,

SINABİÇ, DALİSANDOS ANTİK KENTİ – Dr. Ümit AKGÜN

Kayıp bir Kent. Antik kent Dalisandos’un kesin yeri, 19. YY dan beri tartışılır. Bu konuda araÅŸtırmalar yapan D. French Konya (Likonia)’daki Belören üzerinde karar kılmıştır. Bu olasılık, Kilikya, Ä°zoria ve Likonia’nın bir yönetim birliÄŸi çerçevesindeki (M.S. 137’den sonra) kendisini Likonia’ya ait sayan kentin, az miktarda basılan sikkelerine dayanarak düşünülmüş olmalı.
Oysa yeni kaynaklar Dalisandos’u Ä°zorya’ya ait sayıyor. Kaynaklardaki coÄŸrafi tanımlar, ufuk ve alan tarifleri, kuÅŸkusuz Belören’den fazla Sinabiç’a uyuyor. Bu nedenle biz de, bu görüşe katılıyor. Sınabiç’la Dalisandos’u aynı yer olarak kabul ediyoruz. Mut’un (Klaudiopolis) 6 km. kuzeyindeki bugünkü Sinabiç’in bulunduÄŸu yer, büyük olasılıkla Dalisandos’tur.
Ayrıca Dalisandos adını taşıyan bir değil, iki yerleşimin olması da düşünülebilir.
Antik yerleÅŸimin batısındaki Koropisos (DaÄŸpazarı)’tan gelen Pirinsuyu ovasına hakim yükseklikteki bir kaya kütlesinin üzerinde yer alır.
Kaynaklarda Dalisandos’un ismen bir ÅŸehir olduÄŸu, fakat azize Tekla’nın bu ÅŸehre verdiÄŸi önem yüzünden, inanç yönünden büyük şöhreti olduÄŸu bildiriliyor. Rivayete göre, Tekla Bayramı esnasında (24 Eylül) ÅŸehrin yüksek bir yerine çıkıldığında (muhtemelen nekropol alanı) gökyüzünde; Seleukia’dan (Silifke) Dalisandos’a doÄŸru süzülen ve içinde bakire Tekla olan “ateÅŸten bir araba” hayali görülür imiÅŸ. Dalisandos’ta Tekla kilisesi dışında bir de Teodoros Kilisesi vardır. Bu gün kilise çevresinde birkaç soÄŸuk su kaynağı yer alır. Bu kutsal alanda bereketli ürün alındığı ve pek çokçiçeÄŸin açtığı söylenir.
Hierokles Dalisandos’u (5.yy.) Ä°zorya ÅŸehirleri arasında sayıyor. Toplam 22 ÅŸehir şöyle sıralanabilir. Klaudiopolos (Mui), Diocaseria (Uzuncaburç), Olba, Dalisandos (Sınabiç), Sibilia, Kelenderis (Aydıncık), Anemurion (Anamur), Titopolis, Lamos, Antakya, Kragos, Nefilion, Kestrol, Selinos(GazipaÅŸa), Ä°otope, Philidelphia (Damlaçalı yakınında çok önemli bir ÅŸehir), Germanikopolis (Ermanek), Musbada, Dometiopolos, Sbida, Zenonopolis, Adrasus (Balabolu), Moloe, Neopolis, Kodaka, (Sarıkavak yakınında), Prekana (Sütlüce-Zeyne yakınında), Apaka (Alahan), Konstantin Porphyrgennetos. Dalisandos’u Ä°zorya’nın onuncu ÅŸehri olarak tanımlıyor.
Dalisandos’un tanınmış ilk piskoposu olan Marinos 381 yılında Konstatinopol konsülüne katılmıştır. Bizans imparatoru I. Lions’un dul eÅŸi Verina 478 yılında Dalisandos’a sürgün gelmiÅŸtir. Altı yıl sonra da Verina  Tarsus’ta Dalisandos asıllı Leontios’u imparator ilan etmiÅŸtir.
962 yılında Konstantionopol konsülünde Dalisandos’u piskopos kosmos ve 787 yılında ikinci Niceanum konsülünde de piskopos konstantinos temsil etmiÅŸtir.
Kaynaklarda Dalisandos’un 721 yılında bir Arap akınına uÄŸradığı da kaydedilmiÅŸtir.
Dalisandos Seleukeie (Silifke) baÅŸ piskoposluÄŸuna baÄŸlı bir piskoposluk olarak (M.S.969) Antakya baÅŸpiskoposluÄŸuna 12. yy.’dan sonra Konstantinopel PatrikliÄŸine baÄŸlanmıştır. Dalisandoslu piskopos Leon’un adına da 11. ve 12.yy’a ait bir mühürde rastlıyoruz.
Şehrin akropolü bugün bile belli olan surlarla çevrilmiştir. Pek çok kiremit kırıntısı ve bina kalıntısı görülebilir. Nekropoldeki lahitler, Orta imparatorluk dönemine aittir. Erken Bizans dönemine ait olanına rastlanmamıştır. Nekropolde ellisi önceden tesbit edilmiş lahitten söz edilse de, bugün sekiz adeti sağlam görülmektedir. Burada Karain adı verilen doğal bir mağara da görülmeye değer sayılır.Mağarayı  kadınları da incelediler.
Kaynakça : Hild ve Hellenkemper, Kilikya ve Ä°zorya, Doç. Dr. Ender VarinlioÄŸlu – Yaprak Eren, (Ä°ngiliz Arkeolojisi Ens. Kütüphane Müd.) – Hasan Kömür.
*Bu yazı  “İçel Sanat Külübü” Aylık Bülteni “Nisan 1995 – 35.Sayı” sından alınmıştır.

Biyografik Bilgi

scroll to top