Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü Turan Ali Çağlar’ın
Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü başvuruları sonuçlandı. Değerlendirme Kurulu Turan Ali Çağlar’ın Mersin ve Tarsus Halk Kültürü Kitabı’nı ödüle layık gördü. Ödül, Şinasi Develi’nin birinci ölüm yıldönümü olan 27 Ocak 2021 tarihinde Mersin Kültür Merkezi’nde düzenlenecek pandemi kurallarına uygun bir törenle sahibine verilecek.
Kentin önde gelen kamu ve sivil kurumlarının da desteğiyle hayata geçirilen Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü’ne yapılan başvurular arasından şartnameye uygun, sahiplerinin başvurduğu ya da önerilen eserler değerlendirildi. Ödül faaliyetinin en sevindirici yanı her biri ayrı değerde olan eserler arasında Değerlendirme Kurulu’nun seçim yapmakta oldukça zorlanmasıydı. Mersin kenti adına büyük mutluluk verici bir gerçek, ödüle, bilimsel araştırmalardan hikaye kitaplarına, tiyatro eserinden Mersin kadınları üzerine bestelenmiş türkülere, halk bilimi araştırmalarından başarılarıyla iz bırakmış Mersinli hemşehrilerimiz üzerine biyografik araştırmalara kadar yapıtlar ve hatta yapıların başvurması ya da aday gösterilmesi oldu.
Mersin ve Tarsus Halk Kültürü Kitabı ödül gerekçesi
Kent ve onu besleyen kırsal hakkında bir kültür araştırma kitabı derlemek uzun bir süre gerektirir. Halkbilim verileri, çağdaş uygarlığı sorgularken, geçmişten geleceğe köprü kurulmasına yardım eder ve bizi toplumsal saplantılardan kurtarıp benlik ve güven duygularımızı arttırır. Turan Ali Çağlar “Mersin ve Tarsus Halk Kültürü” kitabıyla bunu yapmıştır. Geçmişten günümüze yöresinin halk kültürünü yaşayarak derleyip, genç kuşaklara aktarmayı hedefleyen, bu zengin malzemeyi hikaye ve romanlarında bolca kullanan, Mersinli araştırmacı öğretmen-yazar Turan Ali Çağlar’ın Mersin ve Tarsus Halk Kitabı’nın ödüle değer görülmesinin gerekçesi:
• Çalışma, Değerlendirme Kurulu’nun ödülde teşvik etmeyi gözettiği başlıca ögelerden biri olan ARAŞTIRMA çalışması olarak, hem kent, hem de onu sarmalayan ve ona kaynaklık eden kır yaşamını kapsayan; okuyucusunun ve özellikle genç kuşakların toplumsal ve kültürel değerlerle temasını sağlamaktadır.
• Teknolojik gelişmeler ve yaşamımızdaki değişikliklerle kaybolmaya yüz tutmuş yaşamın her yönünden bilgi ve pratikleri, değerleri, tümüyle kaybolmadan halk bilimi ölçütlerine uygun biçimde KAYDA GEÇİRMEKTEDİR.
• Gerek araştırmacıların, gerekse edebiyatçılar ve tüm sanatçıların ve öğrencilerin başvurabilecekleri, KENT BELLEĞİ için değerli bir belge niteliği taşımaktadır.
• Şimdiye kadar kapsadığı alan ve derinlikte derli toplu bir benzerini görmediğimiz, ağırlıkla araştırmacının kendi gözlem, söyleşi ve saptamalarına dayalı ÖZGÜN bir çalışmadır.
• Yıllar öncesinden başlayan ve basıldığı birkaç yıl öncesine kadar çok uzun bir zamanı kapsamasına karşın eskimeyen bilgilerle donanmış GÜNCEL bir çalışmadır.
• Günümüzde giderek önem kazanan, özellikle gençlere örnek olarak, DİLİMİZİ yazarken ve konuşurken doğru kullanmanın arı, duru, zengin ve yetkin bir örneğini barındırmaktadır.
• Ödül sonuçlarının açıklanmasıyla beraber ilgililerin ve meraklıların kaynak olarak kitaba başvuracağı ve böylece çalışmanın MERSİN’İN TANITIMINA katkıda bulunacağı umudunu vermektedir.
Turan Ali Çağlar’ın kendisini kutlar, başarılarının devamını dileriz…
Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü
Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü 2020 yılında Kültürhane çatısı altında yapılan Şinasi Develi’yi Anma Toplantısında katılımcılar tarafından ortaya atılan bir fikrin yaşama geçirilmesiyle oluşturuldu. Bağımsız bir fikir platformu olarak çalışmalarını yürüten ve kendiliğinden doğan bu girişim Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü ile gerçekçi, bağımsız ve ilkeli bir tutumla, ülkemizde ve Mersin’de insanları, Mersin kentini ilgilendiren her türlü konuda araştırma ve çalışmalar yaparak bilimsel, kültürel ve sanatsal eserler üretmek, projeler geliştirmek, kent insanının sosyoekonomik ve kültürel yaşamlarının iyileştirilmesine teşvik etmeyi amaçlıyor. Ödüle dair daha ayrıntılı bilgiye http://www.sinasideveli.com/sinasi-develi-mersin-kent-odulleri/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Turan Ali Çağlar kimdir?
1952 yılında Mersin’in merkez Çağlarca Köyünde doğdu. İlkokulu köyünde okudu. 1968 yılında Mersin İlköğretmen Okulu’nu, sonra da Açıköğretim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği’ni bitirdi. 1994 yılında emekli oldu. 1973 yılında, ülke genelindeki köy öğretmenleri için açılan, “50. yılında Cumhuriyetin Türk Köyüne Getirdikleri” adlı toplumbilimsel yazı yarışmasında 4. oldu. “Mersin ve Tarsus Halk Kültürü” ve “Tarsuslu şık Mahrumi” adlarında iki kitap hazırladı. 1986 yılından beri ulusal ve yerel dergilerde 50’yi aşkın, halkbilim konularında yazıları yayınlandı. Öykü ustası Osman Şahin’in yönlendirmesiyle, 2003 yılından sonra öykü ve roman yazmaya başladı. 2008 yılında Gözlem Yayınevinin düzenlediği Gila Kohen Öykü yarışmasında “Tımtı” adlı öyküsü dördüncü oldu. 2010 yılında “Zalalı” adlı romanı yayınlandı. 2012 yılı Nisan ayında “Yolgeçen Hanı Öyküleri” kitabı yayınlandı. 2012 yılı Haziran ayında Kelenderis öykü yarışmasında “Sapan” adlı öyküsü birinci seçildi. 2012 yılı Eylül ayında Datça- N. Akkaraca öykü yarışmasında “Sofia’nın Evi” adlı öyküsü üçüncü seçildi. “Amasanga – Bir Başka Adıyla Amazon” adlı romanı 2020 yılı Çiğli Belediyesi 2020 Fakir Baykurt Roman Ödülü’ne layık görüldü. “Toros’un Sesi”, “Aygülü” , “Örgüt Üyesi” adlarında üç öykü dosyası ile, “Kaçak Güreş” adında bitmiş, “Tanrılar Ellerini Kirletmez” adında yazmakta olduğu iki roman dosyası var.