,

AKKAHVE – DoÄŸan AKÇA

AKKAHVE-E.Aykin_.jpg

53 yaşında yeniden resim yapmaya baÅŸladım ya, o günden bu yana hep Mersin’de bir sergi açmayı da düşledim. Nihayet bu yılın başında bir Mersin Sergisi açabileceÄŸime güvenmeye baÅŸladığımda Akkahve’de bir Atatürk FotoÄŸrafları Sergisi açıldı.
Sergiye gittiÄŸimde Akkahve’nin o muhteÅŸem salonunun yarısını gördüm gerçi diÄŸer yarısı hala Belediye Encümeni Toplantı Salonu olarak kullanılıyordu, galeriye verilen bölümde taÅŸ duvarların bir kısmı sıvanmış, Emlak Vergisi tahsilâtı için kullanmak üzere yapılmış duvarlar sökülünce izleri kalmış ve bina birçok yerinden bozulmuÅŸtu. Ama olsun, yine de burası Akkahveydi iÅŸte. Burası adı kahve, kendi bir kültür merkezi olan, gençliÄŸimin en güzel günlerini geçirdiÄŸim o güzel mekândı.

Ä°ÅŸte pencerenin önündeki bir masada yine Ressam Nuri Abaç, Hikâyeci Ä°lyas Halil, Åžair Celal Cumralı, Aysel Payaslı, Bedii Demirseren oturmuÅŸ sohbet ediyorlar. Ya çıkarmaya çalıştıkları bir dergi için ya yeni bir hikâye ya da ÅŸiir üzerine konuÅŸuyorlardır. Biz de yani ben, Ergun Evren, Salo Koen, Yüksel Arcan ve diÄŸer arkadaÅŸlar ÅŸu masadayız. Abilerimiz kızmasın diye kısık sesle konuÅŸuyoruz. Ama Atilla ilhan’ın yeni ÅŸiir kitabından seçtiÄŸimiz ÅŸiirler bu kadar da kısık sesle okunmuyor, yine de sesimizi yükseltmiyoruz. Köşede oturduÄŸu sandalye ve masaya sığmayan iri gövdesiyle iÅŸletmeci Hasan Baba salonu süzüyor. Birden piyanonun sesi gelmeye baÅŸlıyor. Bir Beyaz Rus olan Hasan Baba’nın eÅŸi piyanonun başına geçmiÅŸ Manuel de Falla’dan ” Ä°spanyol Bahçelerinde geceler”i çalıyor. Kemerli sütunların arasında dolaÅŸan müzik salonun nefis akustiÄŸinin de yardımıyla gönlümüze ruhumuza doluyor. Çaylarımızı yudumlayıp göz ucuyla abilerin masasını izlemeye çalışarak müziÄŸi dinlerken birden salona bir polis ve arkasından Vali cavit Okyayüz giriyor. Herkeste bir telaÅŸ bir korku, Vali Nuri Abilerin masasına bir tomar kâğıt koyuyor. Biraz konuÅŸup gidiyor. Ne olduÄŸunu sonra anlıyoruz. Vali Bey Milli Mücadele ile ilgili bir piyes yazmış ve bu sanatçı abilere tetkik edip, hatası varsa düzeltmeleri için getirmiÅŸ. Herkes mutlu, saat 17.00 olmuÅŸ bile. Biraz sonra kalkıp hep beraber Halkevine gidiyorlar. Liseden Güngör Danışman adında çok yetenekli bir ressam genç kız Halkevinde resim sergisi açıyor, kokteylinde bulunacaklar. Birden irkildim. Mikrofonda Kültür Bakanımız Sayın Fikri SaÄŸlar, bu binayı Belediye BaÅŸkanımız Sayın Kaya Mutlu’nun Devlet Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne tahsis ettiÄŸini ve Sanat Galerisi olacağını açıklıyordu.
Dalgınlıktan böyle güzel, böyle önemli, böyle görkemli bir haberle kurtulmanın şokuyla hemen orada ve o anda karar verdim. Sergimi bu Galeride açacaktım. Şimdi işte bu büyük mutluluk sarhoşluluğunu yaşıyorum.
*Bu yazı  “İçel Sanat Külübü” Aylık Bülteni “Mayıs 1992 -2. Sayı” sından alınmıştır.

Biyografik Bilgi

scroll to top