,

MERSÄ°N DEVLET HASTANESÄ° 5/6 –

MERSÄ°N-DEVL.-HAST.-191.jpg

Kitabın baÅŸ tarafına ulaÅŸmak için bu satırı tıklayınız……………………………………………………. 

BİZİM KONSEY SALONUNUN HALLERİ 

Dr. AYŞE VURAL MERSİN DEVL. HAST. 187
Her sabah servise çıkmadan, olmazsa olmaz, uÄŸramadan geçemeyeceÄŸimiz bir yer…
*Gözlerde sabah mahmurluğu veya gece nöbetinin
yorgunluÄŸu ile “günaydın “diyen bir dolu ses. Güzel
arkadaşlarımın sesi.
*Elinde, evden çıkarken kahvaltı etmeye vakit bulamayan birisinin, elindeki poÄŸaçayı veya simidi ortaya koyarken çay söyleyip buyurun diyen neÅŸeli sesi…
*Ä°ÅŸte; geceden galip çıkan futbol takımının, fanatik taraftarlarının, karşı takımdan olanlara takılan sözleri…
*Bazılarımızın mutlaka içtiÄŸi “Tarsusi” sabah kahvesi…
* AkÅŸam grup halinde “sineksiz” gidilen yemeÄŸin sabah yapılan kritikleri…
*Hanımların bir araya gelip yaptıkları “yemek tarifi” sohbetleri.
*Bir köşede internetten borsayı takibedenlerin hararetli tartışmaları.
*Okunan gazete haberlerinin yorumları.
*Hastane yönetiminin eleştirilmesi, haklı haksız yaptırımların tartışılması.
*En çok korkulan “rotasyonların gelmesi”. Evini, ailesini, muayenehanesini, nasıl ayarlayıp gideceÄŸi soruları ve çevreden gelen öneriler
*Öğlen yemeÄŸinden sonra, sabah polikliniÄŸinden yorgun düşenlerin, öğlen arası tatlı kestirmeleri…
*Fıkracı arkadaşların bazen ortaya bazen de gizli gizli anlattıkları fıkralar.
*Kapı önüne yığılan randevusuz ve zamansız doktor soran, bir çay içmeye zaman bırakmayan hastaların püskürtülmesi.
*Yeni alınan evler, değiştirilen arabalar, çıkılacak tatiller.
*Tıp camiasından kayan, emekli olan arkadaşların anılması.
*Aramıza yeni katılanların ifadelerinin alınması.
*Yeni doğan bebeklerin heyecanı-tebrikler.
*Tayini çıkanların, emekli olanların buruk hüznü…
*Sınava giren çocuklarımızın aldıkları sonuçların heyecanla beklenmesi.
*Daha sayamayacağım nice sevinçli hüzünlü günler.
*Ä°ÅŸte bizim 30 m2’lik konsey salonundaki kısıtlı yaÅŸamımız.
Her ÅŸeye raÄŸmen 41 senelik meslek hayatımın 20 senesini geçirdiÄŸim Mersin Devlet Hastanesi benim için dostluÄŸun, yardımlaÅŸmanın, sevginin yuvası olmuÅŸtur. Bundan sonraki yıllarda da böyle devam etmesi dileÄŸi ile…
20 AÄŸustos 2009 – Dr. AyÅŸe Vural – Fizik tedavi Uzmanı

2004 Yılı AÄŸustos ayı itibariyle BaÅŸhekimlik görevi Murtaza Büyükkınacı‘ya devredilmiÅŸti.
1953 yılında Mersin’de doÄŸan Murtaza Büyükkınacı 1977 yılında Ankara Tıp Fakültesini bitirdi. 1982 yılında Ankara Ãœniversitesi Tıp Fakültesinde ihtisasını tamamlayarak Dahiliye Uzmanıoldu. 14.10.1985 tarihinde Mersin Devlet Hastanesine tayin oldu. Uzun yıllar Mersin Devlet Hastanesinde BaÅŸtabiplik görevinde bulunan Dr. Murtaza Büyükkınacı’nın görev yaptığı yıllara ait anıları var.

Dr. MURTAZA BÃœYÃœKKINACI’NIN MEKTUBU
“Göreve baÅŸlamam hayli sancılı olmuÅŸtu, ancak 36 yaşında Mersin Devlet Hastanesinin en genç baÅŸtabibi olmuÅŸtum. Bu benim adıma onur verici olmuÅŸtur.
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı hastaneleri içinde ilk Bilgisayarlı Tomografi cihazını 5 Eylül 1991 tarihinde hizmete açmıştık. Sanayi ve Ticaret Bakanı Mersin milletvekili Rüştü Kazım Yücelen açılış kurdelesini kesmiş ve cihazımız Mersinlilere hizmet vermeye başlamıştı.

  Sağlık sorunlarım nedeniyle emekli olmak zorunda kaldım. (Dr. Murtaza BÜYÜKKINACI)

Sağlık sorunlarım nedeniyle emekli olmak zorunda kaldım. (Dr. Murtaza BÜYÜKKINACI)

Åžu anda poliklinik binasının arsası (2604 metre kare) Mersin Belediyesinin uhdesinde idi. BaÅŸkan Sayın Kaya Mutlu’nun da izniyle Akdeniz Ä°hracatçılar BirliÄŸi BaÅŸkanı merhum Ä°sa Öner’in yanına gittik. Tüm masraflar dahil 39 milyon liraya Ä°sa Öner Bey bizzat ÅŸahsi parasından ödeyerek tapuyu Bakanlığımız adına almıştır. 2001 yılında açılışı yapılarak bu ek poliklinik binamız hizmete kazandırılmıştır.
Ardından 2004 Temmuz ayı itibariyle önce MR, Spiral Tomografi hizmete girmiÅŸtir. Radyasyon Onkolojisi ve Nükleer Tıp Merkezini kurduk. Kanserli hastalar artık Adana, Ankara, Ä°stanbul’a gitmiyordu.
2005 yılında Ä°SO9001-.2000 belgesini aldık. 20 yataklı Cerrahi YoÄŸun Bakım ve Koroner YoÄŸun Bakımı kurduk ve hizmete açtık. Tüm bu iÅŸleri yaparken severek ve ÅŸevkle çalışıyordum. Ancak ciddi bir saÄŸlık problemi de yaÅŸadım. 2007 yılında emekli oldum. “Mersin Devlet Hastanesi BaÅŸtabibi ve tüm çalışanlarına saygı ve selamlarımı sunarım ”
Mersin Devlet Hastanesi, SaÄŸlık Bakanlığı’nın “SaÄŸlıkta Dönüşüm Programı” adı altında; kaliteli hizmet sunumunu amaçladığından yatak sayısını 2008 yılında 570 e, daha sonra 500 e düşürerek kaliteli hizmet vermeye devam etmektedir.

MERSÄ°N DEVLET HASTANESÄ° – KALÄ°TE YOLCULUÄžUMUZ MERSÄ°N DEVL. HAST. 189
Hastanemizde Ocak 2005 tarihinde Kalite Yönetim Sistemleri Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri satın alınmıştı. Temel amacımız hizmet kalitemizi artırmak ve hasta memnuniyeti odaklı hizmet üretmekti.
2005 yılında İSO 9001:2000 Sistemi çalışmalarıyla başlayan bu serüvenle, yaklaşık kırk kişilik bir komite kuruldu; hastanenin misyon, vizyon ve politikaları belirlendi.
Kalite konseyi İç Hizmet Yönergesini hazırladı. Burada amacımız; tüm birimlerde Kalite Yönetim Sistemini yerleştirmekti. İzlediğimiz yol haritası ise sırası ile şöyle idi:
Kalite konseyi kuruldu.;Eğitim Komisyonu, Müşteri Memnuniyetinin İzlenmesi Komisyonu, Kalibrasyon Komisyonu, Dokümantasyon Komisyonu, İç Denetim Komisyonlarını oluşturdu. Başhekimlikçe, araştırma geliştirme ve tasarım komisyonu kuruldu
Mevzuatlar çerçevesinde, Organizasyon şemaları belirlendi. Çalışanlar için görev tanımları ve çalışma talimatları oluşturuldu. Birimler hedefler belirlediler. Kalite birimi tarafından Doküman dosyaları birimlere ulaştırıldı. Kalite yolculuğunda, dokümanların güncellenmesi ve zamanında birimlere ulaştırılması, kalite çalışanların korkulu rüyası idi. Bu yolculukta bizi en çok zorlayan, bu gün ise gülümseyerek hatırladığımız hummalı bir telaştı. Bu zorlu çalışmada bizi en çok rahatlatan kurum içi intranet ağı ile dokümanlara ulaşabilmek oldu ki; o günlerde bu durum bizim için uzak bir hayaldi.
Yılda iki kez Yönetimi Gözden Geçirme Toplantısı yapıldı. Çalışanlar, KYS hasta hakları, iletişim gibi, eğitimler aldılar. Denetim komisyonu yılda iki kez denetim yaptı. Tespit edilen uygunsuzluklar için iyileştirme çalışmaları yapıldı.
Belgelendirme denetimi sonucu, 02 Haziran 2006 tarihinden itibaren İSO 9001:2000 belgeli hastane olduk. Günümüzde, kalite yönetim sistemi devlet hastaneleri için olağan hale gelmişse de, o dönemde bu belgeyi hak eden ilk 800 yataklı devlet hastanesi olmak küçümsenmeyecek bir başarı idi.
Kalite Geliştirme Daire Başkanlığınca yürütülen rehber ile çalışmalar detaylandırıldı. Kalite Konseyi, Kurum Performans ve Kalite Birimi olarak adlandırıldı.
Rehber ile Hasta, çalışan güvenliği ve memnuniyeti odaklı yaklaşımımız daha da önem kazandı Laboratuar, Yoğun Bakım, Görüntüleme, Ameliyathane, Diyaliz, Acil Servis, Ambulans, Eczane ve Klinik depolar, tesis güvenliğini v.b hizmetlerde kalite standartları sorgulanıyordu.
Hizmet Standartlarını kapsayan uygulamalar ile hasta ve çalışanların memnuniyetleri ölçülüyor, istek ve önerilere göre çalışmalar yapılıyor. Maliyet Analizine göre planlama yapılıyor ve tüm bilgiler elektronik ortamda takip ediliyordu.
Modern dünyanın yönetim biçimi olan Toplam Kalite Yönetimi, neredeyse bir asırlık geçmiÅŸe sahip Mersin Devlet Hastanesi çalışanları olarak bizleri, dinamik, bir o kadarda heyecan verici, uzun soluklu yolculuÄŸa çıkarmıştı. Bugünde 4 yılı geride bıraktığımız kalite yolculuÄŸumuz aynı heyecanla devam ediyor…
Kurum Performans Kalite Birim üyeleri; Uz.Dr. Tülin GÖÇMEN, Uzm.Dr. Nevin VURAL, Hastane Müdürü Gültekin ARSOY, BaÅŸhemÅŸire Esra KORKUT, Müdür Yrd. Tülin BAYSAL, Müdür Yrd. Arife ÃœNÃœVAR, Eczacı AyÅŸe BULUKLU, Mühendis Zeynep YILMAZ’a ve emeÄŸini, desteÄŸini ve yüreÄŸini esirgemeden bu yolculukta bizimle yürüyen Mersin Devlet Hastanesi çalışanlarına TEÅžEKKÃœR EDERÄ°M.
Uz. Dr. TuÄŸba SEKÄ° – Kurum Performans Kalite Birim BaÅŸkanı

MERSÄ°N DEVL. HAST. 190
YIL 2009
MERSÄ°N DEVLET HASTANESÄ°
14 Mart 2009 Tıp Bayramı
Doç. Dr. Taner Bayraktaroğlu
SaÄŸlık haftası kutlamaları çerçevesinde ’14 Mart Tıp Bayramı’ nedeni ile burada toplanmış bulunuyoruz. Sizleri saygıyla selamlıyorum.
NEDEN  14 MART GÜNÜNÜ TIP BAYRAMI OLARAK KUTLUYORUZ ?
14 Mart 1827 yılında Tıphane ve Cerrahhane açıldıktan sonra modern tıp eÄŸitimine yönelme baÅŸladı. Özellikle 14 Mart 1919 tarihinde Ä°stanbul’un iÅŸgaline karşı, Tıp Fakültesi öğrencileri protesto gösterileri yaptı. Bu tarih Tıp Bayramı olarak kutlanmaya baÅŸlandı. Böylece ‘Tıp Bayramı’, tıp mensuplarının yurdu savunma hareketi olarak baÅŸlamıştır.
DÃœNYADA TIP BAYRAMI KUTLANIYOR MU ?
Dünyada benzer kutlamalar farklı tarihlerde yapılmaktadır. ABD’de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü, Hindistan’da ünlü doktor Bindhan Chandra Roy’un doÄŸum ve ölüm yıldönümü olan 1 Temmuz günü “Doktorlar günü” olarak kutlanır.
TÜRK TIBBININ GELDİĞİ NOKTA NEDİR ?
Kurtuluş savaşı öncesi ve sonrası zorluklar ve yokluklar içerisinde büyük bir özveri ile elektrik, antibiyotik bulunmadığı günlerden bugünlere geldik. Robotik cerrahi yapılan teknoloji üssü gibi ameliyathanelere geldik. Yine de büyük bir özveri ile mesleğini yurdun dört bir yanında zorluklara rağmen yürütenler vardır. Özel hayatımızdan verdiğimiz ödünlerle meslek aşkını kaybetmeden görevimizi yürütmekteyiz.
HÄ°ZMETTE HANGÄ° NOKTADAYIZ ?
Türkiye’nin son yüzyıl içinde deÄŸiÅŸen ve yeniden ortaya çıkan yüzü ile eÄŸitim öğretimin artışıyla tıpta ihtisaslaÅŸmalar belirginleÅŸti ve sayısı arttı. Herhangi bir ihtisas konusunda yurtdışına bağımlılığımız azaldı. Hatta yurt dışından insanların saÄŸlık hizmetini ülkemizden alacağı düzeye geldi. SaÄŸlığın önemini ve Tıp Bayramının anlamını ifade eden, Kanuni Sultan Süleyman’ın ÅŸu anlamlı sözünü söylemek istiyorum.
“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.”
Sonuçta KurtuluÅŸ Savaşı’nın kazanılması yönünde anlamı bulunan ve bütünlüğümüzü ifade eden bir oluÅŸumla ortaya çıkan 14 Mart Tıp Bayramı’mızı kutlar, saygılar sunarım.

ESRA TOPÇU’NUN MEKTUBU
BaÅŸhemÅŸire
Yıllar önce küçük bir çocukken rahmetli babamın elinden tutup, soğuk ve kasvetli binanın loş, bir o kadar da ilaç kokulu koridorlarında geçerken beyaz formalı hemşirelerin bana sıcak gülümsemesi bir anne şefkati ile benimle ilgilenmeleri bu korktuğum binaya karşı bende bir sempati oluşturmuştu.
Sene 1999 aradan yıllar geçmiş artık bende umutsuzlara umut olan bu binada şifa ağacının yapraklarından biri olarak çocuk kliniğinde çalışmaya başladım. Minik bedenlerin umutsuz yolculukların umuda dönüşmesine yardımcı oluyor, tıpkı yıllar önce bana yaptıkları gibi onların şifa ve şefkat bekleyen yüreklerine dokunuyordum. Bundan da gurur duyuyordum.
2005 yılından bu güne ise bu kocaman labirent gibi koridorlu binada yönetici olarak çalışıyor, hastanemize müracaat eden bütün yorgun ve hasta bedenlere daha iyi hizmet vermek için çabalıyorum.
Büyük bir sağlık ordusunu bünyesinde barındıran Mersin Devlet Hastanesinin güler yüzlü ve özverili çalışanları ile daha nice uzun yıllar kaliteli ve güvenilir hizmet vereceğimi bilmek beni mutlu ediyor.
SaÄŸlıklı; saÄŸlık dağıtmak için saÄŸlıklı yarınlar dileÄŸiyle….

Ä°YÄ° KÄ° DOKTOR OLMUÅžUM …
TÃœLÄ°N GÖÇMEN’Ä°N MEKTUBU
Başhekim Yardımcısı
Tıpta bir söz vardır… ‘HASTALIK YOK, HASTA VARDIR’ diye… Kalın kalın kitaplarda, onlarca sayfa, tek bir hastalık anlatılır da anlatılır… Ama karşına öyle bir hasta gelir ki… Hiçbirine uymaz, hiçbir ÅŸeye benzemez… Çözebilmek için uÄŸraÅŸ dur o zaman… doktorluÄŸun zorluÄŸu ve zevki de budur belki de! Zamanla birlikte ve zamanla yarışarak hastalığı teÅŸhis edebilmek ve hastayı tedavi edebilmek kadar insanı mutlu edebilen çok az ÅŸey vardır. Hele bir de hasta ve hasta yakınlarının gözlerindeki sevinci, sevgiyi, teÅŸekkürü, minneti görebilmek… Ä°ÅŸte buna paha biçilemez!
Birçok mesleÄŸin zevkli olduÄŸu ve insanı mutlu ettiÄŸi söylenebilir tabi ki! Ama hiç biri ve hiçbir ÅŸey… Sabah vizite çıktığında… Seni görür görmez yüzü aydınlanan… Gözlerinin içi gülen… Bazen bir – iki ÅŸey sormak için heyecandan kelimeleri birbirine dolandıran ve her ÅŸeyden önce, sana güvenen ve seven hastaların samimiyetini hissedebilmekten daha mutlu edemez.
Hangi sistemde olursa olsun, bazı mesleklerin ana yapısı deÄŸiÅŸmiyor… Ä°ÅŸte doktorluk böyle bir meslek ve amaç ne pahasına olursa olsun Y-A-Åž-A-T-M-A-K…
Ä°yi ki doktor olmuÅŸum ve iyi ki böyle hissedebilen arkadaÅŸlarım var ve iyi ki varsın Mersin Devlet Hastanesi…
Göğüs Hst. Uzm. Dr.Tülin GÖÇMEN

Dr. SUAT ÖZER ÖNER
Mersin Devlet Hastanesi BaÅŸhekimi
Röportaj: Arife Ünüvar
2009 yılının sonuna doğru Mersin Devlet Hastanesi

Sayın Başhekim Suat Özer Öner, Mersin Devlet Hastanesi hakkında bilgi verir misiniz?
“Mersin Devlet Hastanesi; 2009 Eylül ayı itibariyle 506 yatak, ortalama 1695 personel ile 259.195 acil poliklinik olmak üzere ortalama 889.938 hastaya poliklinik hizmeti, 39.312 ameliyat ve 27.736 hastaya yataklı tedavi hizmeti vermektedir. Bunlarla birlikte yatak iÅŸgal oranımız; % 71,89 ve ortalama hastanede kalış gün sayımız ise; 5,9 gün olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir.
Åžu anda 144 uzman hekim, 42 pratisyen hekim ve 21 DiÅŸ hekimi olmak üzere toplam 207 hekim ile hizmet sunmaktayız. Hekimlerimizin yüzde 80’i tam zamanlı; yüzde 20’i ise yarım zamanlı hizmet vermekteler.
Yaptığımız çalışmalar ile hasta memnuniyetlerinin 2009 Eylül ayı itibariyle, yüzde 93,6’ya çıkarmış, bununla beraber Kurum Performans Katsayısımız ise yüzde %91’e ulaÅŸmıştır.”
Mersin Devlet Hastanesi 2009 yılı itibariyle 6 yataklı Yanık Ünitesi ve Korner Anjiografi ünitesi de hizmet çeşitliliğini artırmış tam donanımlı bir devlet hastanesi olarak hizmet vermektedir.MERSİN DEVL. HAST. 194

Hastanemizde yaptığınız çalışmalarınız nelerdir anlatır mısınız?
“GeliÅŸen ve deÄŸiÅŸen ÅŸartlar doÄŸrultusunda hizmet kalitemizi artırmak ve hasta memnuniyeti odaklı hizmet üretmek için Temmuz 2005 yılında Ä°SO 9001:2000 kalite yönetim sistemi çalışmaları baÅŸlatılmıştı ve Haziran 2006 tarihinden itibaren Ä°SO9001:2000 belgeli hastane olarak hizmet sunmaya devam etmekteyiz.
Halen devam eden ISO Belgemize ilaveten tüm çalışmalarımız Sağlıkta Performans ve Kalite Yönergesi ve Hizmet Kalite Standartları rehber alınarak sürdürülmektedir.
Daha önceleri Mersin Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan Diyaliz Ünitesi Yenişehir ilçesinde bağımsız bir binasına taşınmıştır ve burada 26 cihazla ayda ortalama; 1100 seans ile 80 hastaya hizmet vermektedir. Üç cihazımızda hastanemizde acil gelen ve yatan hastalarımıza hizmet vermektedir.
Yoğun Bakımlarımız, tıbbi cihaz donanımı olarak güçlendirilmiş, yatak kapasiteleri ise; Cerrahi Yoğun Bakım 12 yatak, Nöröloloji Yoğun Bakım 9 yatak, Dahiliye Yoğun Bakım 9 yatak, Koroner Yoğun Bakım 10 yatak; olmak üzere toplam 40 yatak kapasitesi ile çevre ilçe ve bölge hastanelerinden gelen hastalarımıza da hizmet verebilmekteyiz.
Bu yıl içerisinde ayrıca elektronik arşiv ve PACS sistemine de tam olarak geçmiş bulunmaktayız.
Hastanemizde ilk kez 18 Nisan 2008 tarihinden itibaren Koroner By pass, açık kalp cerrahisi uygulamalarına başlanmıştır. Bu hizmeti İstanbul Koşuyolu Kalp Damar Hastalıkları Hastanesi uzmanları ile birlikte yürütmekteyiz. Bu anlamda bu hizmeti başlatan Prof. Dr. Cevat Yakut ve Dr. Mehmet Balkanaya ve ekibine teşekkür ve şükranlarımızı sunuyoruz.MERSİN DEVL. HAST. 195
Ayrıca; hastanemizde Organ ve Doku Nakli Koordinasyon merkezinin aktif olarak hizmet vermektedir. Amacımız; tespit edilen beyin ölümlerindeki organ bağış sayısını arttırmaktır. Hastanemizde düzenlenen bir etkinlikle beyin ölümü gerçekleÅŸen hasta yakınlarımıza plaketler verilmiÅŸ ve bu kapsamda organ bağışına hem kamuoyunun dikkati çekilmiÅŸ, aynı zamanda toplum da bilgilendirilmiÅŸtir.”
Zor fiziksel şartlarda özveri ile gece gündüz çalışan ve çalışmış olan tüm sağlık çalışanlarına şükranlarımı sunarım. Bundan sonra da Mersin Devlet Hastanesi yeni sağlık kampusu alanında daha modern, büyük binalarında Mersinlilere hizmet vereceği inancındayım. Mersin Devlet Hastanesi Başhekimi olarak görev yapmanın gururunu zevkini sıkıntılarını yaşamamda bana destek olan tüm mesai arkadaşlarıma da tek tek teşekkür ederim.
Asırlık Bir SaÄŸlık Çınarı Mersin Devlet Hastanesi 100 yaşında adlı kitabımızı hazırlamış olan yazarımız İç Mimar Semih’i Vural’a, Kitap Komitemize ve hemen her kesimden katkı saÄŸlayanlara şükranlarımı sunuyorum.

SON SÖZ

Ä°L SAÄžLIK MÃœDÃœRÃœNÃœN MEKTUBU
Sağlık hizmetleri, bireylerin ve toplumun sağlığını korumak ve sağlık düzeyini yükseltmek amacıyla verilir. Sağlıklı toplum yapısına ulaşmak tarihin her döneminde, her ülkenin ortak amacı olmuştur.
Sağlıkla uğraşmak basit bir iş değildir. Bilgi, her meslek grubundan iyi yetişmiş sağlık personeli, yönetim becerisi, ekip zihniyeti, bir o kadar da finansman gerektirir. Toplumsal gelişmelere paralel sağlık hizmeti sunabilmek için insan gücü, bilgi sistemleri ve kurumsal açıdan radikal değişiklikler; sağlık alt yapımızda, örgütsel yapılanmamızda ve milli sağlık politikalarımızda değişimleri zorunlu kılmıştır. Zorunluluk, sağlıkta bir dizi dönüşüm projelerini beraberinde getirmiştir. Dönüşümün ruhuna ve gerekliliğine hep birlikte inandık, gönül verdik ve başardık. Ülkemize, insanımıza olan sevgimiz güç kaynağımızdır. İçtenlikle ifade edeyim ki, bu güç bizleri gelecekte de güzel işlerde beraber kılacaktır.
DaÄŸ, deniz ve ova coÄŸrafyasındaki, Türkiye’nin en güzel ÅŸehirlerinden MERSÄ°N’de olmak, Mersin’de yaÅŸamak gerçekten bir ayrıcalık. Bu ayrıcalık yaÅŸadığımız ÅŸehri sevmemize neden olurken, sevgimiz de çalışmamızın itici gücünü oluÅŸturuyor.
Mersin Devlet Hastanesi’ndeki geçmiÅŸten günümüze olan deÄŸiÅŸiklikler kentin saÄŸlık tarihi açısından önemli bir durum. Hastanemizin ‘Hizmette 101. yıl’ adına hazırlanan kitabı okuduÄŸumuzda -Nereden Nereye?-diyeceÄŸiz. Okurken yer yer burukluk duysak da, Hastanemiz’in ÅŸu andaki konumu bizleri mutlu etmelidir.
Kitabın hazırlığında destek veren kişi ve kuruluşlara, Hastanemiz çalışanlarına teşekkür ediyor, çalışma istek ve azimlerinin devamını diliyorum.
Dr. Kadir ÇaÄŸlar ÇATAK –

 .                Çİzimler  : Ertan Aykın

. Çİzimler : Ertan Aykın

MERSÄ°N DEVLET HASTANESÄ°’NÄ°N ZAMAN DÄ°ZÄ°NÄ°
*1826 yılında, Tarsus’ta yaÅŸanan salgın sonrası 800 haneli bir köyün Ä°mamı Ä°brahim PaÅŸa’ya gelmiÅŸ ve “Köydekilerin hepsi öldü, tek ben kaldım, Caminin anahtarını buyurun PaÅŸa Hazretleri “ demiÅŸ,
*1870’lerde DoÄŸu Bilimcisi Charles Viktor Langlois bölgeyi tanıtır.
*1875 Edvin John Davis, deniz yoluyla Mersin’e gelir. Davis, Rum ve Hıristiyan Araplar’ın okullarını gezdiÄŸini, iki kilise gördüğünü, kentte bir hastane bulunduÄŸunu yazar.
*1892 yılında “Karantina” hizmeti veren bir kurum ve doktoru vardır.
*1892 de Dr. Ahmet Arslan’ın notlarına göre de “ilk tıbbi anlamda” hasta kabul ve bakımı baÅŸlamıştı.
*1893 tarihinde henüz bir saÄŸlık kurumu yoktur. Bir Ermeni doktor Dr. Malis, Tarsus’ta hasta bakmaktadır.
*1891 yılı Belediye kadrosunda keza tabip kadrosu olsa da hekimi yoktur.
*1892 tarihinde Mersin Belediyesi’nin hekimi Salise (Binbaşı) rütbesinde Dr. Dimitraki Efendi, bulunuyor.
*1893 yılında da kolera salgını yaşanmıştır.
*1896 yılında “Kolera Salgını” nedeniyle Tarsus’a gelen Dr. Åžerafettin MaÄŸmumi gezi anılarında bahçe içinde 50 yatağı olan “gariban hastanesi” var diye yazar.
*1900’lerin başında Mersin’de bir “hastane kurulması” düşüncesi gündeme getiriliyor.
*1901 yılı nüfus sayımında Mersin’in nüfusu 23. 443 olmuÅŸtur. Hükümet Konağı yapılmıştır, fabrika ve çeÅŸitli atölyeler vardır ama bir “Hastane”den söz edilmez.
*1903 yılında bir askeri hekim, Salise (Binbaşı) Cenap Sahabettin Bey’in adına rastlanır. Aynı tarihte Mersin Belediyesi’nin “tabip” kadrosu mevcuttur. Dr. Mehmet Cumali Efendi ve Dr. Dimitraki Efendi .
*1903 yılındaki resmi kayıtlarda, Tarsus’ta Gureba Hastanesi adında bir hastanenin mevcut olduÄŸunu görüyoruz.
*1907 yılında Bugünkü Devlet Hastanesi yerinde inÅŸaata baÅŸlanıyor. O tarihte Belediye BaÅŸkanı olan Hamit Hayfavi’nin ve halkın yardımları ile inÅŸaat devam ediyor.
*1908 Temmuz ayında 500 Altın Lira sarf edilmek suretiyle bina tamamlanıyor. Hastanenin ilk açılışında 40 yataklı olduÄŸu tahmin ediliyor. Åžimdiki Devlet Hastanesi’nin yerinde bir “tedavi merkezi” kurulmuÅŸ görünüyor.
*1910 yılı 1 Ocak’ında Mersin’e gelen Tanin Gazetesi yazarı Ahmet Åžerif; Mersin, Mersinliler’in zararına ilerlemiÅŸtir diye yazar…
*1919 yılı 1 Aralık’ta Fransızların Mersin’i iÅŸgal yıllarında, Mersin Ä°dadisi Fransız Askeri Hastanesi’ne dönüştürüldü. Bu binayı Konstantin Mavromati yaptırmıştı. (Åžimdiki Kayatepe Ä°lköğretim Okulu)
*1920 – 20 Haziran da yaralı Türk askerlerinin tedavileri için, günümüze gelemeyen 10 yataklı bir hastane kuruldu.
*1921 – 5 Aralık tarihinde Dr. ReÅŸit Galip Bey Mersin’de Hükümet Tabibi. Aynı zamanda Karantina ve Hapishane TabipliÄŸi ile Gümrük Kimyager VekilliÄŸi, Matbuat Ä°stihbarat MümessilliÄŸi görevlerini de sürdürdü.
*1923 yılının 17 Martında, Mersin’e gelen Atatürk “Mersinliler, Mersin’in hakiki sahibi olunuz” demiÅŸtir.
*1923 yılında Hastaneye Zührevi Hastalıklar için pavyon ilave edilmiştir.
*1924’de (1 Ocak) Serbest hekimlik yapan Dr. ReÅŸit Galip Mersin’de mesleÄŸi ile ilgili hizmetlerini sürdürür.
*1924 – Åžubat ‘ta Mersin Ticaret Ä°dadisi’nde Tabiat Bilgisi ÖğretmenliÄŸine tayin edilir. Bir yandan da, Kızılay Yönetim Kurulu çalışmaları ve kurduÄŸu Mersin Gençler BirliÄŸi gibi önemli sosyal çalışmalarını da yürütmüştür.
*1924 BaÅŸhekim Abdullah Ersoy, Op. Dr. Mahmut Ragıp Develi ve Göz Hekimi Dr. Muhtar Berker’dir.
*1924 yılında Mersin Ä°l’i kurulur.
*1933 yılında çıkarılan 2197 sayılı kanunla İçel ve Mersin birleştirilir. Mersin İçel ilinin merkez ilçesi olmuştur.
*1925 yılında Dr. Muhtar Berker’in oÄŸlu Feyyaz Berker Mersin’de doÄŸmuÅŸ, Tarsus Amerikan Koleji orta kısmında okumuÅŸtur. Feyyaz bey halen Tekfen Holding A.Åž. yönetim kurulu baÅŸkanıdır.
*1929 yılında Dr. Kâşif Ömer (Baştuğ) Bey, Tarsus Memleket Hastanesinde Göz Mütehassısı olarak hizmet görmüştür. Haftada bir gün Mersin Devlet Hastanesinde hasta muayene ve tedavi etmiştir.
*1928 yılında Belediye Başkanı Mithat Toroğlu döneminde, Hastane Caddesi (Kuvai-Milliye) Lenz Şirketi tarafından asfalt kaplaması yapıldı.
*1932 yılında hastaneye “Verem Pavyonu” inÅŸa ediliyor. Giderini Özel Ä°dare karşılıyor. Gerekli tıbbi cihaz Verem SavaÅŸ DerneÄŸi’nden temin ediliyor.
*1934 yılında Memleket Hastanesi adını alır, Özel Ä°dare tarafından Kadın – DoÄŸum Hast.Bölümü eklenir.
*1935 yılında Dr. Kâşif Ömer BaÅŸtuÄŸ, Mersin Maarif Müdürü Nahid Cemal Toker’in göz ameliyatını yapmıştır.
*1937 yılında Dr. Aslan Yakup Acil hastalara ilk kez 24 saat kapısını açan bir doktor olarak anılır.
*1938 yılında Hastane 50 yataklıdır ve Dahiliye, Kulak-Burun-Boğaz, Operatör, Bakteriyolog ve Göz Mütehassısı bulunmaktadır. Hastaneye Röntgen cihazı da alınmıştır.
*1938 yılında masrafları Mersin Belediyesi tarafından karşılanan 10 yataklı Zührevi Hastalıklar Bölümü ilave edilmiştir. İl bazında sekiz hekim ve iki diş hekiminin adları sayılabilir.
*1939 yılında Memleket Hastanesi’nde 11825 poliklinik yapılmış, 1546 kiÅŸinin yatarak tedavi gördüğü belirtilmiÅŸtir.
*19.01.1956 tarihinde ilk kez Devlet Hastanesi terimine rastlıyoruz.
*1947 Yılında Muzaffer Aksoy Mersin Devlet Hastanesi’nde çalışmaya baÅŸladı. 1957 yılında BeyoÄŸlu Ä°lk Yardım Hastanesi’ne atanıncaya kadar burada görev yaptı.
*1969 yılında Aksoy Türkiye Bilimsel ve Teknik AraÅŸtırma Kurumu’nun ilk Tıp Ödülü’nü aldı
*1981’de benzenin saÄŸlığa etkilerini incelemesi nedeniyle, Sedat Simavi Tıp Ödülü’ne layık görüldü. 1984 yılında Prof. Dr. E. Vgliani ile Aksoy’a, benzenin toksik ve lökojenik etkisi üzerindeki çalışmalarından dolayı ilk Ramazzini Ödülü’nü verdi.
*1958 yılında bir laboratuar kurulması ve bir buzdolabı alınmasına karar verilir. Dr Cevat Dedeoğlu laboratuarı çalıştıracak ilk hekimdir.
*1 Nisan 1954 tarihinde İşçi Sigortaları Hastanesi, Mersin Çukurova Fabrikası Reviri’nde çalışmaya baÅŸladı.
*1 Ocak 1955’te Ä°leriilkokulu arkasındaki Müzeyyen Turhan’a ait evde 20 yataklı bir Dispanser haline getirildi.
*1 Mart 1960 tarihinde Uray Caddesinde 60 yataklı Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi, aynı yıl kendi binasına taşınıp 255 yatak sayısı ile hizmet vermeye başlamıştır.
*1968 yılında servisi kurulan, Ortopedi veTravmatoloji bölümüne. Dr. Özcan Özçürümez atanır.
*1970’lerdeki patlamaya hiçbir ÅŸekilde ayak uyduramayınca, saÄŸlık hizmetlerinin etkinliÄŸi iyice azalmıştır.
*1970 Aralık ayında Devlet Hastanesi Bahçesi’ne yaptırılan bir binada “Kan Bankası” hizmete açıldı.
*1971 yılında yapımı başlayan yeni hastane binası bitmek bilmiyor.
*1973 yılında 400 yataklı olarak ihale edilir.
*1976 yılında Hastanede jenaratör yoktur. Çamaşır suyu dahi üretilir.
*1979 yılında tam gün yasası çıktığında 18 olan doktor kadrosu beş kişiye iner.
*1980’lerde, ekonomik açıdan ülkenin geliÅŸkin illerinden biri olan Mersin’de saÄŸlık düzeyi, çok düşüktür.
*1981 yılını ÅŸubat ayında Dr. Halil Yılmaz baÅŸhekimlik görevinden ayrılırken, görevi Özcan Özçürümez’e devreder.
*1982 – 24 Aralık tarihinde yeni Hastane binasının açılışı yapılır.
*1984 yılında açılışı yapılan sekiz katlı Mersin Devlet Hastanesi merkezi sistem tipine göre inşa edilmiştir.
*1985 – 25 Ekimde Diyabet Merkezi açılır. (3 Aralık 1993 te Diyabet TeÅŸhis ve Tedavi Hastanesi oldu).
*1985 yılında İçel SaÄŸlık Meslek Lisesi açılıyor. Kurucu Müdürü Nadir Baysal…
*1993 yılında Açılan Hemodiyaliz Merkezi Hemodiyaliz Derneğinin katkılarıyla kurulmuştur.
*2009 yılında Koroner Anjiografi Ünitesi açıldı. Yine 2009 yılı içerisinde elektronik arşiv ve PACS sistemine tam olarak geçildi.
*2009 yılı sonunda altı yataklı Yanık Ünitesi hizmete girdi.
*1994 Mersin Artık Metropol – Toroslar, YeniÅŸehir, Akdeniz Mersin’in yeni ilçeleri var.
*1997’de Diyabet Hipertansiyon ve Obezite Merkezi adı ile açılmıştı.
*1998 yılında İlk Radyasyon Onkoloji polikliniği kurularak Kemoterapi hastalarına hizmet vermeye başlandı.
*1998 itibariyle Mersin Devlet Hastanesinde yatak sayısı standart 600, uzman hekim sayısı 128.
*1999 yılında Mersin Ãœniversitesi AraÅŸtırma Hastanesi açıldı. Mersin Devlet Hastanesinde görevli bir grup Doktor ME.Ãœ. AraÅŸtırma Hastanesinin çekirdek kadrosunda görev alıyor…
*25 Nisan 2000 tarihinde ME.Ü. Tıp Fak. Hastanesinde ilk açık kalp ameliyatı yapıldı.
*2002 Mart ayında Ek Bina hizmete girmiştir. Tüm donanımları Mersinliler tarafından sağlanmıştır.
*2004 Ocak ayından itibaren Sosyal Sigortalar Kurumu’nun hastalarını da kabulünden sonra poliklinik sayıları artmıştır. Yığılmaları önlemek amacıyla 28 olan poliklinik sayısı 37’ye yükseltilmiÅŸtir.
*2005 yılında Temmuz İSO 9001:2000 kalite yönetim sistemi çalışmaları başlatıldı Haziran 2006 tarihinde SO9001:2000 belgeli hastane olarak hizmet sunmaya devam ediyor.
*2005 yılında Nükleer Tıp Ünitesi Binası da yaptırıldı. Radyoterapi donanımı gerçekleştirildi.
*2008 yılı itibariyle 506 yatak, ortalama 1692 personel ile 322.658 Acil poliklinik olmak üzere yıllık ortalama 1.159.625 hastaya poliklinik hizmeti, 27.736 hastaya yataklı tedavi hizmeti vermektedir
*18 Nisan 2008 tarihinden itibaren Koroner By pass, açık kalp cerrahisi uygulamalarına başlanmıştır. Ayrıca; Hastanemizde Organ ve Doku Nakli Koordinasyon merkezimiz aktif olarak hizmet vermektedir.
*2008 Sağlık Müdürlüğünce ve ISO 9001:2000 denetçilerince yapılan denetimler başarı ile geçmiştir.

Kitabın 6. bölümüne ulaÅŸmak için bu satırı tıklayınız……………………………………………………. 

MERSÄ°N DEVL. HAST. 197

Biyografik Bilgi

scroll to top