,

MERSÄ°N’DE DERGÄ°LER VE Ä°SK DERGÄ°SÄ° – ŞİNASÄ° DEVELÄ°

inasi-Develi.jpg

ŞİNASÄ° DEVELÄ° TARAFINDAN İÇEL SANAT KULÃœBÃœ DERGÄ°SÄ°NÄ°N 200. ÖZEL SAYSI İÇİN YAZILMIÅž OLAN “NÄ°CE…NÄ°CE…YILLARA ”  BAÅžLIKLI YAZI 

Öncelikle; bugün 200. sayısını izleyeceğimiz dergimize, daha nice başarılı uzun yayın yılları dilerken, sanat hayatına böyle bit yayını sunup ve devamını temin eden, kulübümüzde bugüne kadar görev almış bütün sanatseverlere, minnet ve şükranlarımızı sunmak isteriz.

Böyle bir yayını devreye sokmak bir hizmettir, ama uzun süre devamının gerçekleÅŸtirilmesi ise, takdire ÅŸayan bir baÅŸarıdır. Mersin yıllarca dergi gördü, izledi. Uzun yayın süresine ulaÅŸanları maalesef çok nadir. Dergimiz; 2-3 yapraklı bir bülten olarak 1991 yılında yayın hayatına girmiÅŸ. Nisan 1992 yılında dergi kimliÄŸine kavuÅŸmuÅŸ. Tanıtımı halen “Aylık Bülten” ÅŸeklinde olsa da, o bu seviyeyi aÅŸmıştır. Bu vesile ile Mersin’in  geçmiÅŸten günümüze genelde geçirdiÄŸi dergi yaÅŸamına birazcık deÄŸinirsek; Rahmetli Gündüz Hocamızın “Mersin Basın Tarihi” adlı kitabında, bu konuda yeterli bilgi alabiliriz. Odak, Köy EÄŸitmeni, Ãœrün,  Çevre, Kıyı, Sel, Elek, Dost Işıklar, Ä°nsan, Öğretmen Sesi, Spor, Pota, Senfoni, Mavi Bülten, Güney Süvari, Barış, Akkahve, Yeni Ufuk, Kent, Hedef, Yurdakul, Yelken, Bilgi   Yolu, Ufuk isimlerini taşıyan deÄŸiÅŸik konularla yayın hayatına  girmiÅŸ dergiler görüyoruz. Bazılarının ömrü çok az bazıları biraz daha fazla olabilmiÅŸ. ÖrneÄŸin; Mersin Halkevi tarafından yayınlanan “İçel” 1938 – 1946 arasında; “Kuvayı Milliye” 1958-1973 yılları arasında; “Mozaik” 1992-1994 yılları arasında yayında kalabilmiÅŸ.  Bugün kentimizin yayın alanındaki dergi durumlarını bilmiyorum. Kısa süre önce; “Endüstriel” isimli bir dergiyi, benimle ikinci sayısında röportaj yaptığında tanımıştım bir ara durduÄŸu söylendi. Mersin’in ekonomik yaÅŸamında etkili bir yayındı, devam etmiyorsa yazık olur. “Mersin Barosu Dergisi” birkaç deneme ile yayına girdi,  devam edemedi, ÅŸimdi aylık olarak tekrar devrede. Bir hukuk dergisidir, ancak biraz magazin yönünü yadırgadım. Baro BaÅŸkanımıza da bunu ilettim, EÄŸer baromuz avukatları muhtevada magazin ağırlıklı bir yayın istiyorlarsa, Baro’nun her tür imkanı var, öyle bir yayını da ayrıca devreye sokulabilir.

Mersin Deniz Ticaret Odası tarafından yayınlanan “Mersin Deniz Ticaret” isimli dergi 256’ncı sayısında 22 yıldır yayınlanıyor. Yazı içeriÄŸinde ağırlık  Oda’nın gayesine matuf. Ä°ki yıldır istekleri üzerine (ayda bir) benim de yazım yayınlanıyor, ama deniz ticareti, konumuz dışında kalıyor. Dergimizde de zaman zaman yazıyorum. Dergimiz sanat dergisidir ve bu da benim eriÅŸemediÄŸim bir bilgi dalıdır. Yazılarımızda konumuz, kentimizin geçmiÅŸi ile ilgili olmaktan öte gidemiyor… Sanat üzerinde de olabilseydi, mutlu olurdum. 70’e yakın yazım içerisinde sadece birkaç yazımda Sanat’a deÄŸinebilmiÅŸim. Herkes, her konuda (SaÄŸlık,  hukuk, ekonomi dahil) biraz bir ÅŸeyler yazabilir, ama sanatçı deÄŸilse sanat konusundaki fikirleri sanatsal olmaz. O nedenle, dergiler kuruluÅŸ gayelerine göre yayınlarını sürdürmeli, imkanları ölçüsünde kentini yakın ilgilendiren konulara dergisinde yer verebilmelidir. Dergimizi her ay muntazam elimize alıyoruz. Bilmiyorum her seferinde bunun nasıl gerçekleÅŸebildiÄŸini düşünebiliyor muyuz? Kulübün de, derginin de maddi imkanları çok kısıtlı. Para ile satılmıyor. YandaÅŸlığı sadece sanat üzerine, o nedenle dışarıdan maddi desteÄŸi olamıyor. Yayın konusu belli, piyasaya mal ve hizmet arz etmediÄŸi için reklam geliri de yok. Bir kaç reklam, ahbap iÅŸi. O da yetersiz… Kulüp, mevcut gelir imkanları ile ancak zaruri giderlerine yetebilmekten öteye gidemiyor. Yani kısaca; her yönü ile dört başı mamur bir dergi de olsa, maddi olanakları kısıtlı ise, ondan uzun süreli yayın ummak biraz hayal olur diye düşünebiliriz. Ama bizim dergimiz bu ÅŸartlarla bugünlere geldi ve yayımlarını  baÅŸarı ile surdürüyor. Bunu; maddi imkansızlıkları en aÅŸağı seviyede tutabilen; bütün inanç, bilgi,  birikim ve gayretlerini bu gayeye teksif eden kulübümüzün her dalında görev alan dostlarımıza medyunuz. Onlara tekrar teÅŸekkür ediyoruz ve dergimize de kulübümüze de; nice… nice… yıllara… dileklerimizi tekrarlıyoruz.

Biyografik Bilgi

One Reply to “MERSÄ°N’DE DERGÄ°LER VE Ä°SK DERGÄ°SÄ° – ŞİNASÄ° DEVELÄ°”

Comments are closed.

scroll to top