,

ATATÃœRK’ÃœN MERSÄ°N’Ä° 6. ZÄ°YARETÄ° – SEMÄ°HÄ° VURAL

Ege-Vapuru.jpg

12 ÅžUBAT 1931
“EGE” VAPURUYLA ANADOLU GEZÄ°SÄ°NDEN DÖNERKEN
Mustafa Kemal, Ege vapuruyla Samsun’dan baÅŸladığı yurt gezisinde Antalya’dan TaÅŸucu’na gelerek çiftliÄŸine ve Silifke’ye uÄŸramıştı. TaÅŸucu’nda karaya çıktıktan sonra Silifke’de yetkililerle görüşen Gazi, çiftliÄŸine gitti. Ege vapurunun SusanoÄŸlu’na gelmesi ve konuklan alması planlanmıştı. Fakat fırtına nedeniyle gemi TaÅŸucu’nda kaldı. Gece geç saatlerde, güç hava ve yol koÅŸullarında çiftlikten Silifke’ye dönüldü. Konuklar için hazırlanan akÅŸam yemeÄŸi ziyafetine çağırılan Silifkeliler, Gazi’nin gecikmesi üzerine yemekleri yiyerek evlerine gitmiÅŸlerdi. Yetkililer yoktu, postane kapalıydı. Gazi’nin canı sıkıldı. Gece yarısı TaÅŸucu’na gidildi ve Mersin’e hareket edildi. 12 Åžubat 1931 PerÅŸembe günü saat 9.15’te Mersin’e gelindi.
Yanında Afet (Ä°nan), Ordu MüfettiÅŸi Fahrettin (Altay) PaÅŸa, İçiÅŸleri Bakanı Şükrü (Kaya), CHP Genel Sekreteri Recep (Peker), Milli EÄŸitim Bakanı Vasıf (Çınar), milletvekili Dr. ReÅŸit Galip, Özel Kalem Müdürü Tevfik (BıyıklıoÄŸlu), Hasan Rıza (Soyak), Kılıç Ali, Salih (Bozok), Muhafız Alayı Komutanı Ä°smail Hakkı (Tekçe), BaÅŸyaver Rusuhi, DışiÅŸleri Bakanlığından M.Åževket (Esendal), Ä°ktisat uzmanı Ahmet Hamdi (BaÅŸar), Hüsrev (Gerede), AA’dan Kemalettin (Kamu) ve gazeteciler vardı. Ramazan ayıydı. M. Kemal, yöneticileri vapurda kabul etmiÅŸtir.
MÜFTÜ EFENDİ İLE
M.Kemal, Müftü Abdullah (Gökçel) Efendiyi ayrıca çağırttı. Müftü Efendi ile dostlukları vardı. Masaya oturulunca Gazi
Müftü Efendi, sizinle karşılıklı birer kahve içelim. Kahveniz nasıl olsun? Diye sordu.
Müftü Efendi niyetliydi.
– PaÅŸam, dedi, siz seferisiniz, siz buyurun için, bendeniz niyetliyim.

ZÄ°YARETLER
M. Kemal ve yanındakiler saat 14.00’te Gümrük Ä°skelesi’nden ÅŸehre çıktılar. Ä°skelede ve yol boyunca coÅŸkun sevgi gösterileriyle karşılanan heyet, Vilayeti, Belediyeyi, Tüccar hanında bulunan (Uray Caddesinde, sonra Türk Hava Kurumu oldu, yıkıldı) Parti merkezini ziyaret ettiler. Serbest Cumhuriyet Fırkasının propagandaları, etkileri, Belediye Seçimleri konularında görüşleri öğrendi, kendi fikirlerini açıkladı. Vali Faik Bey bilgiler sundu.
Bu sırada salona Girit mübadillerinden bir kişi girdi. Elindeki dilekçeyi uzattı, derdini anlatmak istedi. Gazi, nereden geldiklerini sordu.
Adam, Girit’ten Åžam’a gittiÄŸini, orada iki yıl kaldıktan sonra Mersin’e geldiÄŸini ve beÅŸ senedir de burada bulunduÄŸunu, fakat kendisine hakkının verilmediÄŸini, Rum ÅŸivesi ile ve bozuk bir Türkçeyle ifadeye çalışıyordu. Gazi:
– Ä°ki yıl Åžam’da bulundum diyorsun, Arapça öğrenebildin mi?
– Pek mükemmel öğrendim.
– O halde önce Türkçe öğren, sonra hak iste, dediler.
Gazi, Türklüğe, Türkçeye ne kadar önem verdiğini göstermişti.
Saat 16’da Gençler BirliÄŸi’ni ziyaret eden Mustafa Kemal, BaÅŸkan öğretmen Ä°hsan Cemal Bey’in Türk Ocağı’ndan yakınması üzerine Türk Ocağı Merkezini de ziyaret etti. Yöneticilerle görüşerek eleÅŸtirilerde bulundu. (Ankara’ya döndükten sonra Mart ayında Türk Ocaklarının kapatılması, 19 Åžubat 1932’de kurulan Halkevleri’nin baÅŸkanlığına Dr. ReÅŸit Galip Bey’in getirilmesi çok ilginçtir.)
M. Kemal ve yanındakiler, 18.00’de trenle Malatya’ya gitmek üzere Adana’ya hareket etmiÅŸlerdir.

ATATÃœRK MERSÄ°N’DE “Hayali Cihan DeÄŸer”  kitabının sonraki bölümü için bu satırı tıklayınız.

 

Biyografik Bilgi

scroll to top