,

PAMUĞUN ÇOCUĞU MERSİN VE İSKELELERİ – ÖNSÖZLER – 4. BL.

Murt-Mersin.jpg

Semihiciğim
“Pamuğun Çocuğu Mersin İskeleleri” konulu çalışmanı inceledim.
Mersin’in geçmişini araştırıp kaleme vuran sizin gibi bir dostuma kolaylıklar diliyorum. Geçmiş yıllar büyüklerimizin bu konuları araştırıp yazıya vurmadıklarına hala esef ederim.
Geç de olsa biz bunu gördük.
Yaşamımızın yettiği kadar, dünkü Mersin’i yaşatmaya çalıştık.
Biz gidiyoruz, gayret Mersin sevdalısı dostlarımıza. Sana başarılar diliyorum.
Gözlerinden öpüyorum.
Şinasi Develi Mayıs 2014

Ö N S Ö Z
Bu kitabın oluşmasında pek çok insanın emeği var. Mersin hakkında amatörce çalışan yerel gönüllüler, kenti içinden gözlemleyerek bilgi aktaranlar, akademisyenler, fotoğrafçılar, koleksiyonerler, numizmatlar, sahaflar, gezginler, haritacılar, denizciler, ‘google’cılar, yaşayıp da yazanlar ve daha pek çok Mersin sevdalısı insan. Yazılanlar, çizilenler, fotoğraflananlarla çeşitli biçimlerde belgelere dönüşen dosyalar, kitaplar ve dergiler var. Ama
tüm bu çalışmaların başlatıcısı bir kişi var ki, her türlü övgüyü hak ediyor: İlk gençliğinden itibaren gözlemlediği Mersin’i araştıran, yazan, yüce gönüllü gerçek Mersin sevdalısı, Saygıdeğer Şinasi Develi. Ona hepimiz teşekkür borçluyuz.
Ben de 40 yıla yakın süredir dışarıdan gelip Mersin’de yaşayan bir insan olarak bu birikimlerden hep yararlanmışımdır. Bu kaynaklara ek olarak eşimin babası – 30 yıl önce 88 yaşında vefatına kadar – hep bir şeyler anlatırdı Mersin hakkında.
Benim Mersinli olmama neden olan Ayşe Vural’a her zaman müteşekkirim.
Kutularda biriktirdiğim Mersin anı, belge, bilgi kırıntılarını 1968 yılından beri çeşitli yerlerde yayınlamaya çalışıyorum. 2007 yılında Mersinli Ressam Ahmet Yeşil’in “desteğiyle ilk kitabım Mersin Halkevi yayınlandığında benim için yeni bir dönem başladı. Artık Mersin ile ilgili her konuyu bir dosya yapmaya başladım. Hele Huğ’dan Gökdelene Mersin kitabımın yayımı artık daha ayrıntılı dosyalar hazırlamaya yöneltti beni.
Heyecan verici bir çalışma dönemi sonunda Bilinmeyen Üç Mersin konusunda bir kitap yazmaya karar verdim:
1- Yumuktepe, 2- Zephyrion, 3- Mersin İskeleleri ana konuları olacaktı kitabımın. Kitap dosyası oluştukça her üç konunun da birer kitap olabileceği ortaya çıktı. Evet, her konu bir kitap olmalıydı.
Böylece bu “üçleme” fikri oluştu.
Üçlemenin ilk adımı Yumuktepe kitabımla atıldı.
Onur Evgin ve Ajans Medyanorm tarafından basılan Yumuktepe, gelecek kitaplar için bir umut ışığı oldu. Bu şevkle ikinci kitap Sikkelerde Yaşayan Zephyrion da ortaya çıktı, baskıya hazır hale geldi.
Üçleme’nin sonuncusu Pamuğun Çocuğu Mersin kitabım hazır olduğunda Avukat Orhan Gürsoy dosyayı, basımı için Mersin Deniz Ticaret Odası’na iletti. Teşekkür ederim.
Kitabımı saygıdeğer üstadım Şinasi Develi’ye adıyorum.
Semihi Vural
11 Şubat 2015 / Palma 2 – Mersin

Biyografik Bilgi

scroll to top