Kasaplar Çarşısı
MERSÄ°N ESKÄ° SEBZE HALÄ°
Türkiye’de Toptancı Hal uygulaması 1580 sayılı kanun ile 1930 yılında baÅŸlamıştır. 1924 yılında Mersin Belediyesi modern bir hal yapılmasının gerekliliÄŸini Cumhuriyet’le birlikte tespit eder. Åžimdiki Kasaplar Çarşısı’nın olduÄŸu yerde bir bölümü meyve sebze bir bölümü de kasaplara olmak üzere bir ‘Şehir Hali’ kurulması kararı alınır. Halin
proje ve uygulaması bir İtalyan firmasına ihale yoluyla yaptırılmış, inşaatı da kısa sürede bitirilmiştir. Proje yapılması aşamasında, dönemin mimari özelliklerine dikkat edilmişti. Yapı I. Ulusal Mimarlık akımının izlerini taşır. Süreç içinde bu izleri yitirmiş olan yapıda bugün eski görünümüne dair hemen hiç iz görülememekte orijinal yapıyı ancak eski fotoğraflarda yakalayabileceğimiz görüntülerinden ve 20 yıl önce yapılan küçük detay eskizlerinden saptayabilmekteyiz.
Bir zamanlar Eski Mersin’in pek çok yapısında dikkat edilen ‘Selçuklu kemeri’ ve Hadra Hamamı’nda son izleri görünen ‘birbirine bakışan iki hilal arasındaki yıldız deseni’, bu yapının her kapısının üzerinde yer alıyordu. 1926 yılında Mersinlilerin hizmetine açılan Belediye Åžehir Hali, belli saatlerde açılıp ve belli saatlerde de kapanmaktaydı. Bu tesis kente yetersiz kalmaya baÅŸlayınca, hal rejimine uygun sebze ve meyve hali, 1957 yılında Hastane Caddesi, Kuru ÇeÅŸme civarında, 125 komisyoncu dükkânı ile hizmete girmiÅŸti. 1986 yılında ise ÅŸimdiki Toptancı Hal Kompleksi hizmete girmiÅŸtir.
Fotoğraf : Kasaplar Çarşısı 1950 li yıllar. Ali Merzeci arşivi