BELEDİYE İSKELESİ
Anılan İskele Adı Belediye İskelesi
Yapılış Tarihi: 20.11.1923
Konumu Latin Katolik Kilisesi Önü
Yapı Sistemi: Karışık Teknik, Ahşap-Demir
Görgü tanıkları: Şinasi DEVELİ
Günümüzdeki Yeri: Minibüs Son Durak
5306. Sok. Sağ Yanda Emniyet Md. Binası
Dekovil hattı kurulduktan sonra, Mersin Belediyesi de ihracata katkı vermek amacıyla kendi iskelesini yapılandırma kararı almış olmalıdır. Açılışı Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan hemen sonra gerçekleşmişti. Ancak daha önce hazırlanıp Fransa’da basıldığı anlaşılan kartpostal serisi içinde L’ESTACADE D’EXPORTATION DE MERSİNE ifadesi yer alıyor.
Latin Katolik Kilisesi önündeki alanın sahilinde 1923 yılında Belediye tarafından yaptırılan 140 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde iskele, kayıtlara göre Mersin Belediye İskelesi veya Belediye İhraç İskelesi olarak yazılıdır. Fransızca ifadeden anlaşılacağı üzere, Belediye İskelesi de Mersin’in dünyaya açılan dış satım iskelelerinden biri olmuştur. 1928 yılında liman şirketi tarafından üzerine bir vinç düzeni kurdurulmuştur. Hızla gelişen deniz trafiğine soluk getiren iskelenin belediyeye iyi bir gelir sağladığı söylenebilir.
Şinasi Develi anlatıyor: “Eski Emniyet Binası’nın ön tarafında bulunan iskele 20.11.1923 tarihinde Mersin Belediyesi tarafından inşa ettirilmiştir. 143 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde idi. Önce vinci bulunmuyordu,1928’de Mersin Liman Şirketi tarafından vinç konuldu. O tarihlerde Mersin’e modern bir liman inşası da gündemdeydi ve iskelenin yıkılması konusunda Belediye’nin gelirler dahil uğrayacağı zararların karşılanması da düşünülmüştü. Limanı yapacak şirketin bunları karşılaması nazara alınmıştı. (Liman inşası için bir Fransız şirketi ile yapılan anlaşma, 1923’de mecliste onaylanmayınca, gerçekleşmedi).”
“Mersin bu iskeleler, mavnalar ve onları çeken römorkörler ile yaz kış gemilerin açıkta beklediği hareketli açık bir limandı. Sadece kışın zaman zaman esen lodos bu hareketli görünümü aksatırdı. Kışın tahmil tahliye faaliyetlerinin aksaması Mersin’de bir liman inşasını 1920’den beri gündemde tutmuştur. ” (Aykut Hokkacı’dan)