,

MERSİN’İN NÜFUS, GİYİM KUŞAM, YEMEKLERİ – 28. BL.

Gertrude-Bell-1905.jpg
Mersin 1900 lü yıllar

1900’lerin başından Mersinli yerel halkın giyim kuşamını gösteren bir kartpostali. Ali Merzeci arşivi

NÜFUS HAREKETLERİ VE NEDENLERİ
1950 yılından sonra Mersin ili nüfusu süratli ve devamlı bir artış göstermiştir. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın yayınladığı ekonomik raporda yıllık ortalama nüfus artışının, ülke ortalamalarının üzerinde seyrettiği açıklanmıştır. Bu gelişme sonrası Mersin nüfus artışı yönünden ülkemizde 6. sırada gelmektedir.
Ayrıca illerin nüfusu sıralamasında 1950 yılında 29. sırada yer alırken 1990 yılında yine 6. sıraya yükselmiştir.

YÖRESEL GİYİM KUŞAM
Mersin halkını oluşturan Türkmen-Yörük ve Arap orijinli köylülerin geleneksel giysileri ile Levantenler’in öğrettiği batılı giyim tarzının bir arada görünmesinin, Mersin halkının karakteristik insan mozaiğinin bir yansıması olduğunu söyleyebiliriz.

Yazın eskiden herkes, hamal bile, beyaz giysiler giyerdi. Rasim Dokur Fabrikası’nın ürettiği bezi fakir halk giyerdi. Zenginler ise krem rengi Halep ipeği, “sadakor” giyerlerdi. Fesli, şalvarlı, kasketli veya melon şapkalı baylar ile bir Paris terzisinin diktiği dekolte kıyafetin yanında, şalvarlı etekli, çemberli yazmalı köylü kadınların tezadı normal görülürdü. Bu 170 yıldır yaşanan bir olguydu. Bugün yine kot pantolon üzerinde modern bluzlu, başı çemberli kızlarımız yadırganmaz.

YEREL YEMEKLER
Yerel yemeklerde Fransız – Türk mutfağı yanında, bulgurlu, etli Arap sofrası ile yoğurtlu, hamur işi ve sebzeli Yörük-Türkmen yemekleri, kebap türleri ve de deniz ürünleri sofralarda yer alırdı. Geleneksel Akdeniz kültürünün zeytinyağlı sebze yemekleri ise; bugün olduğu gibi o zamanlarda da, her sofranın vazgeçilmez çeşidiydi.

Biyografik Bilgi

scroll to top