,

MERSİN’DE DEKOVİL – 49. BL.

Dekovilin-Peşisıra.jpg

“Dekovilin Peşisıra Uray’dan Çıktık Yola” Sergisi

“…Uray Caddesi’nin denize açılan kolları olan iskeleler ile işgal döneminde Fransızlar tarafından yapılmış, istasyondan başlayıp Uray Caddesi’nden geçerek Gümrük İskelesi’ne (şimdiki Ulu Çarşı civarı) oradan da Müftü Köprüsü’ne dek uzanan ve başlıca işlevi denizyoluyla gelen ticari malları istasyona taşımak olan bir dekovil hattı döşenmişti.”

Mersin’in en eski yerleşim yerlerinden ve ticaret merkezlerinden biri olan Uray Caddesi’nin tarihini araştıran Mersin Yerel Tarih Grubu, yaptığı bu çalışmadan yola çıkarak 2001 yılında “Dekovilin Peşisıra… Uray’dan Çıktık Yola” adlı sergiyi düzenledi. Uray Caddesi’nin eski mağaza sahipleri, esnafı bulunarak kayıtlı görüşmeler yapıldı.
Aşağıda sergi tanıtım kitapçığından bazı seçmeler verilmiştir:
Albert Atat: “Uray Caddesi boyunca üç iskele vardı. Bunlardan birisi Latin Katolik Kilisesi’nin hizasındaki Alman İskelesi’ydi.”
Celal Akkuş: “O zaman buradan rahatlıkla denize girilebiliyordu. Çocukluğumuzda evden kaçar, Katolik Kilisesi’nin önündeki Alman İskelesi’nden denize girerdik.”
Burhan Özacun: “Sursok ailesi oldukça büyük, zengin bir aile. Bunlar, çoğunlukla iskele işletmeciliği yaparlardı. Hatta Süveyş Kanalı yapımı sırasında ihtiyaç olan keresteyi bu aile göndermiştir.” “… Taş İskelesi’nin bir adı daha vardı; Tuz İskelesi. Bu ilk yapılan iskelelerden biridir. Bu iskeleye yelkenli gemilerle tuz gelirdi. Bu yüzden buraya Tuz İskelesi denirdi.”

Fotoğraf: İçinde çeşitli söyleşilerin yer alığı Burçak Madran’ın hazırladığı sergi kitapçığı kapağı.

AYRICA BU SİTEDE BULUNAN

 Dekovil konulu Şinasi Develi’nin yazısı için bu satırı tıklayınız. 

Biyografik Bilgi

scroll to top