRIK ÇİZGİ – 02 – İÇEL SANAT KULÜBÜ ve MEKANLARI

Dergi-Kapağı-1.jpg

Türkiye’de Eşi Olmayan Dernek
İÇEL SANAT KULÜBÜ’NÜN
KURULUŞ ÖYKÜSÜ

İçel Sanat Kulübü Öncesi
1980’lerin sonunda Prof. Dr Metin Sözen ve arkadaşlarının girişimiyle çeşitli kurumlar tarafından İstanbul, Bursa ve Safranbolu’da “Eski Yapıları Koruma” seferberliği başlatılmıştı. Bu çalışmaların Mersin’e yansıması kaçınılmazdı.

Konuya duyarlı bir gurup insan, 1988 yılında bir platform oluşturup, tarihsel ve kültürel kent mimarlık mirasını tanımak ve tanıtmak için Eski Mersin Yapıları Haftası düzenlediler. Bu bağlamda yapılan çalışmalar, bir kültür şöleni havasında halka sunuldu. Etkinlikler bir hafta boyunca sergiler, konserler, konferanslarla sürdürüldü. Sosyal ve kültürel gereksinim, insanları kültür ve sanat ile buluşturdu, bir araya getirdi.

Kapak konusu “Kültür Mirasımızı Hangi Güç Koruyacak?” olan; Mersin’de yayınlanan POTA Dergisi’nin Haziran 1988 tarihli 10. sayısının iç sayfalarından bir alıntı:

İç Mimar Semihi Vural’ın bir sergi ile de katıldığı haftanın mesajı:

”Her tarihi yapı yaşanmış bir olgunun bize iyi ya da kötü yansımasıdır. Bu mirasın farkına varmak henüz yeni bir tutum. Bizim amacımız, şirin Mersinimizin doğal taş ve ahşap yapılarının birkaçının yeşil dokusu, 100 yıllık tarihi ve insan sıcaklığı ile sevenlerine keyifli anlar yaşatarak gelecek kuşaklara aktarmak, yok olmasını önlemektir.”

(Serginin ambleminde kullanılan simge kapı, Mersin’in en eski yapılarından Emperyal Oteli’nin yıkımından kurtarılan kapıdır. Bugün Nevit Kodallı Konser Salonu’nun girişini süslemektedir.)

İçel Sanat Kulübü Kuruluyor
1988 yılındaki Eski Mersin Yapıları Tanıtma ve Koruma Haftası Etkinlikleri sonunda İçel Sanat Kulübü’nün kurulması gündeme geldi. 1989 Nisan ayında kurulan İçel Sanat Kulübü’ne Mersin Valiliği yönlendirmesiyle süreç içinde sit bölgesi içinde yer alan üç bina tahsis edildi…

ESKİ MERSİN YAPILARI HAFTASI 1988

 

İçel Sanat Kulübü’nün İşlevsel Mekânları
İçel Sanat Kulübü, Sanat Sokağı’nda bulunan 100 yıllık üç binada hizmet verir. Bu binalar dernek üyelerinin özverili çalışmaları sonucu “Basit Onarım” yöntemiyle, hiçbir yapısal değişiklik yapılmadan, ancak yeni işlevler verilerek kente kazandırılmıştır.

Teoman Ünüsan Sanat Galerisi ve Nevit Kodallı Resital Salonunun bulunduğu binalar, daha önce devlet daireleri olarak hizmet vermişlerdi. Bir ara CHP İl ve İlçe Merkez binası olmuş, Kambiyo Müdürlüğü, İskan Müdürlüğü, Maliye Hesap Uzmanları Dairesi, Kuvayı-Milliye Mücahitleri Derneği olarak da kullanılmıştı. Bu binalar artık sanat ve kültüre hizmet vermektedirler.

A-I. BİNA
Eski Askerlik Şubesi
Şimdi Sanat Galerisi ve Lokal/Lokanta
9. Sokağın köşesindeki eski Askerlik Şubesi binası, Şube’nin yeni binasına taşınmasıyla yıllarca boş kalmış, 1980’li yıllarda bir spor kulübüne tahsis edilmişti. Bu nedenle onarım görmüş ama bitirilememişti. Spor kulübünün, daha iyi bir mekana taşınmasının ardından bir süre daha boş kalan yapı, 1989 yılında Vilayet ve Belediye’nin oluru üzerine Özel İdare’den standart prosedür ile İçel Sanat Kulübü’ne kiraya verildi. Mersinli kurumların desteği ile basit bir bakım onarımla bu yapı içine girilecek hale getirilerek kullanıma açıldı. Altı yıl kadar koruyucu önlemlerle kullanıldı.

İÇEL SANAT KULÜBÜ LOKALİ

Dökülen sıvalarının altındaki bağdadi çıtaları ve hımış dokuyu taşıyan ahşap çatkı onarım bekliyordu. Ne olduysa 1997 yılbaşı gecesi oldu. O gece, İçel Sanat Kulübü’nün sanat dostları, İçel Valisi Şenol Engin’i kahve içmeye davet ettiler ve kendisinden bu yapıya destek çıkmasını istediler. Böylece Özel İdare’den sağlanan malzeme yardımı basit onarımı gerçekleştirdi.

A-I/I- Müfide İlhan/Ayşe Uğural Sanat Galerisi
İki katlı olan bu binanın üst katındaki resim atölyesi ve kurs odaları genişletilerek plastik sanatlar stüdyosu olarak yeniden düzenlendi. Bir servis mutfağı eklendi. İyileştirme sırasında işçilik masraflarının bir bölümü sanatçılar, üye ve üye dostları tarafından karşılanmıştı. Mersin’in ve Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı rahmetli Müfide İlhan’ın çocukları ve Mersin Liselileri Derneği Kurucu Başkanı Gazanfer Uğural önemli bağışta bulundular. Bu nedenle yaratılan galeriye onların adı verildi. İstanbul Mersin Liseliler Derneği Yönetim Kurulu inşaatın tamamlanması için gereken desteği sağladı. Dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay da çalışmalara destek verdi.

A-I/2- Lokal ve Lokanta
Eski Askerlik Şubesi zamanında subayların at ahırı olarak da kullanılan zemin kat, sonradan yapılan eklentilerden temizlenerek tek salon haline getirildi. Duvarlar kulüp üyesi ressamların bağışladıkları tablolar, desenlerle ve otantik objelerle dekore edildi. Üyelerin ve misafirlerin yararlandığı lokal, 70 kişiye hizmet verecek bir duruma getirildi. Cumhuriyetimizin 75. yılında 29 Ekim 1997’de hizmete açılan mekan, 2004 yılında yenilendi; aydınlatma, havalandırma ve klima donanımları eklendi. Küçük bir sahne platformu yapılıp, müzikal ses gereçleri sağlandı.

İçel Sanat Kulübü

A-II/1- Teoman Ünüsan Sanat Galerisi
1991 yılında hizmete açılmıştır. Binanın genel bakımı, zeminin traverten kaplaması ve çağdaş bir galeriye yakışan aydınlatma sistemi, 2001 yılında, Akdeniz Belediyesi’nin katkısıyla gerçekleştirildi.

İÇEL SANAT KULÜBÜ LOKAL BİNASI MÜCAHİTLER CADDESİ YÖNÜ

A-II/2- İçel Sanat Kulübü Yönetim Ofisi
Galerinin merdivenle çıkılan üst katında İçel Sanat Kulübü’nün yönetim odaları ve kütüphane yer almaktadır.

A -II/3 – Kütüphane
Üyelerin kitap bağışı ile kurulan kütüphane, Akdeniz Belediyesi’nce yaptırılan kitaplıklarla donatılan okuma salonu, yönetim sorumlusu ve kulüp sekreteri denetiminde gün boyu kullanıma açıktır. 2000 adet kitabı ile bir semt kütüphanesi gibi hizmet verir.

A-II/4- Kahve Evi
Sanat Galerisi ile bir kapı bağlantısı olan hemen yanındaki bina aralığı, sergi açılışlarında kokteyl ve ikramları da hazırlayıp sunan “Kahve Evi” olarak tasarlandı ve 2003 yılında üyelerimizin katkılarıyla hizmete açıldı.

A-III. BİNA – Sarı Ev /Eski Maliye Lojmanı Nevit Kodallı Resital Salonu ve Kurs Merkezi
Aynı sokakta bir merdivenle üst katına çıkılan diğer yapı, farklı özellikler taşısa da, her odası ile yine sanatın, kültürün ve bilimin hizmetine sunulmuştur. Mersin’in Levanten ailelerine ait binalar Cumhuriyetin ilanından sonra hazineye devredilmişti. Vali Özdemir Hanoğlu döneminde Maliye ve Kültür Bakanlıkları arasındaki anlaşma ile Mersin’deki İçel Sanat Kulübü Derneği’ne tahsis edildi. Onarımlar sanatsever ve yardımsever Mersinlilerin katkılarıyla gerçekleşti. Mersin Kültür Merkezi Derneği, Mersin Deniz Ticaret Odası, Türkmen Lisesi, Mersin Rotary Kulübü, Test-Teknik Dershanesi ve Kültür Bakanlığı katkıda bulundu. Sarı Ev, Anadolu Mimarlığı karakteri sergiler. Aynı iç bahçe içindeki sağdaki binanın üst katına ortak bir merdivenle ulaşılır.

İÇEL SANAT KULÜBÜ ESKİ YAPILARI YEŞİL EV VE SARI EV

A-III/1- Nevit Kodallı Konser Salonu
Üst katı lojman olarak kullanılan yapının alt katı Maliye’nin atık kağıt deposuydu. Yapı, Mersinlilerin desteğiyle, 1995 yılında topluma kazandırıldı. Alt salona üyeler arasında yapılan anketle, Mersinli kompozitör, Devlet Sanatçısı Prof. Nevit Kodallı’nın adı verildi. 96 kişilik Resital Salonuna üye desteği ile bir piyano alındı. Taş ve ahşabın buluştuğu otantik mekanda, söyleşiler, müzik dinletileri, gençlere yönelik tiyatro çalışmaları yapılmaktadır.

İÇEL SANAT KULÜBÜ DERGİ KAPAK ÇİZİMİ

A-III /2 – Müzik Evi
Nevit Kodallı salonunun üst katındaki odalar müzik çalışmalarına ayrılmıştır.

ESKİ MERSİN EVLERİ İSK BİNALARI YAPI ELEMANLARI, PANCUR.

ESKİ MERSİN EVLERİ İSK BİNALARI YAPI ELEMANLARI, GERGEÇ

ESKİ MERSİN EVLERİ İSK BİNALARI YAPI ELEMANLARI, KONSOL

ESKİ MERSİN EVLERİ İSK BİNALARI YAPI ELEMANLARI, KAPI

İÇEL SANAT KULÜBÜ NEVİT KODALLI SALONU KAPISI, YIKILAN EMPERYAL OTELİNİN KAPISI İDİ.

ÖDÜL
Proje ve uygulaması yapılan, Semihi Vural tarafından hazırlanan İçel Sanat Kulübü “Sanat Sokağı Projesi” 2005 yılında “Kent Mimarisi / Kent Dokusu” konusunda Aydın Doğan Ödülü’ne layık görülmüştür.

Biyografik Bilgi

scroll to top