,

Mersin 1. Uluslararası Müzik Festivali – Prof. Nevit Kodallı

Müzik-Festivali.jpg

Her fırsatta söylemiÅŸizdir, yinelemiÅŸizdir, Mersin, güzel sanatlarda, kültürlü uygar insanlarıyla aydın bir toplum olmak bakımından uzun yıllardır geniÅŸ ve köklü bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin en güzel örnekleri ÅŸu kısa Cumhuriyet dönemimizde yetiÅŸtirdiÄŸi müzik, resim, ÅŸiir, roman, opera ve bale, tiyatro ve daha nice nice dallarda üstün nitelikte sanatçılardır, bilim adamlarıdır, bunlara ek Mersin’in öğüncü Devlet Opera ve Balesi’dir, Polifonik Korolar DerneÄŸi’nin çeÅŸitli korolarıdır, İçel Sanat Kulübü’dür, Resim Galerileri’dir. Ä°ÅŸte bunca güzellikler arasından bir kısım Mersin’in kültürlü insanı yan yana gelerek Mersin’i bir sanat tacıyla onurlandırmak üzere 2002 Ekim ayında baÅŸlayacak Mersin I. Uluslararası Müzik Festivali’nin temelini atmışlar. Bu dostlara hepimiz şükran duygularıyla doluyuz.

Atatürk’ün “Mersinliler! Mersin’e sahip çıkınız” buyruÄŸunu ne yazık ki kültürsüz, yurdunu ve kentini sevmeyen, iki kuruÅŸ çıkarları için her türlü çirkinliÄŸi göze alan ve görevleri olduÄŸu halde bunlara engel olmayan yasal kurumların aymazlığı ile o güzel Mersinimiz ve dolayları beton yığınlarıyla, zevksiz, görgüsüz binalarıyla ve daha nice nedenlerle bugün talan edilmiÅŸ, bir kültürsüzlük örneÄŸi gibi acıklı haliyle yüreklerimizi sızlatmaktadır. Mersin’in eskiden kalma güzelliÄŸine son bir darbe de, zamanında bütün Türkiye’nin öğünç kaynağı olmuÅŸ, 1946’da Ankara’dan sonra ilk opera temsilinin verildiÄŸi eski Halkevi, bugünün Kültür Merkezi Opera binasının tam karşısında, Cumhuriyet Alanı’nda bir takım kazma kürek faaliyetleri yapılarak vurulmakta… Bu tarihi, eÅŸsiz ve güzel bina ve Cumhuriyet Alanı bir kültürsüzlük ve baÄŸnazlık örneÄŸi ile berbat edilmez umarız. Orası Cumhuriyetimiz’i simgeleyen bir alandır, kutsaldır, orada evrensel kültürün bütün sanatlarını bünyesinde taşıyan tarihi bir Opera binamız vardır. Bunu unutmayalım ve deÄŸerlerimize belediyeler de dahil hepimiz saygılı olalım.

Ben ilk kez bir büyük müzik festivalinde 1949 yılında Fransa’da, Marsilya’ya 30-40 km. uzaklıkta çok tarihi bir kent olan Aix-enProvence de bulunmuÅŸtum. Festival dünyanın dört bir yanından gelen insanlarla doluydu. Orada solistlerinin Berlin, Viyana, Roma, Milano operalarından gelen en seçkin sanatçılardan oluÅŸtuÄŸu, Baden Baden orkestrasıyla Hans Rosbaud idaresinde dinlediÄŸim ve seyrettiÄŸim, harikanın ötesinde Mozart’ın Don Juan operasını hiç unutamam. Bu festivaldeki izlenimlerimi Ankara’da hocalarıma yazmıştım. Kaderin cilvesi, 1950’de Ankara’da yapılan Müzik Festivali’nde benim 1949’da henüz bitirdiÄŸim senfonimin ilk seslendiriliÅŸi Hans Rosbaud idaresinde yapılmıştı.

Aix’deki festival her yaz yapılır. ÇoÄŸu yapıldığı yerle anılırlar ve o ÅŸehrin en büyük onurudur. Bayreuth Wagner Festivali, Salzburg’daki Mozart Festivalleri ve daha niceleri gelenek olarak tekrarlanır, insanlar bu festivallerde buluÅŸmak için gene dünyanın dört bir yanından gelirler.

Yurdumuzda Ä°stanbul Uluslararası Müzik Festivalleri, Sevda-Cenap And Vakfı’nın son yıllarda baÅŸarıyla yürüttüğü Ankara Uluslararası Müzik Festivalleri’nden sonra Mersin Uluslararası Müzik Festivali Ekim 2002’de ilkiyle kervana katılıyor. Festivalin açılışı için programa benim Hürrem Sultan Balemin alınması ayrıca bir Mersinli olarak beni mutlu kıldı, onurlandım.

Yazımın başında Atatürk’ün “Mersinliler! Mersin’e sahip çıkınız” direktifinin sonunda nasıl bir sahipsizlik içerisinde bütün bölgenin akılsızca talan edildiÄŸine deÄŸinmiÅŸtim. Hiç olmazsa Mersin’in sanat potansiyeline, turizmden tutun daha bir çok alanda katkısı olacak, ÅŸehrimize nam kazandıracak, canlılık getirecek “Mersin l. Uluslararası Müzik Festivali”ne fakir zengin tüm Mersinliler’in, hatta tüm Çukurovalılar’ın sahip çıkması ÅŸarttır. Festivalde tam baÅŸarının saÄŸlanması, gelenek halinde sürdürülmesinin saÄŸlanması için her türlü basın araçlarından sonuna kadar yararlanılmalı ve halka mal edilmesi için vakit yitirmeden, hemen ÅŸimdiden büyük ve etkili bir kampanya baÅŸlatılmalı, ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Aksi halde ve sonunda fıstık, üzüm festivaline döndürülmemelidir. 1.Mersin Uluslararası Müzik Festivali’ni ÅŸimdiden kutlar, sonsuza kadar baÅŸarılar dilerim.

İçel Sanat Kulübü Aylık Bülteni 117. sayısından alınmıştır.

Biyografik Bilgi

scroll to top