,

TARSUS GÜLEK BOĞAZI – (ANADOLUNUN KAPISI) – SEMİHİ VURAL : 13. BÖLÜM

ne.jpg

YUMUKTEPE ARKEOLOJİ PARKI  PROJESİ – İSABELLA CANEVA

1993 yılında Yumuktepe kazıları başladığında kazı başkanı Prof. Dr. Taner Tarhan şöyle bir açıklama yapmıştı.

“Yumuktepe Höyüğü Türkiye’de özel bir öneme sahiptir. Anadolu ve Önasya dünyasının geçmişine ışık tutan Yumuktepe’yi, ‘Akdeniz’in Troia’sı’ olarak tanımlamak kanımızca hiç de yanlış olmayacaktır. Gerçek anlamda ‘doğu’ ile ‘batı’nın birbirine kavuştuğu bu yöredeki eşsiz konumu ve Neolitik’den Ortaçağ içlerine değin uzanan binlerce yıllık geçmişi ile Yumuktepe, hem bir ‘zaman tünelidir’, hem de Anadolu ve Önasya arkeolojisinin başvurulacak ana bilgi bankalarından biridir”. (Prof. Dr. Taner Tarhan-Türkiye Arkeolojisi ve İstanbul Üniversitesi – Yayın No. 4242 – s. 318)

Yumuktepe Arkeoloji Parkı – İsabella Caneva

Aslında, uluslararası itibar görecek bir “9000 Yıllık Geçmişten Günümüze Mersin Yumuktepe Arkeoloji Parkı”, Mersin turizmi için yeni bir çekim merkezi olacaktır. Prof. Dr. İsabella

Caneva bu projeyi 15 yıldan beri gerçekleştirmek için çabalarını sürdürüyor. Ayrıntılı projeleri bile hazır olan “Yumuktepe Arkeoloji Parkı” tüm dünyamız için “9000 Yıllık Zaman Tüneli” niteliği taşımaktadır. Uluslar arası bir kazanım bu proje yaşama geçirilmelidir. Büyük bir yatırıma ihtiyacı olmayan projenin benzeri, Çorum’da Alacahöyük ve Aksaray’da Aşıklıhöyük’te gerçekleştirilmiştir. Mersin Yumuktepe Arkeoloji Parkı, Troya Arkeoloji Parkı kadar ilgi çekebilecektir.

Yumuktepe, dünya tarihi içindeki Mersin’in önemi hakkında işlenecek, başlı başına bir büyük kitap olmalıdır.

Kitabın devamı için bu satıra tıklayınız. 

Biyografik Bilgi

scroll to top