,

TURGUT GÜR ve MERSİN ÜNİVERSİTESİ – NEDİM ARDOĞA

Turgut-Gür.jpg

…Turgut Gür 25 Åžubat 1934 tarihinde ÅŸu anda kent dokusu içinde kalan, o tarihte ise merkez dışında bir köy olan MenteÅŸ köyünde doÄŸmuÅŸ. Köyünde okul olmadığı için, öğrenimini Mersin’de yapmıştır. Yaz kış demeden her gün köyünden ÅŸehre nasıl yürüyerek geldiÄŸini anlatırdı. Åžimdi anlaşılıyor ki, o günlerde yaÅŸadığı okulsuzluk daha sonra bir üniversite sevgisine dönüşmüş.
İlköğrenimini Necatibey İlkokulunda, orta ve lise öğrenimini Tevfik Sırrı Gür Lisesinde yaptıktan ve 1954 yılında lise fen kolundan pekiyi derece ile mezun olduktan sonra, İstanbul Teknik Üniversitesine girmiş ve 1960 yılında inşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun olmuştur.
1964 yılında Ãœlkü Hanım ile evlenen Turgut Gür’ün, Mutlu ve Mete isimlerinde iki oÄŸlu, Berin isminde bir kızı var. (Bana bu yazının hazırlanması sırasında destek olan ODTÃœ Mimarlık Fakültesi doçenti, Berin Hanımın adı söz konusu olduÄŸunda, yazım kurallarına göre Berin adının tek “r” ile yazılmasını gerektiÄŸini söyler çift “r” kullananlara da kızardı.)
Turgut Gür çalışma hayatına Liman Ä°nÅŸaatı Kontrol AmirliÄŸinde baÅŸlamıştır. Daha sonra Devlet Su Ä°ÅŸlerinde ve YSE (bugünkü adıyla Köy Hizmetleri) Bölge Müdürlüğünde hizmet görmüştür. Ama 1970’li yılların sonlarına doÄŸru kamu hizmetinden kendi isteÄŸiyle ayrılmış. Bir süre babadan kalma bahçesi ile ilgilenmiÅŸtir.
1981’den itibaren de TRT’de Yapı iÅŸleri Müdürü olarak çalıştı. (Gerçi iÅŸ yerimiz 1989’da da PTT Genel Müdürlüğüne, 1995’te Türk Telekom’a aktarıldı, ama sonunda kürkçü dükkânına dönen tilki misali,TRT’ye döndük.) Turgut Bey ile sık sık daÄŸ baÅŸlarındaki verici istasyonlara gider, yol boyunca da sohbet ederdik. Hafızasına hayran olmamak mümkün deÄŸildi. Aralarında divan ÅŸiirinin önemli örneklerinin de bulunduÄŸu yüzlerce ÅŸiiri ezbere bilir, usulüne göre okur, gerekirse bugünkü dile çevirirdi. Güftesini bilmediÄŸi Türk Sanat MüziÄŸi eseri yok gibiydi. Din bilgisi de güçlüydü. Yakınını kaybeden arkadaÅŸlarımız için matem evlerine gittiÄŸimizde, Yasin okumayı kimseye bırakmaz, kendi okurdu. Her defasında da duaların arkasından Mustafa Kemal Atatürk ve Milli KurtuluÅŸ Savaşı’nda çarpışan silah arkadaÅŸlarının da isimlerini anmadan edemezdi. Galiba dualara sahip çıkmasının sebebi de buydu. Turgut Bey memuriyetten ayrıldığı dönemde bir ara politika ile de ilgilenmiÅŸ hatta bir ara milletvekili aday adayı olmuÅŸtur. Politik tarih bilgisi çok geniÅŸti. Adını ancak gazetelerde gördüğümüz birçok politikacıyı ÅŸahsen tanır, Cumhuriyet tarihindeki hemen hemen her olayı kronolojik sırasıyla bilirdi. Ben kendisini ilk defa 1981’de TRT’nin yaptığı bölge toplantılarının birinde görmüştüm. Bu toplantılarda TRT vatandaÅŸların görüşlerini alıyordu. Turgut Bey henüz TRT’deki görevine baÅŸlamamıştı. Kendisini tanımıyor, bir süre sonra TRT’de çalışacağını da bilmiyorduk. Turgut Bey toplantıda TRT’yi Mersin Radyosu adını kullanmadığı için eleÅŸtirdi. Eminim çoÄŸunluÄŸun düşüncelerini seslendiriyordu. TRT’de çalışmaya baÅŸladıktan sonra da bu düşüncesini hiç deÄŸiÅŸtirmedi.
Turgut Gür’ün Mersin sevdasına, bir defa da 1990’lı yılların ikinci yarısında tanık oldum. Diplomasi konusunda uzman politikacıların da konuÅŸtuÄŸu bir toplantıdaydık. Kürsüdeki politikacı yanılıp, 1943 yılındaki Ä°nönü-Churchill görüşmesinden bahsederken “Adana Mülakatı” diyecek oldu. Turgut Bey yerinden fırlayıp “Yenice Mersin ilinde!” diyerek ünlü politikacıyı adeta azarladı.
1999 yılında emekliye ayrılmasına karşın bizlerden kopmadı. Turgut Gür sık sık iÅŸ yerimize gelir, en son haberleri alırdı. Mersin Ãœniversitesiyle olan iliÅŸkisini de bu vesile ile öğrendik. BaÅŸtan beri Mersin’e yapılacak üniversitenin özlemi içersinde olan Turgut Bey’in üniversitedeki hemen her etkinliÄŸe katıldığını zaten biliyorduk. Hatırlarım, 1990’ların başında kurucu rektör olarak Profesör Vural Ãœlkü, kent içindeki küçük bürosunda hizmete baÅŸladığında, Turgut Bey’le birlikte kendisini ziyarete gitmiÅŸtik. Ãœniversiteye olan ilgisini iyi bildiÄŸim halde, yaptığı katkıların büyük bölümünü ancak yıllar sonra öğrendik. Eksiklerim için Çevre MühendisliÄŸi Bölümü Profesörü Mustafa Özyurt ve Biyoloji Bölümü Profesörü (aynı zamanda gezi grubumuz üyesi) AyÅŸe Erciyes ile görüştüm. Ortaya çıkan ÅŸu: Mühendislik Fakültesine Konferans Salonu yaptırdı. Aynı zamanda Çevre MühendisliÄŸi bölümüne klima, dijital tartı ve mikroskop satın aldı. En büyük katkısı ise Makine MühendisliÄŸi bölümüne yaptırdığı teknik atölyeydi. Mersin Ãœniversitesi resmi haber bültenine göre, atölyenin 17 Ekim 2006 tarihindeki açılış töreni sırasında rektör Prof. Dr. UÄŸur Oral, “Türkiye’de eÄŸitim-öğretimin kalitesinin artırılması ÅŸarttır. Maalesef, Türkiye’de kamu bütçesi dışında, eÄŸitim kurumlarına bireysel katkılar sunan kiÅŸi sayısı oldukça azdır. Umarım Türkiye’de ve Mersin’de daha çok Turgut Gürler çıkar” dedi. Turgut Bey ise cevaben katkılarının devam edeceÄŸini belirterek, herkesi üniversiteye sahip çıkmaya davet etti. Turgut Bey’in diÄŸer fakültelere de katkıları oldu. Fen ve Edebiyat Fakültesi Fizik ve Matematik bölümlerine bilgisayar laboratuarı yaptırıp, Biyoloji Bölümü’ne de bilgisayar, yazıcı ve kaba terazi aldı. Ä°ktisadi ve idari Bilimler Fakültesi toplantı salonu oturma grubu da Turgut Bey tarafından temin edildi.
Turgut Bey, Konservatuar Yüksekokulu’na iki adet piyano aldı. Mersin Ãœniversitesi resmi haber bültenine göre, 14 Aralık 2007 tarihindeki piyano teslim töreninde konuÅŸan rektör Profesör Süha Aydın şöyle dedi: “Turgut Bey, Mersin Ãœniversitesi’ni gerçekten kendi bünyesinde hisseden bir insan. Ãœniversitemize birçok yardım ve desteÄŸi oldu. Bizler onun desteÄŸini her zaman yanımızda hissediyoruz.” Turgut Bey’in cevabı ise şöyle oldu: “Öğretmenlik mesleÄŸi çok kutsal bir meslek. Bu meslekteki sevgili öğretmenlerimizin verdikleri eÄŸitime az da olsa katkıda bulunabildiysem ne mutlu bana. Mersin’de Mersin Ãœniversitesi gibi bir kurumun varlığından dolayı büyük bir onur duyuyorum.”
Turgut Gür bütün bunların yanı sıra, bir grup yoksul öğrenciye burs da verdi.
Örnek bir Mersinli olarak görevini yapmanın huzuru içinde 27 Ocak 2013 tarihinde aramızdan ayrıldı. Kendisini rahmetle anıyoruz.
İçel Sanat Kulübü Aylık Bülteni 198. Sayısından Alınmıştır.

Biyografik Bilgi

scroll to top