ATATÃœRK’ÃœN MERSÄ°N’E 9. GELİŞİ
19 KASIM 1937
DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu gezisinden dönerken M. Kemal Atatürk, 19 Kasım 1937 Cuma günü saat 15.00’de trenle Mersin’e gelmiÅŸtir.
Yanında Başbakan Celal Bayar, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya, Sabiha Gökçen, Milletvekilleri İsmail Müştak Mayokan, Kılıç Ali, Salih Bozok, Prof. Neşet Ömer İrdelp vardı.
İstasyonda Vali Rüknettin Nasuhioğlu, Belediye Başkanı Mithat Toroğlu, ilgililer ve Mersinlilerin coşkun sevgi gösterileriyle karşılandılar.
Otomobille, yapımı bitmiÅŸ olan Vali Konağı inÅŸaatına gidildi. Konağın planları ile Prof. Jansen’in hazırladığı ÅŸehir imar planını tetkik eden Atatürk bu planın dikkatle uygulanması gerektiÄŸini belirtti. (Jansen planı konusunda bu sitede bir çok makale vardır)
Resmi ziyaretler istemediÄŸi için Atatürk ve yanındakiler Yakup Ersoy’un portakal bahçesine götürüldüler. AÄŸaçlar arasında gezinirken Sabiha Gökçen, soymuÅŸ olduÄŸu mandalinayı Atatürk’e ikram etti.
“Atatürk, mandalinalardan yedikten sonra ellerini yıkamak istedi. Akar su ve musluk yoktu. Bahçecinin eÅŸi eline ibrik alarak karşısına çıktı.
– PaÅŸam, elinize dökmek için su getirdim.
– Anne su mu dökeceksin?
– Anne olur da evladına su dökmez mi?
Bunu gayet tabii bir tavır ve yumuÅŸak köylü diliyle söylemesi Atatürk’ün hoÅŸuna gitti.
– Pek ala, öyleyse dök.
Elini yıkadıktan sonra ihtiyar kadının halini ve dertlerini sordular. – PaÅŸam, her ÅŸeyimiz iyidir fakat suyumuz çok kötü.
Bu arada vekiller ve mebuslar da gelmiÅŸti. Onların yanında, ihtiyar kadından dertlerini sordu ve sıkılmadan kendisine söylediÄŸi ÅŸekilde tekrar etmesini söyledi. O da “PaÅŸam, her ÅŸeyimiz güzel fakat suyumuz çok kötü” dedi.
Atatürk, Şükrü Kaya’ya “bu su davasının bir an önce hal edilmesi gerekli” buyurdular.” (Fikri Mutlu. “Atatürk Mersin’de” Kuvayi Milliye, sayı: 135,1971)
Yakup Ersoy’un oÄŸlu UÄŸur Ersoy, babasından dinlediÄŸine göre, bu olayda Ata’nın eline ibrikle su döken ve havlu verenin, bahçecinin kızı olduÄŸunu, Atatürk’ün verdiÄŸi 5 lirayı bu genç kızın yıllarca özenle sakladığını nakletmektedir.
Bir süre istirahat eden Atatürk ve yanındakiler, bahçeden istasyona geldiler.
Atatürk istasyonda belediye baÅŸkanına, Mersin’in en iyi ayını sordu. Nisan ayının ılık, az rutubetli ve limon, portakal çiçeklerinin açtığı, kokularının çevreyi sardığı güzel bir ay olduÄŸunu öğrenen Atatürk, Valiye hitaben:
“Konağı tefriÅŸ ettiriniz. Her yıl nisan ayını Mersin’de geçireceÄŸim” demiÅŸtir.
Atatürk ve yanındakiler saat 16.50’de istasyonda halkın sevgi gösterileriyle uÄŸurlandılar.