,

YUMUKTEPE YE BAKIŞ – MEHMET KOÇ

yumuktepe187.jpg

Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan “Yumuktepe” günümüzde Mersin Şehri içinde üzeri ağaçlarla kaplı sessiz, sakin küçük bir tepedir. Yumuktepe üzerinde ilk sistemli arkeolojik kazılar İngiliz John Garstang başkanlığında 1936-1937 yıllarında  yapılmıştır. II. Dünya Savaşı’nın başlaması nedeniyle ara verilen kazılar 1946′da yeniden başlanıp 1947′de sonuçlanmıştır.1992 yılında İstanbul Üniversitesi ve Roma Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan “Yumuktepe Arkeolojik Kazısı” 1993 yılında yeniden başlamıştır.

Yumuktepe’de ilk yerleşme Neolitik dönemde başlamış ve kesintisiz olarak kalkolitik, Tunç, Hitit, Bizans ve İslami devirlerde de devam etmiştir. Yumuktepe katmanlardan oluştuğu için incelemeler ve tanımlamalarda katmanlara göre yapılmaktadır. 33-25 katmanlar Neolitik döneme aittir. Bu döneme ilişkin taş temelli evler, yün eğirmeye yarayan kirmenler, bakır oltalar, obsidyen ve akmak taşından yapılmış araçlar, taş mühür, ok uçları, dokumacılıkta kullanılan ağırsak, çanak, çömlekler bulunmuştur. 29-13 katmanlar ise Kalkolitik dönemi kapsar. Yapı tipleri taş temelli evler ile yuvarlak temelli silolardır. Son Kalkolitik dönemde savunma duvarlarıyla çevrili köy tipi yerleşime geçilmiştir. Askerlerin oturduğu sura bitişik evlerde fırın, yerel kaplar, temellerin altında seramik ve özel eşyalı mezarlar vardır. Orta Tunç çağı ise 12-9. katmanları kapsar ve İÖ 2000-1500′e tarihlenir. Bu katmana ilişkin bıçak, mızrak, mühür, kadın heykelciği, ayaklı kadeh ve gaga ağızlı testicikler bulunmuştur. Hitit dönemi ise 7-5. Katmanlar arasında ve İÖ 1500-1200′e tarihlenir. Sur duvarları testere biçimindedir. Evler Sokaklar vardır. En üst katlar Grik, Bizans ve İslami dönemi kapsar. Grek katmanında Kıbrıs tipi seramik Bizans ve İslami katmanda ise sırlı seramik bulunmuştur.
Höyüğün 2.5 m. derinliğinde bulunan bir kale harabesi Boğazköy’de bulunan kale harabesinin küçük bir örneği olup, Poligonal tarzda inşa edilmiştir.
Yumuktepe’den çıkarılan yüzlerce eser, Mersin Müzesinde sergilenmektedir.

Biyografik Bilgi

scroll to top