Tarsuslu Aziz Pavlus
Aziz Paulus Tarsus’ta doğmuş yaşamış, Yahudi bir ailenin çocuğu iken yaptığı geziler sırasında Hıristiyanlık’la tanışmıştı. Yeni inancı tanıtmak için geziler yaptı.
Türkiye, Aziz Paulus’un yaptığı bu seyahatler sayesinde Kudüs’te yapılan baskılarla yok olma tehlikesi geçiren Hıristiyanlığın ilk kilise toplulukları halinde ortaya çıktığı ve tüm dünyaya yayıldığı bir köprü haline gelmiştir.
“Türkiye Katolik Cemaati Kültür ve Haber Dergisi Marana Tha”da yayımlanan tanıtım yazısında Saint Paulus’un doğumu, MS 5-15 – ölümü, MS 67, bayramı ise 29 Haziran olarak tanımlanmaktadır. “Saint” Türkçe’de “Aziz” demektir. Türkçe doğru yazılımı Tarsuslu Aziz Pavlus olmalıdır.
Aziz Paulus Kilisesi Kudüs’teki Kıyamet Kilisesi’nden sonraki en kutsal kilisedir. Pavlus’un doğum yeri olarak bilinen Tarsus, Aziz Paulus Kilisesi ve Kuyusu ile kutsal bir merkez olarak, mevcut geleneksel kent dokusu ile bütünleşmiş biçimiyle, Dünya Mirası “endikatif” listesindedir.
Tarsus Aziz Pavlus Kilisesi
Tarsus ilçe merkezinde Çarşıbaşı mevkiindeki kilise yapısının 1102 yılında Saint Paulus (Sen Pol) Katedrali olarak yapıldığı söylenmektedir. Roma stilinde kalın ve yüksek duvarları; iç kısmı geniş, dışa bakan tarafı dar, derin pencereleri ve kalın sütunları dikkat çekicidir.
Kilisenin bahçesine batı yönde bulunan ve cephesi oldukça süslü bir kapıdan girilir. Yapı bu bahçe içerisinde yaklaşık 460 m2lik bir alanı kapsamaktadır. Kesme taşlarla inşa edilen yapının dış uzun cephelerinde kör kemerler bulunmaktadır. Ana salonun genişliği 19.30 m. uzunluğu 17.50 m. dir. Kilisenin kuzeydoğu köşesinde çan kulesi yer almaktadır. Orta nefte yer alan pencerenin iki yanında bir manzara ve melek tasvirleri yer alır. Tavanın merkezine rastlayan bölümde, ortada Hz. İsa olmak üzere doğuda Yohannes ve Martaios, batıda Marcos ve Lucas’ın freskleri bulunmaktadır. Yapının kuzeybatı köşesinde ise bir çan kulesi yer almaktadır.