Festivalin Ardından Bir Vefa Yazısı (*)
Merfest
17’inci yılını geride bırakan Mersin Uluslararası Müzik Festivali (Merfest), 18’inden gün alarak yeni bir festival için gün saymaya başladı. Korolar şenliğindeki oturumları da sayarsak 21 etkinliği Mersinlilerle buluşturan Festival, dünya festivallerinin gözde solist ve müzik topluluklarını Mersinlilerle buluşturdu. Kesintisiz süren böylesine değerli bir çıkışın gerisinde güçlü bir tarihsel izlek olsa gerek. Hem öyle hem de bugünü kuranlar, yarınların tarihsel izlekleri olacaktır. Bunda ne şüphe.
Festivalin doğuşuna vesile olan önemli etkenlerden birisi Mersin Devlet Opera ve Balesi’dir; bunu biliyoruz. Fakat Mersin’in sanattaki tarihsel izleği daha eskilere dayanır. Bu husustaki ilk manifestonun sahibi Celal Abaç’tır. Onun ismini anmak vefa borcudur. Eğer halen önemli bir sanat mekanında adı yoksa bu durum hepimizin eksikliğindendir. Ziya Aykın, bir yazısında Mersin Kültür Merkezi Salonu’nun adının Celal Abaç olması gerektiğini söyler.
Onların sanatsal öngörüleri ve pratikleri Mersin’i Türkiye’nin en yaşanabilir şehri kılmıştır.
1929 yılında kent orkestrasının (Bando) kurulmasını, belediye bünyesinde, tıpkı Darülbedayi benzeri tiyatro ve müzik okullarınının kurulması izledi. Bando deyip geçmeyin, 40 kişilik kadrosuyla sadece marşları seslendirmez, döneminin klasik ve salon müziklerini de seslendirebilen müzisyenlerden kuruludur. Tiyatro okulu ise, yalnızca bir okul olmayıp, civar illere turneler yoluyla temsiller düzenleyecek yetkinlikte bir kurumdur. Böylesine anıtsal işleri Sayın Abaç’a borçluyuz. Tüm bunlara destek veren döneminin belediye başkanı Mithat Toroğlu’nu da anmak gerekir. Ruhları şad olsun .
1933 yılında Halkevi’nin açılması, Mersin için gerçek bir milattır. Bir başka milat ise daha sonra Kültür Merkezi adını alacak olan Halkevi Binası’dır. Tıpkı Mersin Uluslararası Müzik Festivali gibi kent bileşenlerinin ortak bir projesi olan Bina, şehrin orta yerinde bir abide gibi durmakta, her bir taşında, köylüsü ve kentlisiyle tüm Mersinlilerin maaşlarından, kazançlarından arttırdığı alın teri bulunmaktadır.
Sonraki yıllarda bu bina, pek çok önemli esere ev sahipliği yapmış, hala yapmaya devam etmektedir. Vali Tevfik Sırrı Gür’ün öncülüğünde 1946 yapılan Kültür Merkezi’nde oynanan Madam Butterfly operası, dönemini hatırlayan büyüklerimizin dillerinde düşmeyen bir efsanedir.
Mersin Üni. Devlet Konservatuvarı, Mersin Devlet Opera ve Balesi ve Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi’nin kurulması, Mersin müzik tarihinin köşe taşları, elmastan taçları olmuştur. Tüm bunlar, kendimizi var ettiğimiz asıl tarihsel temellerimiz, birbirini tamamlayan unsurlarımızdır.
Alt başlığımız; Manifest: Merfest şeklindeydi. Eskiden manifestolar öylesine sıklıkta yayınlanırdı ki, neredeyse manifesto festivallerinden, Manifest’ten söz etmemiz mümkün olurdu. İyi de olurdu aslında, düşünsel zenginliğimizin önemli göstergelerinden birisidir. Fakat çağımızın düşünsel pratiği artık bunun üzerinden yürümüyor.
Günümüzün her bir sanatsal aktivitesi, bir manifesto işlevi görerek geleceği aydınlatıyor, insanlığa umut oluyor; bir diğer sanat kurumunun varlık zeminini güçlendiriyor.
Bir ara sokaktaki resim atölyesinin kapılarının açık olması, sokak şarkıcıları, korolar, halk ozanları, opera şarkıcıları, baletler, balerinler, festivaller, konser organizatörleri, gazeteler, televizyonlar (ki medya kurumları bana göre öncelikle sanat kurumlarıdır), sinemalar, bilcümle birbirimizin varlık nedeniyiz.
Altamira’nın mağara resimlerinden günümüze bu hep böyle olagelmiştir.
Geleceğe bırakılan en önemli hazine, kültür mirasıdır. Merfest’i kuran ve yaşatan her bir bireye, geçmişi ve geleceği birlikte kucaklayıp çocuklarımıza sundukları için şükranlarımı sunuyorum.
NOT: Yakın zamanda şehrimize kazandırılan, Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ve Toroslar Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi, yeni zenginliklerimizdir.
*Meraklıları için Saadet Bilir’in Gündüz Artan kitabını veya Ziya Aykın’ın editörlüğünde yayın hayatını sürdüren www.yumuktepe.com kültür ve sanat haberlerini içeren web sitesini önerebilirim.
(*) Yazarının izni ile “http://www.mersinhaberci.com/yazi/1863/festivalin-ardindan-bir-vefa-yazisi.html” internernet adresinden alınmıştır.
Mitat ÇELÄ°K / Tarih : 13.5.2018 / E-Mail : haberciniz33@gmail.com –