,

“PAMUĞUN ÇOCUĞU KİTABI” ÜZERİNE NOTLAR – İHSAN TOKSÖZ – 71. BL.

Mersin.jpg

EK:1

SEMİHİ VURAL’IN * “PAMUĞUN ÇOCUĞU MERSİN
VE MERSİN İSKELELERİ” KİTABI ÜZERİNE NOTLAR  –  İHSAN TOKSÖZ

Siz hiç yayınlanmamış bir kitap üzerine yazı yazıldığını  gördünüz mü? Sanmıyorum. O zaman bu bir ilk olacak.

Semihi Vural’ın “Pamuğun Çocuğu Mersin ve Mersin İskeleleri “ kitabının editörlüğünü yaparken (**) kendisinin çeşitli kaynaklardan ve koleksiyoner dostlarının arşivlerinden derlediği yüzlerce eski Mersin fotoğrafını görünce bu kitabın sadece Mersin’in değil tüm Türkiye’nin iflah olmaz bir yarasına parmak bastığını gördüm. Yeri geldikçe hamaset nutukları atan siyaset erbabının, yöneticilerimizin ve genelde duyarsız insanlarımızın geçmişe ait ne varsa nasıl talan ettiğini, talan edilmesine nasıl göz yumduğunu, değerlerimizin nasıl yok edildiğini, sorumlu mevkileri işgal eden yetkililerin rant ve çıkar için tarih ve doğayı nasıl yok ettiklerini bir kez daha anladım.

Ben Mersin’e 1979 yılında geldim. O zamanların Mersin’i bile şimdilerde bir çoğumuz için bir nostalji konusu.

İnsan içinde yaşadığı kentte zaman içinde olan değişiklikleri pek algılayamıyor. Hayır, algılıyor tabii, ama bir kentli olarak alınan kararlardan ve uygulamalardan sonra; yani iş işten geçtikten sonra anlıyor.

Semihi Vural henüz yayınlanmamış kitabında Mersin’in 19. yüzyıl başlarında başlayan kuruluş öyküsünü yazıyor. Kentin küçük bir yerleşim yerinden bugünkü haline nasıl geldiğini o kendine has “tarih dede” tarzıyla yazarken, bir kentin oluşum sürecinde, birşeyler yapılırken bir şeylerin nasıl yok olduğunu – yok edildiğini, bir film şeridi gibi gözler önüne seriyor. Çok güzel bir kitap derlemiş Semihi Vural. Okurken zaman tünelinde gerilere götürüyor insanı. Kendisini candan kutluyorum.

Fikir Semihi Vural’dan çıktı. Birlikte bir sandal sefası yaparak tarih içinde Mersin’i denizden izleyelim dedik. Sandalda Semihi Vural, Mehmet Toker ve ben vardım. Vural’ın rehberliğinde, Mersin Kültür Merkezi’nden başlayarak doğuya doğru kürek çektik. Mersin’in neler kaybettiklerine tanık olduk. Sizlerle paylaşalım istedik.

Nostaljik sandal sefamızı bitirdiğimizde, değerli rehberliği ve henüz basılmamış “Pamuğun Çocuğu Mersin ve Mersin İskeleleri” kitabındaki bilgi ve görselleri kullanarak bir yazı yazmasını istedim Vural’dan. Mersin Life okurları için aşağıdaki yazıyı yazdı. Bu yazıyı okuyanlar Semihi Vural’ın basıma hazır kitabının zengin içeriği hakkında bir fikir sahibi olacaklardır.

Dilerim Semihi Vural’ın -bundan önceki kitapları gibi- Mersin bellek dağarcığına önemli katkı sağlayacak bu kitabı ve hazır olduğunu bildiğim diğer kitapları kısa sürede basılır. Sponsor olabilecek kent önderlerine, kurum, kuruluşlarına duyurulur…

Ben kitabı “acı çekerek” okudum. Mersin’in yok olan, yok edilen değerleriyle birlikte “ruhunu” kaybettiğini söyleyebilirim.

Merak edip çıktığında kitabı edinecek okurlara peşinen şunu söylemek isterim: Semihi Vural’ın bu kitabı kesinlikle bir “tarih” kitabı değil. Böyle kitapları okuyanlar bunu bir “hikâye” kitabı gibi de okumasınlar. Bu kitap salt bir belgesel kitabı da değil. Bu kitap kent insanına ışık tutan bir “rehber” kitap… Okurlar bilinçle, neler kaybedildiğini görerek, kalan değerlerimize nasıl sahip çıkacakları konusunda bilinçlenerek, ders çıkararak okusunlar.

Ve bir söz de değerli yöneticilerimize: Kitap çıktığında bu kitabı muhakkak kütüphanenize ekleyip başucu kitabınız yapınız. Kent ile ilgili bir karar alırken elinize alıp bir kez daha okuyunuz, sayfalarını çevirip durum değerlendirmesi
yapınız. Kalan değerlerimize sahip çıkınız. Ağustos, 2014 / Mersin

* Semihi Vural – Bkz.: http://www.cekulvakfi.org.tr/haber/mersinde- bir-kultur-sevdalisi-semihi-vural
** Yazarın daha önce de konularında ilk yayınlar olan “Kanlıdivane- Kanytellis” ve “Yumuktepe” alı kitaplarının editörlüğünü yapmış olmaktan onur duyuyorum. Yazarın diğer iki kitabı da takdire değer: “Mersin Halkevi-Mersin Kültür Merkezi” ve “Huğdan Gökdelene Mersin-170 Yıllık Kültür mirası”. Bu kitaplardan edinmek isteyenler yazar ile temas kurabilirler (semihivural@gmail.com). Semihi Vural’ın Mersin kent belleğine büyük katkısı olan araştırma kitaplarının daha geniş bir okur kitlesine ulaşması için ulusal bazda dağıtımının yapılması gerekiyor. Yeni baskılarının yapılması için ilgilenecek yayınevlerinin dikkatine sunulur.

Biyografik Bilgi

scroll to top