,

KIRK KIRIK ÇİZGİ – 07 – AYDINCIK, KELENDERİS

Gilindire-2.jpg

AYDINCIK

Mersin Arkeolojik Zenginlikleriyle Tanışıyor: Kelenderis Antik Kenti

Gülnar’ın iskelesi durumundaki Aydıncık’ın halk arasında adı Gilindire, antik adı ise Kelenderis. Levent Zoroğlu Hoca bu küçük sahil kasabasında 1987 yılında ilk kez arkeolojik kazı yapmaya başlayan idealist bir bilim insanıydı.

Ertesi yıl İçel Sanat Kulübü gezisiyle kazı yerini ziyarete gittiğimizde Levent Hoca ve ekibiyle tanıştık. Yamaçta konuşlanmış bazı yapılar, birkaç çadır ve öğrenciydi ilk bakışta gördüğümüz. Birkaç eski mezar, bir hamam yıkığı ve umut ışığı vardı ortada… Birbirimizle tanışmamız bir dostluk bağı kurdu aramızda. Sonradan İçel Sanat Kulübü gezileriyle başlayan ilişkiler bu dostluğu daha da pekiştirdi.

Bir Temmuz ayı sonunda yapılan ziyaret sırasında ulu bir defne ağacının gölgesinde konuşulanlar ve dilekler kısa süre sonra içimizi aydınlatan görsel bir şölene dönüştü. Bir defnenin sakladığı dünyanın ilk mozaik haritası, küçük malalar ve fırçaların tozuttuğu bulutların arasından güneşe kavuşturulmuştu.

Ortaya çıkarılan “Kelenderis Mozaiki” kazının kaderini değiştirecek sinyalleri de yaymaya başlamıştı. İçel Sanat Kulübü “Arkeolojik Mersin”i anlatması için Levent Zoroğlu Hocayı Mersin’e davet etti.

Henüz Mersin Üniversitesi kurulmamıştı. Mersin Oteli’nin toplantı salonunda öylesine bir sunum yapıldı ki Mersinliler ilk kez yörelerindeki arkeolojik zenginliklerin farkına vardılar. Kısa sürede bir Mersin Arkeoloji Sempozyumu’nun yapılması gerektiğini dile getirdiler.

Böylece Mersin Arkeoloji ile tanışmış oluyordu. Yerel gazeteler ve Mozaik dergisi bunu ayrıntılı olarak haber yaptılar.

1987 yılından günümüze çeyrek yüzyıldan fazla zaman aktı. 1989 yılında İçel Sanat Kulübü kuruldu. 1995 yaz sonunda İçel Sanat Kulübü yöremizde kazı yapan arkeologlarla birlikte “Mersin Arkeoloji Günleri” etkinliği yaşama geçirdi.

Mersin Arkeoloji Günleri yirmi yıldır İçel Sanat Kulübü’nün geleneksel etkinliği haline geldi. Bu etkinlikte yüzlerce bilim insanı söz aldı. Anadolu arkeolojisinin bilemediğimiz uçlarından, yanı başımızdaki tarihe kadar çok şey anlatıldı, pek çok şey öğrendik.
Bilinçlendik.

KELENDERİS MOZAİKİ YENİDEN CANLANDIRMA ÇİZİM DENEMESİ

LEVENT ZOR OĞLUNA ÖDÜL
Mersin Arkeoloji Günleri “1 Kültürel Mirasa Katkı
Ödülü” nün 2014 Yılında Kilikya Bölgesi’ndeki çalışmalarından ötürü Prof. Dr. Levent Zoroğlu’na verilmesi uygun görülmüştür.

Dört Ayak Piramidal Çatılı Anıt Mezar
Halk tarafından “Dörtayak ” diye adlandırılan bir anıt mezardır. Düzgün kesme taşlarla ve harç kullanılmadan yapılmıştır. Tarihin derinliklerinden günümüze sağlam biçimde ulaşan, 8 metre yüksekliğindeki anıtın MS 2. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.

KELENDERİS PİRAMİDAL ÇATILI ANIT MEZAR-DÖRTAYAK

Kaptan Beaufort’un CHELİNDREH ( eski Kelenderis) limanı haritasında CENOTAPH adında bir kişi anısına yaptırılan ancak söz konusu kişinin içinde gömülü olmadığı boş mezar olarak işaretlenmiştir. “Antik kentin merkezinde, kıyıda, kocaman yontma taşlardan yapılmış, içerisine dört ana yöne bakan dört kapıdan girilen bir yapı yükselmektedir. … Kentin merkezinde, her biri dört ana yöne bakan ve içerisine bu dört kapıdan da girilebilen bir anıt vardır. Kocaman yontma taşlardan yapılmış olup konik bir biçimde yükselmektedir. En üst kısmı ise çok güzel bir kornişle süslüdür!”

” (Vital Cuinet, La Turquie d”Asie, Tome 2, Paris, Ernest Leroux, Editeur, 28, Rue Bonaparte, 28; 1891).

 

 

 

 

 

Bir zamanlar Gilindire’de
1990’lı yıllarda Aydıncık küçük bir kasaba görünümünde idi. Yeşil doku arasındaki arkeolojik eserler yanında bazı kesme taş yapı örnekleri dikkat çekiyordu. Aşağıda  betimlenen yapı da artık anılarda kaldı.

GİLİNDİRE

Biyografik Bilgi

scroll to top