Değerli Dostlarımız, Aralık 2013
Hepiniz için iyi geçtiğini umduğumuz bir yazdan sonra kışın başladığı şu günlerde birikmiş haberlerimizle sizlere seslenmek istiyoruz.
Bursiyer Konusu
Değerli dostlar, her yıl üniversitelerde yeni öğrenim yılıyla birlikte Derneğimizde yoğun bir çalışma başlar.
Bu yıl da eylül ayı sonunda başlayan başvuruları değerlendirip yeni bursiyerleri seçtik. Titiz bir değerlendirme sonucu bir sıralama yapıyor, bu sıralamaya göre de olanaklar yettiğince burs tahsis ediyoruz. Burs programımızda Tarsus’tan Anamur’a kadar tüm ilçelerdeki liselerden mezun öğrenciler var.
Yeni başvuruların hepsi çok zor koşullardayken yüksek puanlar tutturup gelmiş öğrenciler. Bu öğrenciler arasında bir ayırım yapıp, ancak geçen yıl mezun olan sayıda yeni bursiyer alabilmek durumunda olmamız işimizi zorlaştırmakta.
Gençlerimize verdiğimiz maddi destek ancak bağışlarla mümkün oluyor. Bize bu konuda yardımcı olan dostlarımıza sonsuz teşekkürler.
Bursiyer gençlerimize yalnız maddi katkıyla değil, onlara her konuda kendilerinin yanlarında olduğumuz inancını vererek ve kendilerini geliştirmelerine katkıda bulunarak da destek olmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda, özellikle cumartesi günleri dernek merkezimiz bir buluşma noktası oluyor. Yöresel yiyecekler de ortama ayrıca sıcaklık katıyor. Şunu da belirtelim ki, gençlerimiz aralarında büyüklerini görmekten, onları dinlemekten hoşlanıyorlar. Bu ortama katılmak isteyen herkesi bekliyoruz.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bursiyerlerimiz için söyleşiler düzenlemekteyiz. İlk konuşmacı konuğumuz değerli arkadaşımız Prof. Dr. Atilla Erdemli idi. Atamızın ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlediğimiz toplantıda Atatürk konulu bir söyleşi yapan Atilla Erdemli’ye teşekkür ederiz.
30 Kasım Cumartesi günü de, aramıza yeni katılan bursiyerlerimizle eskileri tanıştırma toplantısı düzenledik. Artık meslek sahibi olan bursiyerlerimizden ve Denetim Kurulu üyemiz, Elektronik Mühendisi Hatice Arı Seçim, Avukat Mehmet Göl ve Bilgisayar Mühendisi Muhammet Budak da konuşmacı olarak toplantıya katıldılar. Kısır, biberli ekmek ve tatlıdan oluşan öğle yemeğinin ardından günümüz, gençleri birbirleriyle kaynaştıran sıcak bir söyleşi ortamında devam etti. Konuşmacı gençlerimize teşekkür ederiz.
Kültür-Sanat Haberlerimiz
Kültürel etkinlikler bakımından bu yıl Mersin çok yoğun bir sonbahar geçirdi. Bize ulaşan haberleri biz de şimdi sizlerle paylaşmak istiyoruz.
4-5-6 Ekim tarihlerinde Mersin’de iki etkinlik birden gerçekleştirildi. Birincisi İçel Sanat Kulübü’nün bu yıl 18.incisini düzenlediği “Mersin Arkeoloji Günleri” idi. “Kültürel Mirasa Katkı Ödülü” bu yıl Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’a, “Kent Kültürüne Katkı Ödülleri” ise Semihi Vural ve Prof. Dr. Berika İpekbayrak’a verildi.
İkinci etkinlik ise Mersin Bürokrat ve İşadamları Derneği (MEBİDER) tarafından aynı tarihte düzenlenen 1. Mersin Kültür Festivali idi. Farklı yörelerin değerlerini tanıtan festival tüm Türkiye’den birçok derneğin katılımıyla gerçekleşti. Festivalde, Mersin’in yaşayan değerleri adı altında, Şinasi Develi, Hüseyin Gezer, Suna Tanaltay, Semihi Vural, Ahmet Yeşil, Lina Nasif, İpek Ongun, Musa Eroğlu, Osman Şahin, Haldun Dormen, Celal Soycan, Soner Sarıkabadayı, Yavuz Donat, Halil Cin ve Hakan Ali Toker’e ödüller verildi.
“XVII. Akdeniz Oyunları’nın Kent kültürüne armağanı” olarak Gazeteci Kemal İstek tarafından “Cihan Pehlivanı Mersinli Ahmet” adlı bir kitap yayımlandı. Yazarın uzun yıllardan beri yaptığı araştırmalar sonucu topladığı belgelere dayalı olarak ve bir kurgu içinde hazırladığı kitap Mersin’in unutulmaz değeri Mersinli Ahmet’i geniş olarak anlatıyor. Kitap çok sayıda fotoğraf da içeriyor. Sayın Kemal İstek’i bu önemli çalışma için kutlarız.
Mersin’deki çocukluk günlerimizde okul gezileri için gittiğimiz bir tepe vardı; Yumuktepe. İlkbaharda üzerinde yetişen kırmızı gelincikleri toplar, şurup yapmaları için annelerimize getirirdik. O tepenin tarihi bir yer olduğunu bilirdik de, öneminin pek farkında değildik. Aslında arkeolojik kazılar 1936 yılında başlamış, 1939’da ise durdurulmuş. 1992 yılında Yumuktepe yeniden arkeolojik bir değer olarak ele alınıyor ve kazılara yeniden başlanıyor. İşte bu değeri, Araştırmacı-Yazar Semihi Vural “Prehistorik Mersin-YUMUKTEPE” adlı yeni kitabında bütün yönleriyle anlatıyor. Semihi Vural’ın uzun yıllardan beri topladığı bilgi ve belgelere dayanarak hazırladığı, Tuncer Özmen ile İhsan Toksöz’ün editörlüğünü yaptığı kitap Medyanorm Tanıtım PR yayıncılık tarafından Mersin’de basıldı. Yumuktepe’deki arkeoloji çalışmalarında büyük emeği olan, İtalya’nın Lecce Üniversitesi Öğretim Üyesi “Prof. Dr. İsabella Caneva’ya armağan” vurgusuyla İçel Sanat Kulübü yayınların çıkmış olan “Yumuktepe” kitabı için 14 Aralık 2013 günü Kulüp’te bir tanıtım toplantısı yapılacak. Semihi Vural’ı ve çalışmada emeği olan herkesi kutlarız.
1950’li yıllarda Mersin Lisesi’nde şiirleri ulusal edebiyat dergilerinde yayımlanan öğrenciler vardı. O öğrencilerden biri olan Rehber Aydın şiir tutkusunu hâlâ sürdürenlerden. Son olarak “Güz Uyarısı” adlı kitabı Karahan Yayınevi tarafından yayımlandı. Kitabın girişinde Rehber Aydın bu tutkusunu şöyle dile getiriyor: “Şiir bitmeyen bir sevdadır, bir sığınmadır, bir doğurmanın acı, tatlı sancısıdır.” Bir başka yerde de yaşamı boyunca hem Türk edebiyatından hem de dünya şairlerinden yüzlerce şiir; şiir konusunda yazılmış yazılar okuduğunu belirtiyor. Aynı zamanda Dil Derneği üyesi olan şair Rehber Aydın dostumuzu yürekten kutlarız.Kitaptaki “Anadil Güzellemesi” adlı şiirinden bir bölüm şöyle:
O dil, bizim dilimiz
Süzülüp gelmiş bin yıllardan.
Duru bir süt, bir kaymak büyüsü yükselir
O gök tepelerin yamaçlarından
O bozkırlardan.
Araştırmacı-Yazar Saadet Bilir de yazdığı kitaplara bu yıl bir yenisini daha ekledi: “GÜNDÜZ ARTAN-Bir Mersin Bilgesi”. 1991 yılında Mersin’e yerleşen ve sonsuzluğa göçtüğü 2009 yılına kadar hiç durmadan yaptığı çalışmalar ve yayımladığı makalelerle Mersin’in yerel tarihine önemli katkılarda bulunmuş olan emekli Türkçe Öğretmeni Gündüz Artan’ın yaşam öyküsü, şiir, yazı, söyleşi ve mektuplarını içeren kitap e-yayınlarından çıktı. Değerli bir aydın olan Gündüz Artan’ı anlatan iki kitaplık serinin ilki olan bu çalışma için Saadet Bilir dostu yürekten kutlarız.
İçel Sanat Kulübü edebiyat etkinlikleri kapsamında Yazar İlyas Halil için kendisinin de katıldığı bir toplantı düzenledi. İlyas Halil, uzun yıllardan beri Kanada’da yaşamakta olmasına karşın yüreğinin hâlâ Mersin’de olduğunu yazdığı öykülerde hep gösteriyor.
Mersin Liseli, sanat tutkunu arkadaşımız Vahap Kokulu da yıllardır Mersin’den anıları öykü biçiminde yazıyor. Kutluyoruz.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından her yıl verilen “Mersin Kenti Edebiyat Ödülü”ne bu yıl Yazar Demir Özlü layık görüldü. Özdemir İnce, Prof. Dr. Dilek Doltaş, İpek Ongun, Hüseyin Ferhad ve Celâl Soycan’dan oluşan ödül değerlendirme kurulunun yaptığı açıklamada ödülün gerekçesi olarak şu görüşlere yer verilmiş: “Öykülerinde kentlerin ruhunu ve bu ruhu oluşturan insanları varoluşçu ve üstgerçekçi ögelerle örülü, entelektüel ve gizemli bir atmosferde sorunlaştırdığı, zaman, yer, tip ve olay örgüsünü en aza indiren durum öykülerinde anlamsızlığı, kuşkuyu, hiçleşmeyi ve sessizliği ağır ve hüzünlü bir dille araştırdığı, yaşama sevincini ve eleştirel bir ahlâkî sorumlulukla üstlenen bireyin acı çeken bilincini kentli bir duyarlıkla anlattığı, Türkçe’nin ve çağdaş edebiyat dilinin gelişmesine katkıda bulunduğu, Türk Edebiyatı’na bir altın çağ yaşatan 1950 kuşağının en özgün, en dramatik ve usta yazarı Demir Özlü’yü oy birliğiyle ödüle değer bulmuştur.” Ödül töreni 18 Aralık 2013 Çarşamba günü MTSO salonunda yapılacak.
Mersin Polifonik Korolar Derneği altı korosuyla sonbahara yoğun bir programla girdi. İlk etkinlikleri, Büyük Önder’e olan şükran duygularını Atatürk marşları söyleyerek müzikle dile getiren sokak konserleriydi. Ardından da “Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği”nin bir etkinliği kapsamında Mersin Forum’da ve 26 Kasım günü “Girişimci İş Kadınları Derneği”nin altmış yaş üzerinde olup da hâlâ çalışan kadınlar için düzenlediği ödül töreninde birer konser verdiler. O toplantıda bir ödül alan Selma Yağcı’yı ve Polifonik Korolar Derneği’nin üyelerini çalışmaları için kutlarız.
1992 yılında kurulmuş ve 1993-94 öğretim yılında ilk öğrencilerini almış olan Mersin Üniversitesi kısa sürede büyük bir gelişme göstermiş, bilimsel alan dışında sanatsal ve kültürel konularda da yüksek bir düzeye ulaşmıştır. Sanatsal çalışmalardan biri de Akademik Oda Orkestrası’nın çalışmalarıdır. 1999 yılında kurulan Orkestra on dört yıldan beri bir yandan seçkin orkestra şefleri ve solist sanatçıları bir araya getiren konserler veriyor, öte yandan da yetenekli sanatçıların yetişmelerine ortam hazırlıyor.
İstanbul’dan da haberlerimiz var. Yaşamını Mersin’de sürdüren Ressam Gencay Kasapçı Altamira Sanat Galerisi sahibi Sühendan Şimşek ile birlikte İstanbul’daydı. Çağdaş Türk sanatının önemli isimlerinden olan Ressam Gencay Kasapçı, 65 yıllık sanat birikimini Küçükçekmece Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan “Sanatla Bir Ömür” adlı sergide sanatseverlerle buluşturdu. Sayın Kasapçı’yı daha nice sergilere dileğiyle kutlarız.
28 Ekim günü, Beşiktaş Belediyesi tarafından Akatlar Kültür Merkezi’nde, Çılgın Türkler, Diriliş, Cumhuriyet gibi eserlerin yazarı Turgut Özakman için bir anma toplantısı düzenlendi. Ankara’da yaşamakta olan arkadaşımız Şair Ergun Evren de bu toplantıya konuşmacı olarak katıldı ve TRT’de uzun yıllar müdürü olan rahmetli Özakman’ın radyoculuk ve yöneticilik yönlerini anlattı.
Ressam üyelerimizden Yahya Bağcı Arton Sanat Galerisi ile bu yılki Contemporary İstanbul Sanat Fuarı’na katıldı.
Mersin’deki Görsel Sanat Galerisi sahibi Selma Damla, galerisi ile TÜYAP’taki sanat fuarındaydı.
Ressam-Seramikçi Dr. Güngör Arıbal 1991 yılından beri başkanlığını yaptığı Rekreasyon Derneği’ndeki çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor. 1959 yılında kurulmuş olan derneğin amacı “Sanatsal boyutta insana katkıda bulunarak estetik bilinci geniş bir tabana yaymak, halkın çağı anlayan; iyi, doğru ve güzeli kavrayabilen bir duyarlılık düzeyine gelmesini sağlamak” olarak belirtilmektedir. Dernek 3 Aralık 2013 tarihinde Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi’nde “Hz. Mevlana’ya Saygı” adlı bir etkinlik düzenledi. Nail (DEDE) Kesova grubunun sema gösterisi ile başlayan etkinlik derneğin bünyesindeki sanatçıların eserlerinden oluşan bir karma serginin açılışıyla devam etti. Sevgili Arıbal’ı, bir jübile niteliği taşıyan bu etkinlik için yürekten kutlarız.
Saadet -Ali Bilir dostlar kitap fuarındaki imza günleri için İstanbul’a geldiklerinde Gülnar kökenli Arkeolog Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross ile birlikte Derneğimizi de ziyaret ettiler. Mersin’den bahsettiğimiz bol sohbetli bir öğleden sonra geçirdik. İstanbul’a yolu düşen dostlarımızla buluşmak bizi her zaman mutlu ediyor.
Mersin Liseli arkadaşımız Akalp Sayın da çok uzaklarda yaşıyor olmasına rağmen bize seslenmeyi hiç ihmal etmiyor.
Aşağıda biyografilerini sunduğumuz Prof. Hüseyin Gezer’i , Dr. Cumhur Kayadelen’i ve Mehmet Yılmam’ı yaptıkları güzel işler, bıraktıkları eserlerle her zaman anacağımızı burada da tekrarlıyoruz.
Esenlik dilekleri, saygı ve sevgilerimizle.
Yönetim Kurulu Adına
Meriç ALKAN Z. Ülker ARIKAN
Telefon numaraları: Tel/Faks: 0212-2127333 GSM: 0553-3077343
e-posta : mldernegi@hotmail.com web sayfası: www.mersinliselileridernegi.com
Banka Hesap Numaraları:Denizbank Elmadağ Şubesi: 9050-367959,
Ziraat Bankası Mecidiyeköy Şb: 0757-120622, İş Bankası Mecidiyeköy Şb: 1089 672095
Posta Çeki Hesabı: Mersin Liselileri Derneği 1652061
Ek: Biyografiler
Prof. Hüseyin GEZER
1920 Mut’ta doğdu.
1928-37 Mut İlkokulu, Silifke Ortaokulu
1937-40 Balıkesir Necatibey İlk Öğretmen Okulu
1940-41 Ağrı’da öğretmenlik
1941-44 Yedeksubay olarak askerlik görevi
1944-48 İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’nde öğrenim
1948-50 Fransız hükümetinin bursu ile Paris’te öğrenim
1951-55 İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde asistan.
1955-62 Öğretim Üyesi ve Müdür Yardımcısı
1962-66 Öğretim Üyesi
1966 Profesör titrini aldı ve Akademi başkanı oldu.
1968 Almanya’da sanat eğitim kurumları ve müzecilik üzerine etüt
1969 Romanya’da sanat eğitim kurumları ve müzecilik üzerine etüt
1969-76 Akademide Prof.- Resim Heykel Müzesi Müdürü
1976-87 Akademide Prof.-Heykel Bölümü Başkanı
1987 Emekli oldu.
Emekli olduktan sonra da birçok yarışma kazanmış, çalışmalarını özel atölyesinde sürdürmüştür. Hüseyin Gezer’in Atatürk anıtı, Atatürk büstü, diğer anıt ve büst tarzındaki çok sayıda büyük eseri ülkemizin çeşitli yörelerinde, diğer yapıtları ise müze ve özel koleksiyonlarda yer almaktadır.
Ayrıca, yurt içi ve yurt dışı sergilere katılmış ve çok sayıda ödül almıştır.
1991 yılında verilmek istenen “Devlet Sanatçısı” ünvanını kabul etmemiştir.
Son olarak da 2005 yılında İstanbul Sanat Fuarı tarafından “Onur Sanatçısı” seçilmiştir.
Hüseyin Gezer’in gazete ve dergilerde, sanat ve kültür konularında çok sayıda yazısı yayımlanmıştır.
1973 yılında “50.Yılın Resim ve Heykeli”, 1984 yılında “Cumhuriyet Dönemi Türk Heykeli” ve 1998’de “75.Yılda Cumhuriyet Dönemi Türk Heykeli” adlı kitapları İş Bankası yayını olarak yayımlandı.
2002 yılından beri Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Mersin’de “Uluslararası Hüseyin Gezer sempozyumu” düzenlenmekte ve ortaya konan eserler çeşitli alanlara yerleştirilmektedir.
Mersin’de Tevfik Sırrı Gür, eski Özel Türkmen ve Nevit Kodallı Anadolu Güzel Sanatlar liselerindeki Atatürk büstleri de Hüseyin Gezer’in eserleridir.
Hüseyin Gezer 27 Ağustos 2013 tarihinde yaşama veda etmiş ve İstanbul’da Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir.
Prof. Hüseyin Gezer Mersin Liselileri Derneği’nin aktif üyesiydi.
Dr. Cumhur KAYADELEN
1938 yılında Mersin’de doğdu.
1957 yılında Mersin Lisesinden mezun oldu.
Askeri öğrencisi olduğu İÜ Tıp Fakültesindeki öğrenimini 1965 yılında tamamladı.
1969-1973 yıllarında Gülhane Askeri Tıp Akademisinde Ruh ve Sinir Hastalıkları ihtisası yaptı.
Bazı askeri birlik ve hastanelerde görev yaptıktan sonra, 1984 yılında, Tabip Albay rütbesindeyken TSK’dan emekli oldu.
Mesleğini, SSK 70. Yıl Tarsus Hastanesinde ve bazı özel kliniklerde 2010 yılına kadar icra etti.
14 Temmuz 2013 günü vefat etti ve 15 Temmuz 2013 günü Mersin Şehir Mezarlığında toprağa verildi.
Dr. Cumhur Kayadelen Mersin Liselileri Derneği’nin, 1987 yılındaki ilk Mersin etkinliğinden itibaren çalışmalara destek olmuş bir üyesiydi.
Mehmet YILMAM
1947 yılında Mersin’de doğdu. Mersin Tevfik Sırrı Gür Lisesi’ni bitirdi.
1963-1968 yılları arasında üst üste Türkiye Şampiyonluğunu kazanan
Tevfik Sırrı Gür Lisesi Atletizm Takımı’nın, 400m.Engelli Koşu ve 3 Adım Uzun Atlama branşlarında yarışan başarılı bir sporcusuydu.
Bu başarıları onun Genç Milli Takıma seçilmesini ve Balkan Atletizm Şampiyonası’nda yarışmasını sağladı.
Yine defalarca 400 m engelli koşuda Türkiye Kulüplerarası Atletizm Şampiyonu oldu.
Mersin Amatör Atletizm Kulübü (MAAK)’nün seçkin bir sporcusu olarak da 1965-1977 yılları arasında yarıştı.
Çalışma hayatına Ölçü ve Ayarlar Müdürlüğünde başladı. Daha sonra Mersin Belediyesinde başkan yardımcılığı, zabıta müdürlüğü, belediye turizm müdürlüğü gibi görevlerde bulundu.
Hayatı boyunca spordan hiç kopmadı. Mersin İdman Yurdu spor kulübü ile Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği’nin Genel Merkez ve Mersin şubelerinde yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı. Bir süre de Türkiye Futbol Federasyonu’nda baş danışmanlık yaptı.