,

SEMİHİ VURAL // BAŞLARKEN

Mersin-1960-lar.jpg

MERSİN HALKEVİ / MERSİN KÜLTÜR MERKEZİ – Sayfa 8-9    “Kitabın başına dönmek için bu satırı tıklayınız…

Doğduğum kent İstanbul’u 1976 yılında terk edip Mersin’e yerleştim. İstanbul’un dağdağasından kaçıp, bahçe içinde kiremit çatılı, kesme taş bir Mersin evini mesken edinip, iç mimarlık ile yeni tanışan bu Avrupalı kentte yaşamayı hayal etmiştim.
Yetmişli yılların sonu ve seksenli yıllarda Dünya Bankası’nın Mersin projeleri için verdiği krediler ıskalandı, yerinde kullanılamadı. Kimliğini koruyarak kazanılacak altyapı şansı yitirildi. Kente kimlik veren “Eski Mersin Yapıları” birer ikişer yıkıldı. Yerlerine kimliksiz beton bloklar yükseldi.
1980’li yılların sonunda İstanbul’da Metin Sözen’le başlayan “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma” akımına eş zamanlı olarak, gönüllü kişilerce, 1988 Haziran’ında Eski Mersin Yapıları’nı tanıma ve tanıtma çalışmaları başlatıldı. Bunun sonucunda İçel Sanat Kulübü’nün kurulması ile Mersin’de bir bilinçlenme oldu. Hemen ardından Mersin Kültür Merkezi Derneği, Mersin Halkevi’ne sahip çıktı.
Kısa süre içinde yitirilen pek çok eski Mersin yapısı, gönüllü Mersinliler’in katkısıyla yaşama tutundu. Ancak bir tanesi var ki O, Türkiye’de örnek bir yapı olarak halka kesintisiz kültür hizmeti veriyor.
2006 yılı Cumhuriyet Bayramı’nda 60 yaşına basan delikanlı bina için bir dosya hazırlama çabasına karar verdim. Toplamda 20-30 sayfayı geçeceğini düşünmediğim derleme, gönüllü dostlarımın katkılarıyla bir kitap boyutuna ulaştı. Eski kartpostallar, belgeler, gazete kesikleri, yeni fotoğraflar derken, dosya beni aştı dostların dostlarına ulaştı. Bir yılı aşkın süredir bana destek veren insanlarla yeni bir Mersin imecesi gerçekleşti.
Dosyayı ilk okuyan Bülent Akbaş ile Meriç Alkan oldu. Yeni fotoğrafların hepsi Mustafa Eser tarafından çekildi, seçildi. Fazıl Tütüner her zamanki gibi beni yüreklendirdi. İlk çalışmayı arkadaşım Tuncer Özmen, dosyayı kitap formatına ulaştırdı. Çeşitli konularda Eren Kaplancık, Ziya Aykın, M.Ali Sulutaş, Ali Merzeci’nin önemli katkıları oldu. Gönüllü tanıtımını Celal Soycan üstlendi. Doğan Akça Halkevi kitabının ilk çıktısını gördüğü zaman; önsözünü Özdemir İnce yazmalı diyerek, eski dostuna gönderdi. Özdemir İnce’nin uyarıları ise araştırmamı yönlendirerek belgesel yanını güçlendirdi. Teşekkür sözü kısa kalıyor, bu kitap destek olan tüm dostlarımın kitabı. Ben yıllardır birkaç kitap dosyası hazırladım. Bekler hepsi. Bu kez öyle olmadı. Sinan Tanyıldız Celal Soycan’ın tanıtım yazısını Hürriyet gazetesinde yayımlayınca iki gün içinde Mersin Halkevi Kitabı’na can suyu verildi. Kente ve sahip olduğu “Kültür Mirasına” önem veren değerli dostlar Ahmet Yeşil ile görüştü. Ahmet Yeşil, kendi kitaplarını yayına hazırlayan ajans sahibi Levent Kaptan’a görev verdi.
Vali Tevfik Sırrı Gür’ün çabalarıyla ve Mersin halkının imecesi ile yaratılan Mersin Halkevi binası 1946 yılı Cumhuriyet Bayramı’nda açılmıştı. Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da “Kültürel Mirasımız” eski yapılara duyarlılığıyla, bu yönde yapılan çalışmaları destekliyor. Belki de Mersin bu dönemde “Tarihi Kentler Birliği”ne girme şansını yakalayabilir.
Bugün Mersin Kültür Merkezi olarak kullanılan Halkevi binası birçok öyküyü barındırıyor. Bir özelliği ise O’ nu benzersiz kılıyor. Atatürk’le başlayan Cumhuriyet döneminde, Anadolu halkının aydınlanma çabaları kapsamında Türkiye’de açılan 477 Halkevi’nden günümüze işlevini sürdürerek ulaşan tek yapı, Mersin Halkevi binasıdır. Özdemir İnce’nin şiirsel deyişiyle
MERSİN HALKEVİ YAŞIYOR.
Bize, bu simgesel yapıyı tanıyıp, O’nu korumak ve kollamak, işlevlerine ve etkinliklere katılmak, destek olmak kalıyor.
Böyle bir yapıta ve Mersin’in kent belleğine armağan olarak hazırlamaya çalıştığım Mersin Halkevi/Mersin Kültür Merkezi Kitabı için pek çok Mersinli destek sağladı, dediğim gibi, yeni bir Mersin imecesi yaratıldı. Tüm dostlarıma teşekkür ederim.
Ben zaten var olanları topladım, bir araya getirdim. Bu kitabı Mersin Halkevi çoktan hak etmişti. Darısı Mersin’de yeni imecelere…SEMİHİ VURAL..……………Kitabın devamı için bu satırı tıklayınız…………………

Biyografik Bilgi

scroll to top