,

NAMRUN GÜNÜBİRLİK GEZİSİ

namrun-baştepe-günübirlik-gezi.jpg

İÇEL SANAT KULÜBÜNÜN 12 HAZİRAN PAZAR GÜNÜBİRLİK GEZİSİ:

NAMRUN BAŞTE  ORMAN GÖZETLEME KULESİ, NAMRUN PAZARINDA ALIŞ-VERİŞ (**)

TARSUS KUZEYİ  kumanyalı, çevre, kültür, doğa ve yürüyüş gezisi.

NAMRUN (ÇAMLIYAYLA) – KONUMU

Tarsus’un kuzeybatısında yer alan Namrun’un adı Çamlıyayla olarak değiştirilmiştir. Külpet Dağı’nın eteğine kurulan ve denizden yüksekliği 1430 metre olan Çamlıyayla ilçesinin doğusu ve güneyi Tarsus, batısı Mersin, kuzeyi Konya ve Niğde illeriyle çevrilmiş olup, Mersin ilinin en büyük ve en eski yaylalarındandır. Yaklaşık 9000 nüfuslu olan Çamlıyayla’nın yaz mevsiminde nüfusu 100.000’i aşmaktadır. Çamlıyayla’nın Tarsus’a 60, Mersin’e 90 km. uzaklığı vardır. Yerleşim alanlarının içine kadar ormanla kaplı olan Toroslar’ın ağaç sınırının üstündeki haşin çıplak tepelerine kadar uzanmakta olan Çamlıyla, bir tarafında Cehennem Dere, bir tarafında da Kadıncık Vadisi ile eşine az rastlanan doğal güzelliklere sahiptir. Ormanlarda çam, kızılçam, fıstık çamı, sedir, köknar, ardıç, dişbudak, servi, meşe türleri, çınar, akasya ve özellikle orman haline gelmesi az rastlanan defne makisi bulunmaktadır. Ayrıca hoş kokulu bitki örtüsünden; menekşe, yaban lalesi, siklamen, salep, kekik, nane, yarpuz, kantaron, kardelen, toros çiğdemi, orkide türü ve çeşitli sığırkuyruğu türü yetişmektedir. Ormanlarla kaplı olan bu dağlarda bol miktarda yaban hayvanları ve özellikle yaban keçileri bulunmaktadır. Çamlıyayla’daki Kadıncık Deresi boyunca, Koz Pınarı yakınında 110 yaşını aşmış “kokar ardıç” (juniperus foetidisma), Cocak Dere’de 680 yaşlarındaki 20 metre boyunda ve çevresi 9.5 metre olan “koç sedir” ile Ata uçtu yöresindeki 40 metre boyunda ve 2.34 metre çapındaki “ulu sedir” yörenin başlıca anıt ağaçlarındandır. İlçede ayrıca şeftali, kiraz, elma, armut ve turfanda üzüm yetiştirilmektedir.

Namrun, Bizans belgelerinde Lampron, Asur belgelerinde Illubru, Hitit belgelerinde ise Ellibra olarak geçer. “İbra” anlamı “boğazın gür suyu” anlamındadır. Lampron adı, zamanla “Namrun” şekline dönüşmüştür.

Namrun’un en yüksek noktasında Bizanslılar tarafından yapılmış olan Namrun Kalesi vardır. Bu kale II. yüzyılda Bizans’a yaptığı hizmetlerden dolayı bir Ermeni beyine verilmiştir. Ermeni beyi oraya yerleşerek oranın derebeyi olmuştur. Daha sonra Hethum oğlu Oşin, Namrun’da bir baronluk kurarak Haçlı desteğiyle sınırlarını Silifke’ye kadar genişlettiği tarihe yazılmıştır. Sis (Kozan)’teki Rupen sülalesi ile birleşen bu baronluk bölgede bir güç haline geldikten sonra. 1448’de Karaman oğulları ve Ramazanoğulları tarafından ortadan kaldırılmıştır.

Bu gün yürüyeceğimiz Baş Tepe mevkii Namrun’un yakın çevresinin en yüksek tepesi olup zirvesinde faal bir orman gözetleme kulesi bulunmaktadır. Rakım 2200 metre. (Ahmet KAMACI)

08:30 MERSİN KÜLTÜR MERKEZİ’NDEN HAREKET

10:30 – 11:00 SARIKAVAK KÖYÜ’NE VARIŞ.(ÇAY VE İHTİYAÇ MOLASI)

13:30     ARAÇLARLA ORMAN KULESİNE VARIŞ

13:30 – 14:30 ZİRVEDE ÖĞLEN YEMEĞİ, İSTİRAHAT VE DAĞ KEÇİSİ GÖZETLEMESİ

14:30 TOPLUCA ORMAN YÜRÜYÜŞÜ (Her Yüz Metrede Üç Dakika Ciğerlerimizi Oksijen Dolduruyoruz)

16:30 NAMRUN’A VARIŞ

16:30 – 17:00 NAMRUN ÇARŞI ALIŞVERİŞ MOLASI 17:00                MERSİN’E HAREKET

TEMİZ OKSİJENLİ, NEŞELİ BİR GÜN DİLERİZ. Gezi Sorumluları: Ahmet Kamacı – Güney Bulut

REZERVASYON ZORUNLUDUR. 238 10 88 – 233 87 01 – 0 533 720 14 84

Biyografik Bilgi

scroll to top