,

ÜÇ GÃœZELLER – Åžahin ÖZKAN

güzeller.jpg

KHARÄ°TLER – ÜÇ GÃœZELLER – ArÅŸt. Åžahin ÖZKAN

Başlangıçta olasılıkla bitkilerin bitme gücünü simgeleyen güzellik tanrıçaları idi. Doğaya, insanların ve hatta tanrıların yüreğine neşe saçan tanrıçalardı bunlar. Kharitler, Musalarla birlikte dolaşırlardı. Onlar olmadan şölen verilmez, Apollon lir çalıp, tanrılar dans etmeden  tanrılar neşelenmezdi.
Yalnız tanrılar mı? hangi ölümlü’nün yanına gitseler, hangi insanın omuzuna dokunsalar, o insan mutluluk
içinde yaşardı. Bir insanın içinde ister acı ister keder olsun,  Musaların şarkısını duymaya görsün, o insan karanlık düşüncelerden sıyrılır, dertlerini unuturdu. Musaların ölümlülere armağanı budur işte.
Olympos’ta Musalarla birlikte otururlar, zaman zaman onlarla beraber korolar oluÅŸtururlardı. Genellikle kollarını birbirlerinin omuzuna dolamış üç çıplak genç kadın, üç kız kardeÅŸ olarak düşünülüyordu. Betimlemelerinde iki yanda duranlar bir yöne, ortadaki aksi yöne bakar durumdadır. Kharitler zaman zaman Musalarla karışır, onlarla birlikte Olympos dağının tepesinde ya da baÅŸka bir daÄŸ zirvesinde oynarlar, çalgı çalarlar, ezgi söylerlerdi.
APHRODÄ°TE’in yanından ayrılmayan HÄ°MEROS (arzu-istek-aÅŸk) ile birlikte dolaşırlar, PANDORA’nın süslenmesine katkıda bulunurlar. Kharitler’i APOLLON’un olduÄŸu APHRODÄ°TE’in alayında da görürüz. Her çeÅŸit sanat eserini esinleyen  ve koruyan, insanda ve tanrıda yaratıcılık doÄŸuran tanrıçalardır.
Göze hoÅŸ olanı simgeleyen bu tanrıçaların adları da parlaklık, ışıltı, güzellik anlamına gelen “Kharis”  sözcüğü ile ilgilidir. Yunan mitosunun bu üç güzeli tanrı ZEUS ile OKEANOS kızı EURYNOME’nin kızlarıdır.  Adları: AGLAÄ°E: Parlaklık, ışıltı anlamına gelir, Kharitler’in en gencidir. EUPHROSYNE: sevinç, neÅŸe anlamındadır. THALÄ°A: Bitkisel geliÅŸmeyi simgeler.. Yetki alanı komedyadır. Apollon’la seviÅŸip KORYBANTLAR’ı  doÄŸurduÄŸu da anlatılır. HESÄ°ODOS Yunan mitosunun üç güzelini şöyle tanımlar:
Okeanos kızı Eurynome’yle evlendi Zeus
Güzelliği görenleri büyüleyen uyum tanrıçalarıyla,
Üç kızı oldu ondan, Kharitler, üç güzeller,
Aglaie, Euphrosyne ve sevimli Thalia.,
APHRODÄ°TE doÄŸar doÄŸmaz, Himeros’la birlikte onun ardına koyuldukları gibi onu süslemede hep görev başında gösterilirler:
…GÃœLÃœMSER
APHRODÄ°TE de  Kıbrıs’a gitti, Paphos’a
Kutsal bir koru, tüten sunaklar vardı ya, işte oraya,
Üç güzeller yıkadılar orada onu
Ve ovdular ölümsüz tanrının bedenini parlatan yağlarla
Güzelim rubalar giydirdiler, gözlere şenlik.
NARLIKUYU POİMENİOS HAMAMI YAPISI VE ÜÇ GÜZELLER MOZAYİĞİ:
Silifke sınırları içerisinde olan Kızkalesi’nden 5 km. ilerdeki Poimenios’un Üç Hurili Hamamı’da denilen Narlıkuyu’da ki Üç Güzeller MozayiÄŸi’ne: Narlıkuyu balık lokantaları ile bilinir. Bu koyda yüzmeye ve akÅŸamları bu lokantalarda balık yemeÄŸe doyamazsınız. AntikçaÄŸ ve hıristiyanlık dönemlerinde Cennet ve Cehennem’e tapınma ve geziyle gelenler için bir deniz kapısı olmuÅŸtur. Eskiden burada hamamıyla ünlü birde köyceÄŸiz vardı. Bu hamam yapısından bugün yalnızca su yalağı ile yunma bölümündeki taban mozayiÄŸi görünürde kalmıştır. Bu mozayiÄŸin üzerinde uzun süre bir kahvenin bulunması bu deÄŸerli mozayiÄŸi korumuÅŸtur.  Kharitler – Üç Güzeller – Kharites -AraÅŸtırmacı Åžahin ÖZKAN

Üç Güzeller konusunda başka bir yazı için bu satırı tıklayınız.

Üç Güzeller için müzik aranıyor. 

Öğretmen. Mitoloji konusunda bir çok makalesi var, Belgesel araştırmacısı. Amatör olarak gezi rehberliği yapıyor.

scroll to top