,

18. MERSİN ULUSLARARASI MÜZİK FESTİVALİ ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI

MDOB.jpg

MERSİN DEVLET OPERA VE BALESİ

BASIN BÜLTENİ 04.04.2019

18. Mersin Uluslararası Müzik Festivali (10 Nisan-02 Mayıs 2018)
18. Mersin Uluslararası Müzik Festivali 2019 Ödülleri
18. Mersin Uluslararası Müzik Festivali kapsamında üç ayrı dalda verilen ödüller açıklandı.
Dönem başkanlığını Selma Yağcı, sanat yönetmenliğini Erdoğan Şanal, sanat danışma kurulu üyeliklerini ise Prof. Rengim Gökmen, Prof. Dr. Cihat Aşkın, İbrahim Yazıcı ve Remzi Buharalı’nın yaptığı 18. Mersin Uluslararası Müzik Festivali kapsamında üç ayrı dalda verilen ödüller açıklandı. 2019 Festival Sanat Ödülü, çeyrek asırdır sunduğu sanat hizmetiyle Mersin’e paha biçilmez değerler kazandıran Mersin Devlet Opera ve Balesi’ne verildi.
Diğer ödüller ise şöyle dağıtıldı; Festival Kent Ödülü: Başta çocuk koroları olmak üzere pek çok çocuğun hayatına müzik eğitimiyle dokunan, bunların arasında sayısız çocuğu konservatuvarlara kazandırarak kültürel mirasımızı zenginleştiren Reyhan Bezdüz’e, Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü ise aldıkları ulusal ve uluslararası başarılarla ülkemizi ve kentimizi yurtdışında başarıyla temsil eden Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri, Sofiko Tchuburidze, İdil Olgar ve Yahya Azimoğlu, olmak üzere üç kişiye paylaştırıldı.
Festival Ödülleri, 10 Nisan 2019 Çarşamba günü saat: 20.00’de Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi’nde gerçekleştirilecek Açılış Konseri öncesi sahiplerine takdim edilecek.
2019 Festival Sanat Ödülü:
Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü (MDOB)
Kurulduğu 1992 yılından bu yana dünyanın pek çok saygın opera, operet, müzikal ve senfonik konserlerini Mersin’e taşıyarak kentimizin sanat hayatını zenginleştiren MDOB, sanat sezonu boyunca ortalama her ay 15, yıllık 150 etkinliğin yanı sıra civar illerimize düzenledikleri turneler vasıtasıyla da bölgemize sanat hizmeti sunmaktadır. Bünyesinde barındırdığı, çocuk müzikalleri, çocuk korosu, çocuk balesi kurumlarıyla Mersinli çocukların hayatına dokunarak onları evrensel sanat değerleriyle buluşturmuş, bu çocukların içerisinden çıkan sayısız sanatçıyı ülkemize kazandırmıştır. Ayrıca, yurtdışı turneleriyle Mersin’in tanıtımında öncü bir rol üstlenen kurum, kentin turizm ekonomisine de önemli katkılar sağlamıştır.
27 yıllık tarihiyle Mersin’le bütünleşen MDOB, ülkemizin saygın müzik kurumları arasında gösterilmektedir. Bu durum, kentimizin adını dünya yaşanabilinir kentler sıralamasında üstlere çıkarmaktadır. 18. MUMF 2019 Festival Sanat Ödülü, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’ne takdim edecektir.
Festival Kent Ödülü:
Reyhan Karataş Bezdüz
Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü’nden 1992 yılında mezun olan Bezdüz, Eskişehir’de müzik öğretmeni olarak göreve başladı. 1996 ‘da ise aynı üniversitenin yüksek lisans programını “Eğitilebilir Çocuklar Müzik Dersi Öğretim Programı’nın İncelenmesi ve Değerlendirilmesi “ konulu tezi ile tamamladı. 1996’da Piyanist Şefika Talipzade Bayramoğlu ile Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) Çocuk Korosu’nu çalıştırmaya başlayan Bezdüz, koro ile ulusal ve uluslararası birçok festival, konser ve yarışmalara katıldı. 1999’da depremden etkilenmiş illerde moral konserleri verdi. Bu proje, UNESCO’nun Barış Yılı etkinlikleri listesinde yer aldı. Doğa katliamı hakkında farkındalık yaratmak için “Bir Konser Bir Orman “ projesi kapsamında, Adana’ya 5000, Mersin ve Manisa’ya 4000 ağaçlık orman oluşturulmasını sağladı. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Sanat ve Eğitim Evi’nde gönüllü eğitimcilik yaptı. Mersin Yenişehir Belediyesi’nin kardeş şehri Almanya Neushttadt ‘da ve Mersin’de düzenlenen konserlerde MDOB Çocuk Korosu ile konserler gerçekleştiren Bezdüz, Çek Cumhuriyeti Uluslararası Koro Yarışmasında birincilik ödülünü, Almanya 3. Dünya Koro Olimpiyatları’nda ise “Gümüş Madalya’yı ülkemize kazandırdı. Musica Mundi’nin daveti üzerine konuk edildikleri 2004 İtalya Guido d’Arezzo Koro Festivali kapsamında konserler vererek ülkemiz koro müziğinin tanıtılmasına katkıda bulundu. Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı dolayısıyla Çanakkale’de düzenlenen koro festivali ve 2016’da Kıbrıs’ta düzenlenen koro Festivalleri’ne katıldı. Bu konserlerde koroya piyanoda Doğaç Bezdüz eşlik etti. Evli ve iki çocuk annesi olan Reyhan Bezdüz, müzik öğretmenliği ve koro şefliği görevini Mersin’de sürdürmektedir.
Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü:
Sofiko Tchumburidze, Yahya Azimoğlu ve İdil Olgar

Sofiko Tchumburidze (Keman)
2000 yılında Mersin’de doğdu. 2006 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nin açtığı özel yetenek sınavı kazanarak Lili Tchumburidze’nin öğrencisi oldu. 2008’de Mersin’de düzenlenen Gülden Turalı 4. Keman Yarışması’nda küçükler kategorisinde birincilik ödülünü kazandı. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli konserler verdi. Tchumburidze, 2014’te Prof. Dora Schwarzberg,Prof.Nora Chastain ve Volker Jacobsen gibi dünyaca ünlü keman ve viyola hocalarıyla hem solo keman hem de oda müziği çalışmak için İsviçre ve Avusturya’da yapilan ‘Youth Classics Festival’ine ve Semmering Uluslararası Yaz Akademisi’ne (ISA) ve aynı zamanda bu festival ve akademide üstün başarılı öğrenci olarak birçok konserler verdi. 2016’da katıldığı solistlik sınavlarını kazanarak Karşıyaka Oda Orkestrası ve Mersin Oda Orkestrası ile solist olarak konserler verdi. 2017’de Ana Chumachenco ‘Young Artist Award Ödülü’nü ve Akdeniz Oda Müziği Yarışması’nı birincilikle kazandı. 2018 yılında Münih Müzik ve Tiyatro Yüksekokulunu Julia Fischer ve Lena Neudauer’in öğrencisi olarak kazandı. Tchumburidze, “Çağdaş Eğitim Vakfı” ( ÇEV Sanat Genç Yetenekler) tarafından QNB Finansbank ana sponsorluğunda desteklenmektedir.

İdil Olgar (Keman)
İdil Olgar, 2006 yılında Mersin’de doğdu. Keman eğitimine 6 yaşında Mersin Üniversitesi Devlet konservatuarında yarı zamanlı olarak Isabelle Kollo ile başladı. 10 yaşında Kuşadası Belediyesi Oda Orkestrası eşliğinde ilk solo konserini verdi. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın düzenlediği 2016 Ulusal Genç Yetenekler Yarışması’nda, İDSO ile solist olarak çalmaya hak kazandı. 11 yaşında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Keman bölümünü tam zamanlı olarak kazandı. 1 Mayıs 2017 tarihinde Slovakya’nın Dolny Kubin şehrinde düzenlenen Talents for Europe keman yarışmasında üçüncü oldu. 9-11 Mart tarihinde Çek Cumhuriyeti’nin Prag şehrinde düzenlenen PhDr Josef Micka Uluslararası keman yarışmasında ikinci oldu. Ayrıca PhDr Josef Micka adına düzenlen özel ödüle layık görüldü. 2018 yılında İş Sanatın düzenlemiş olduğu Parlayan Yıldızlar kapsamında verdiği resital ile ödüle layık görüldü. 2018 yılında Macaristan’da düzenlenen II. Ilona Feher uluslararası keman yarışmasında birinci oldu. Eğitimine Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Isabelle Kollo’nun öğrencisi olarak devam etmektedir. 2018 yılında ÇEV Sanat elemelerine katılarak ÇEV Sanat Genç Yetenekler bursunu almaya hak kazandı. İdil Olğar, Çağdaş Eğitim Vakfı, ÇEV Sanat Genç yetenekler Projesi kapsamında eğitimine devam etmekte olup projenin ana sponsoru QNB Finansbank tarafından da desteklenmektedir.

Yahya Azimoğlu (Piyano)
Yahya AZİMOĞLU 16 Haziran 2008’de, Mersin’de doğdu. Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü’nü kazanarak Marina Jincharadze’nin öğrencisi oldu. 2016 1. Bursa Uluslararası Piyano Yarışması’nda üçüncü oldu. 2017’de Zeynep Üçbaşaran ve Sergio Gallo ile workshop çalışması, Emre Elivar ile masterclass çalışması yaptı. 20-27 Ocak 2017 tarihleri arasında Gürcistan Tiflis’te yapılan 2. Mozart Uluslararası Piyano Yarışması’nda diploma aldı. Mayıs 2017 tarihinde Antalya Side’de yapılan Gürcistan’ın düzenlediği Uluslararası Piyano Yarışması’nda birinci oldu. Yarışmada aldığı birincilikten dolayı Gürcistan Borjomi’de 5- 11 Temmuz 2017 tarihleri arasında düzenlenen müzik festivaline davetli olarak katıldı. 2018 Caspi Art Uluslararası Müzik Yarışması’nda birincilik elde eden Azimoğlu, Eskişehir Senfoni Orkestrası 4. Genç Solistler Sınavı’nı kazanmış, 2019’da Mersin Üniversitesi Genç Solistler seçmelerini kazanmıştır. Öğrenimini halen Mersin’de sürdürmektedir.
Mersin Uluslararası Müzik Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı yaptığı açıklamada; “18 yıldır dağıttığımız ödüllerle saygın pek çok sanatçımızın ismini Mersin’e taşımış, bir o kadar da klasik müziğin genç yıldızlarını sanatseverlerin takdirine sunmuş bulunuyoruz. Ödüllerimizi bu kez Mersin’in önemli sanat kurumlarından Mersin Devlet Opera ve Balesi’ne Festival Sanat Ödülü’nü, çocuklarımızın çoksesli müzikle tanışmasına öncülük eden Reyhan Bezdüz’e Festival Kent Ödülü’nü, Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü’nü ise Sofiko Tchumburidze, Yahya Azimoğlu ve İdil Olgar olmak üzere üç gencimize paylaştırarak takdim edeceğiz. Saygın adlarını Mersin’imize taşımış olmaktan çok mutluyuz ve onurluyuz”, dedi.

Mitat Çelik – MUMF Basın Halkla İlişkiler
İrtibat:
Mersin Sanat Etkinlikleri Derneği (Mersin Uluslararası Müzik Festivali)
Kültür Mah. Toroğlu Apt. A Blok ½ 33010 Akdeniz-Mersin  Tel: 0324 237 78 10
e-posta: merfestmersin@gmail.com

Biyografik Bilgi

scroll to top