,

KIRK KIRIK ÇİZGÄ° – 09 – KLEOPATRA

Plumeria-1.jpg

Mısır Kraliçesi Kleopatra – Necla YazıcıoÄŸlu Yavi

KRALİÇE KLEOPATRA BETİMLEMESİ

18 yaşında kraliçe oldu. Birçok yabancı dilden felsefeye, retorikten gök bilimine pek çok dalda eÄŸitim aldı; Roma’nın en ünlü önderlerine, DoÄŸulu kadının gücünü gösterdi. SevdiÄŸinde ise tüm varlığını verdi.

Romalılar Kleopatra’yı hiç sevmediler. Onu J. Caesar, Marcus Antonius, Octavianus gibi önderlerini baÅŸtan çıkartan, kötülüklerin anası, MısırlılaÅŸmış Yunanlı kadın olarak suçladılar.

Kleopatra çağında Batı, buyurgan Romalı erkeklerin tefecilik ve siyaset arenası; Doğu ise, üretken ana tanrıçaların ve kraliçelerin egemen olduğu zengin bir dünyaydı. Yarı çıplak zarif bedenleriyle ağır zırhlar içinde korunan Batılı savaşçıların üzerilerine yalın kılıçla dalan kadın savaşçı Amazonlar, Doğunun simgesi değil miydi?

Kilikya’da Olba Kraliçesi Aba, Halikarnas’ta Mausolos’un dul eÅŸi Kraliçe Artemisis, Karya’da granitten Alinda kentini kuran Kraliçe Ada, Suriye’de Palmira Kraliçesi Zenobia ve Mısır Kraliçesi Kleopatra, DoÄŸu monarÅŸilerinin birer yıldızı deÄŸiller miydi?

Kleopatra ile Marcus Antonius birlikteliğinde önemli nokta; Antonius’un en zayıf yönü, çevresindekilere fazla güvenip, yanıldığını anladığında çok büyük pişmanlık duymasıydı. Övgüler onu çabuk etkilerdi. Haksızlık ettiği kişilerden özür diler, işlediği hataları onarmak için, vermede cömertti ve suçluları cezalandırmada sertti.

Biyografik Bilgi

scroll to top