,

KÄ°LÄ°KYA ‘DA BÄ°R DÄ°OSKUROÄ° TAPINAÄžI – Ali Murat MERZECÄ°

Ali Murat Merzeci –  İçel Sanat Kulübünün gezilerinden CANBAZLI gezisi dönüşü uÄŸradığımız HÃœSEYÄ°NLER köyü ve bu köydeki antik yapılar oldukça ilgimizi çekti. Hüseyinler köyü Silifke’ye baÄŸlı, 355 nüfuslu, 37 haneli ÅŸirin fakat fakir bir köy. Silifke’ye 27 kilometre, ancak biz daha kısa ve kolay olan bir yoldan, Kızkalesi kuzeyinden gitmenizi öneririz.
Yol kenarından köye doğru yürüdüğümüzde çevrede birçok antik mezar bize yerleşimin yoğunluğu hakkında fikir verdi. Keza halen kullanılmakta olan köy evlerinde kullanılmış antik parçalar da ait olduğu dönem açısından büyük bir çeşitlilik göstermekte.
Köy küçük bir vadinin iki yakasına kurulmuş. Yol kenarındaki kısımdan vadiye doğru inerken sayısız kaya oyma mezar ve sarnıç kanaatimizi güçlendirdi. Vadiden yukarı doğru tırmanırken Erdal Şenel bahçe duvarında kullanılan bir Grekçe kitabe buldu. Biz fotoğrafladıktan sonra yolumuza devam ederek tepeye ulaştık.
Çevreye hâkim bir tepe burası ve üzerinde halen kullanılan altı köy evi var. Bu evlerin hemen hemen ortasında sayılabilecek dairevi bir meydan var. Dikkatlice bakınca bu meydanın aslında büyükçe bir yapının stylobatı olduÄŸunu anladık. Evlere komÅŸu duvarlarda ise Helenistik dönemin karakteristik polygonal duvarları ile karşılaÅŸtık. Ãœstün taÅŸ işçiliÄŸi bizde hayranlık bırakırken daha da ÅŸaşırtıcı hatta çok ÅŸaşırtıcı bir ÅŸey gördük. Bir bahçe duvarına yerleÅŸtirilmiÅŸ iri bir taÅŸ bloÄŸunda DÄ°OSKUROÄ° atribüsü olan çift yıldızlı miÄŸfer ile karşılaÅŸtık. Ä°lgimi çeken Kilikya’da ilk defa bu atribü ile ve de bir mimari elemanda karşılaÅŸmamızdı. Bir dönem SOLOI ÅŸehir sikkelerinde kullanılan bu amblem baÅŸka hiçbir Kilikya ÅŸehrinde kullanılmamıştı.
Bu amblem ve DİOSKUROİ ile ilgili yaptığımız araştırma bizi mitolojiden astrolojiye kadar götürdü. Kısaca mitolojiye geçelim.
DÄ°OSKUROÄ° Zeus’un delikanlıları anlamına gelir. Bu isim, Leda’nın oÄŸulları Kastor’la Polydeuskes’e ( yahut  Polluks ) verilir. Tanrı Zeus’un Leda’ya yaklaÅŸtığı gece, Leda ölümlü kocası Tyndareos’la da yatmış.
Zeus’tan Helena ile Polluks, Tyndareos’dan da Kastor ile Klytaimestra’yı doÄŸurmuÅŸ. Birbirinden hiç ayrılmayan Kastor’la Polluks kardeÅŸliÄŸin ve dostluÄŸun simgesi olmuÅŸ. Efsane omuz omuza vererek yaptıkları kahramanlıkları anlatır.
Talihsiz bir macerada ölümlü babadan olan Kastor can vermiş, Zeus’tan olan Polluks da yaralanmış. Zeus bu iki kardeşi birbirinden ayırmamak için ikisini de göğe alıp yıldızlar arasına yerleştirmiş. Böylece ikizler burcu oluşmuş. Gördünüz, nereden nereye. Yolunuz düşerse Hüseyinler köyünü ve bu köydeki eserleri ama özellikle DİOSKUROİ atribüsünü görünüz.
*Bu yazı  “İçel Sanat Külübü” Aylık Bülteni “Ocak 1993 – 9. Sayı” sından alınmıştır.

Biyografik Bilgi

scroll to top