MERSİN HALKEVİ / MERSİN KÜLTÜR MERKEZİ – Sayfa 89-91 “Kitabın başına dönmek için bu satırı tıklayınız…”
3-A – MERSİN HALKEVİ’NDEN MERSİN KÜLTÜR MERKEZİ’NE
Halkevi Binası 1976’nın sonunda Aralık ayında bakımsızlıktan kapatılmış, 1977 yılında Kültür Bakanlığına devredilmişti. Halkevi restorasyon amacı ile kapatıldıktan sonra, uzun süren bir durgunluk dönemi yaşandı. Binanın restorasyonuna 1983 yılında başlanmıştı. 1989 sonu geldiğinde, 13 yıl geçmiş, bu süre içinde ne yapıldığı hakkında resmi bir bilgi alınamamıştı.
RESTORASYON SÜRECİ
Ayrıntılarına girmeden restorasyon sürecini özetleyecek olursak:
15.12.1977 tarihinde Betim İnşaat Tic. Kol. Şti. ilk ihaleyi alır.
01.04.1983’ te verilen restorasyon projesini, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu 16.05.1983 tarihinde onaylar. Aynı ekibin kazandığı ikinci ihaleden sonra, üçüncü ihale 15.09.1988 tarihinde yapılmış, Günba İnşaat, kendinden evvel bitirilen kaba inşaatın dekorasyon işlerini üstlenmiştir.
Ayrıntılarını Durmuş Öner’in yazısında okuyacağınız gibi işlerin tıkanma noktasında, Turgut Özal devreye girer, dönemin Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek’in de olumlu etkisiyle sorunlar giderilir.
Ancak burada belirtilmesi gereken, dönemin Opera ve Bale Genel Müdürü Erol Gömürgen’in Mersin halkında gördüğü gerçek “sanatseverlik” duygularını anlamaları ve etkilenmesi olmuştur. Buna paralel olarak yaratılan sivil toplum girişimi, restorasyonun tamamlanması ile birlikte Mersin Devlet Opera ve Balesi kurulmasını gündeme getirmiştir.
Bu gelişmenin arifesinde, Hanri Atat, Kudret Ünal, İrfan Solmazer ve Semihi Vural’ın girişimi ile bir sivil toplum örgütlenmesi başlatıldı. Tek amacı binanın restorasyonunun tamamlanarak, Eski Halkevi binasının yeniden hizmete açılmasına destek olmaktır. Halkevi Şeref Defteri’ndeki Hanri Atat’ın yazısından:
– binanın restoresini en kısa zamanda nasıl bitirir, hizmete açarız diye bir dernek kurmaya karar verdik. Bizim gibi düşünen ve bu bina için aynı üzüntüleri duyan bir avuç dostlarımızla birlikte Kültür Merkezi Derneği’ni kurduk. Sn İrfan Solmazer başkanlığındaki bu derneğimiz Kültür Bakanlığı’yla iletişim kurarak büyük çalışmalar yaptı. Binanın restoresini bitirdik. Yurt dışından ses ve ışık düzenini getirerek operaya hediye ettik.
3-B – MERSİN KÜLTÜR MERKEZİ DERNEĞİ
1989 yılının sonlarında Halkevi binası için dernek kurma çalışmaları başlatıldı. Bu özgün devlet binasına sivil destek vermek isteyen dernek kısa sürede örgütlenerek Mersin Kültür Merkezi Derneği adını aldı. Derneğin Ana tüzüğünün
I. Maddesi: Derneğin Adı: Mersin Kültür Merkezi Derneği’dir.
II. Maddede adres bölümünde Hanri Atat’ın ofisinin adresi yazılıdır:
Güven İş hanı kat 3 Gümrük Meydanı – Mersin
III. Madde, Amacı: Onarımı devam eden Mersin Kültür Merkezi’nin (Eski Halkevi Binası) başta tiyatro salonu olmak üzere ilimize kazandırılmasında ve hizmete açıldıktan sonra her türlü, kalıcı kültür ve sanat etkinlikleri oluşmasında görev almak, desteklemek ve gelişmesinde katkılarda bulunmak, Mersin’de güzel sanatlar ve kültürle ilgili olarak kurulacak her türlü kurum ve kuruluşun oluşumunda öncülük etmek.
IV. Madde ise derneğin kurucuları listesidir. İlk beş kişi tanıdık isimlerdir. İrfan Solmazer, Hanri Atat, Semihi Vural, Ali Adalıoğlu, F.Rezan Elbeyli…
Dernek, 27 Aralık 1989 Çarşamba günü alışılmamış bir toplantı düzenledi. İnşaat halindeki yapının içindeki bu sabah toplantısında ilginç gelişmeler yaşandı. Mersin Kültür Merkezi Derneği, Vali Teoman Ünüsan’ın davetiyle, saat 10:30 da Mersinli yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini eski Halkevi binası’nda buluşturdu. Kurum ve kuruluş yetkilileriyle durum tespiti yapıldı. Soğuk ortamı ayakta içilen çay biraz olsun ısıttı. İnşaat gezilirken Mersin’in mahalli sanatçısı Sarkis bey keman çalarak etkinliği destekledi.
Aşağıda basına dağıtılan bültenden önemli bölümleri okuyoruz:
İçel Valisi Teoman Ünüsan düzenlenen bir Basın Toplantısı ile Mersin’de restorasyonu devam eden tarihi Halkevi binasının bir an önce tamamlanarak, bir Kültür Merkezi’ne dönüştürülmesi için DEVLET – VATANDAŞ işbirliğini sağlayacak bir kampanya başlattı.
Kampanyayı yürütmek ve Mersin Kültür Merkezi’nin hizmete açılmasını sağlamak üzere bir Dernek kurulduğunu duyurdu.
İçel Valisi Eski Halkevi Binası’nın restorasyonunun tamamlanması konusunda girişimlere devam edildiğini, ocak ayı içinde Mersin’e davet edilecek Devlet Bakanı ve İçel milletvekili Ali Bozer, Kültür bakanı Namık Kemal Zeybek ve Milli Eğitim bakanı Avni Akyol ile öteki yetkililere binanın gezdirilerek bilgi verileceğini söyledi.
Basın Toplantısı’nda “Mersin Kültür Merkezi Derneği” kurucuları adına konuşan Rezan Elbeyli, amaçlarının yörenin kültür ve sanat hayatına olumlu etkileri şüphesiz olan binanın bir an önce tamamlanmasına katkıda bulunma yanında kültür-sanat etkinliklerinin devam etmesini sağlamak olduğunu söyledi. Elbeyli, Mersin Kültür Merkezi’nin hayata geçirilmesi için, Mersin’deki tüm dernek, kurum, kuruluş ve kişileri yardımlaşmaya çağırdı.
İçel İl Kültür Müdür Vekili İsmet Geliç de, tarihi Halkevi binası hakkında bilgiler verdi.
Verilen bilgiye göre 1944-1945 yıllarında vatandaşların yardımları ile yaptırılan bina uzun yıllar kullanıldıktan sonra 1982 yılı Aralık ayında yapılan bir ihale ile restore edilmeye başlandı.
Bu çalışmanın başlangıcından bugüne kadar çatı bakım ve onarımı, beton, sıva, ahşap doğrama, mermer döşeme, alçı tavan, kaplama, karo, fayans ve öteki mermer işleri ve kalorifer sistemi tamamlandı.
Binanın esas ağırlıklı yanını oluşturan Tiyatro Salonu’nda ise, sahne çelik donanımları, salon ve duvar alçı işleri de bitirildi.
Toplam 600 kişilik olacak tiyatro salonunun, koltuklarının da satın alınarak depolanmış olduğu bildirildi.
Mersin Kültür Merkezi restorasyon inşaatı içinde, İçel Valisi Teoman Ünüsan tarafından düzenlenen toplantıda konuşmacılar görüş bildirip, inşaat hakkında bilgi verdiler. İnşaat alanı Mersinliler’le basın mensuplarına gezdirildi ve çeşitli bilgiler verildi.
KÜLTÜR BAKANLIĞI’NI ZİYARET
Basın bildirisinden sonra dernek adına Kültür Bakanlığı yetkilileri ile görüşmek için randevu alındı. Mersin İl Kültür Müdür Vekili İsmet Geliç, eğitimci Kudret Ünal ve Semihi Vural, Ankara’da İrfan Solmazer’in evinde buluştular. Hep birlikte Kültür Bakanlığı’nda görevli müsteşarı ziyaret ettiler. Görüşme başından itibaren çok olumlu geçti. Müsteşar, Mersinlilerin girişiminden çok etkilendiğini söyleyerek, “Kültür Bakanlığı’nın ivedilikli projesi, Mersin Halkevi restorasyonu için, 1990 yılı bütçesinden ayrılan bir Milyar TL tutarındaki ödenek ‘kesintisiz’ aktarılacaktır, dedi. İrfan Solmazer, bunun üzerine Mersinliler’in de destek olmak amacı ile ödenek kadar paranın “ses ve ışık sistemleri” için sağlanacağı sözünü verdi.
Ankara’ya Mersin’in sesini duyurma amacı gerçekleşmiş, iletişim kurulmuştu. Binada restorasyon çalışmaları sürerken bir taraftan Mersin Kültür Merkezi Derneği de katkı için çalışmalar başlattı. Koltuklar (numaraları) sembolik olarak Mersinliler’e satıldı. Elde edilen gelirle sahnenin “ses ve ışık” düzenlerinin satın alınması sağladı..…………..Kitabın devamı için bu satırı tıklayınız……………………..