İKİ ÜNLÜ MERSİNLİ ( 2. KISIM)
Dr. Reşit Galip
1893’te Rodos’ta doğan Reşit Galip İzmir İdadisi’ni ve Tıbbiye’yi bitirdi (1917). Öğrenciyken gönüllü olarak Teşkilat-ı Mahsusa içinde Balkan ve I. Dünya Savaşlarına katıldı. 1919’da Anadolu’ya geçti. Mersin’de Hükümet tabipliği, serbest hekimlik, Türk Ocağı başkanlığı, Mersin Gençler Birliği başkanlığı, Mersin Ticari İdadisi’nde Hukuk ve Türkçe öğretmenliği yaptı.
1925’ te Aydın’dan milletvekili seçildi. 1925’ teki Şeyh Sait ayaklanmasından sonra kurulan İstiklal Mahkemesi üyeliğine seçildi. Üniversite Reformu’nu gerçekleştirmek üzere Eylül 1932’de atandığı Milli Eğitim Bakanlığı’ndan, 1933’de ayrıldı. Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti ve Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin kuruluşlarında etkin olan Reşit Galip son günlerine kadar dikkatini bu alanlarda yoğunlaştırdı.
Dr. Reşit Galip Aydın Milletvekili iken 5 Mart 1934’te zatürreeden öldü. Toprağa verildiği gün, gazeteler memleketin “büyük bir inkılâpçı, ateşli bir milliyetperver, temiz bir politikacı ve devlet adamı, samimi bir halkçı, canlı bir “hatip ve doktor” kaybettiğini yazdılar.
Dr. Reşit Galip Bey ile ilgili başka bir yazı için bu satırı tıklayınız……