MUT
Fevziye Medresesindeki bir mezar taşında Yunanca ÅŸu yazı vardır: “Bu mezara yabancı gömülmeyecek, ÅŸayet gömülürse Llos Atina ÅŸerifhanesine bin altın ve Glavzimyos Belediyesine bin altın verilecektir.
MUT KALESİ: Mut kalesinin dört burcu iç kale denilen bir Kıtlık Kulesi ve doğu kapıları, içeriden kale pınarına giden bir yeraltı yolu vardır. Batı kapısında Claudiopolis yazılıdır. Cem Sultan mücadelesinin bir çoğuna bu kalede hazırlandı .Bu kalede uzun müddet ikamet etti ve en güzel şiirlerini bu beldede yazdı.
SÄ°VRÄ° TÃœRBELER: Karaman oÄŸullarından kalma, birinde 3, diÄŸerinde 4 mezar bulunan iki sivri türbe vardır Üç mezarlı olanda: “Ä°sa Bey Bin Muhammed, iskanallahu taala fi bi mevhati sittatu ve aÅŸrin ve sebamiete” kitabesi vardır. 716 yılı zilkade ayının onbirinde öldüğü anlaşılıyor. Her mezarın başında ayrı bir kitabe vardır.
LAAL PAÅžA CAMÄ°Ä° (LALAÄžA): Kale mahallesindedir. Yalnız bir kitabeden “Mizerref harap olmuÅŸken bu camii ÅŸerif eyledi ihyol – Elhaç Mustafa Katip Divan Çelik Mehmet paÅŸa zamanında tamir edildiÄŸi anlaşılmaktadır. Caminin iki yanında sivri türbeler vardır, medreseden eser kalmamıştır.
MAVGA KALESİ: Sarp bir kayadan ayrılma kaledir. Kalenin ahırı, yemlikleri, yalaklar ve ilmek yerleri dahi tamamen oymadır. Hititlerden kaldığı sanılmaktadır.
ALAHAN MANASTIRI: 30 x 200 m. sahayı kaplayan manastır, kayalar içinde ve bir daÄŸ yamacındadır. Yapıları: 1,2 ve 3 numaralı kiliseler, büyük portik, keÅŸiÅŸ ikametgahları. M.S. 440 yılında inÅŸa edildiÄŸi sanılan bu muazzam manastırın üç kitabesi tarihi bakımdan önemlidir. Ä°.S. 5. yüzyıl mimarisi açısından çok mühim bir eserdir. BaÅŸtanbaÅŸa sembol, figür ve tasvirlerle süslü olan bu muazzam eserde St. Pierre ve St. Paul’un tasvirleri bulunmaktadır. AraÅŸtırmacı Yazar Åžahin ÖZKAN