,

MEHMET NURİ ÇİL YAŞAM MÜZESİ sizi bekliyor

Müze-1.jpg

Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Özel Yaşlı bakım Merkezi

Binası içinde bulunan Mehmet Nuri Çil YaÅŸam Müzesi Mersinlilerin ilgisini bekliyor. YaÅŸlı YaÅŸam Merkezi içindeki bahçede, açık ve  kapalı mekanlarda  (hasta veya hasta yakını olmakla ilgisi olmadan) her yaÅŸtan her kesimden Mersinlilerin kütüphane, cafe ihtiyaçlarına cevap veriliyor. Bina içinde ünlü sanatçı Behiye Aksoy’un sahne giysileri ve baÅŸka bir bölümdeki  Mehmet Nuri Çil YaÅŸam Müzesinde  yakın tarihimiz ve kültürümüzden çeÅŸitli örnekler sunuluyor. Müzeye iliÅŸkin olmak üzere öğrenciler için hazırlanmış broşürü aÅŸağıda sunuyoruz :

Mersin ve bölgedeki yaşama dair objeleri şehirle buluşturduğumuz bir müze.
Mehmet Nuri ÇİL adına başta oğlu Mustafa ÇİL olmak üzere aile üyelerinin yıllar içinde biriktirdikleri objeler bu müzede bir araya geldi.
Müzemizde, yakın döneme ait günlük kullanılmakta olan yaşamsal objeler yer almaktadır.
Bulunduğumuz coğrafyaya yön veren Yörük kültürüne, zirai çalışmalara, mesleki aletlere, gündelik yaşamdaki objelerin hikayelerinin anlatımıyla desteklenerek farklı bir tasarım ve içerik uygulamasına gidilmiştir. Müze ziyaretçisinin, o günkü yaşama ait ortamı deneyimleşmesi istenmiş ve bu doğrultu da düzenlemeler tasarlanıp çeşitli interaktif uygulamalara gidilmiştir.
Kullanım alanları her geçen gün daralan yöresel el sanatlarından örneklerinde bulunduğu salonunumuzda günümüzde kullanılan teknolojik objelerin ilklerini de görebiliriz.
Bir nesil öncesi kullanılmış olan günlük yaşam ve mesleki yaşam objelerinin günümüzde kullanılanları da dikkate alarak müzemizi ziyaret edenleri yakın tarihimizde yolculuğa çıkarmaktadır.
Acaba bunlardan hangisini büyüklerin kullandı. İzle, ama sorgula. Kim yapmış, nerede yapılmış, neden alınmış. (Kim için, kime alınmış)
Gaz lambası acaba yanar mı? Denesene? Bu kahve değirmenindeki kahveni çekip annene babana götürür müsün? Hamam nedir?
Gördün mü içindeki sabun kese ile hamam tasını? Senin büyük annen ve büyük babana sordun mu?
Girişteki sarı turuncu renkteki şerbet takımı dikkatini çekti
Bu müzenin kuruluşundaki bu objenin toplanmasındaki ilk uyarıcı obje olduğunu biliyor musun? Şerbet takımı gelen misafirlere ikram edilen şekerli meyveli su içindir. Senin elindeki kutu kola ya da meyve suyu gibi düşün. Gaz ocağının üzerinde gördüğün bu çelik tencere sizin evde olan annenin kullandığı düdüklü tencerenin ilk hali dikkatini çekti mi?
Çekmecede gördüğün yeşil porselen tabak zannettiğin gibi değil, objeye daha dikkatli bakarsan yan tarafındaki küçük ağzı görürsün; oraya sıcak su konularak içtiğin çorbanın ısısını koruyabilirsin.
GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK çalıştığı uzun gecelerinde buna benzeyen Porselen tabakları kullandığını biliyor muydun? Su şişesi ve damacana olmayan dönemde yukarıdaki mavi objenin kullanıldığını hayal et.
Bak senin görüşünde tahta, ama sen onun senin gibi öğrencilerin okula giderken kullandığı tahta çanta olduÄŸunu bilmeni isterim. Hani ÅŸu içinde Mehmet Nuri ÇIL’in orijinal el yazısı defteri olan.
Yeşil renkli yastık; sırma eski işlerin el ile yapılmış, emeğin ürünü yaşam müzesini gezerken gördün mü? Su ısıtıcı (İbrik, gügüm , kildan) denilen bu objeler odun ve kömür sobalarının üzerinde hala kullanılmakta olduğunu biliyor muydun?
Yerde gördüğün bu renkli halılar ve yastıklar hep el emeÄŸinin ürünü, siz çocukların üzerine basıp, koÅŸtuÄŸu oynadığı mutlu anlar, yaÅŸadığın evinizdeki halılar gibi…
Sahan denilen bakırdan yapılmış bu yemek tabakları, ve şimşir ağacından yapılan tahta kaşıklar çok önceleri kullanılıyordu. Kocaman üzerine konulan bu tepsiye sini denilirdi.
Çok çeşitli ütülere bakmaktasın bunların, ateşli kömür ve kül ile ısındığını hiç hayal etmiş miydin?
Hakiki deriden iki ayakkabı gördün adı Yemeni. Biliyor musun bunlarda emeğin ürünü fabrika değil. Dolabın içindeki radyo büyük annenin ve büyük babanın televizyon olmadığı dönemlerde kullandığı bir kitle iletişim aracı. Veeee..
Sizlerin seslerinin alındığı teyp.0 işi şimdi sen cep telefonu ile yapıyorsun, ses kaydı diye..
Telefon şu anda sizlerin kullandıklarına hiç benzemiyor değil mi? Eskiden telefon telleri vardı, kuşların konduğu, türkülerinin olduğu, resimlerde gördüğün; işte haberleşme bununla sağlanıyordu eskiden.
Gaz yağı lambası aydınlatma olarak kullanılıyordu. Çeşitleri dikkatle incelemeni öneririm.
Gaz nedir? Bilmediğini biliyorum ama gaz yağı ile yanardı. Ocak ve gaz ocağı ve içindeki büyük kazanlarda düğün yemekleri pişerdi.
Gördüğün bu obje bir sıcak su aracı, musluktan sıcak su akar kullanılır. Altında gördüğün yine gaz yağı ile çalışan gaz ocağı dediğimiz şimdiki yemek pişirilen evinizdeki ankastre görevini görüyordu.
Gördüğün bu obje daktilo; harf ve rakam tuşları daktiloyu oluşturuyor. Şimdiki bilgisayar klavyesi gibi düşün. Cam bölmede asılı halıyı gördün mü? İki çanta gibi düşün adı heybe; at ve eşek sırtlarına takılır içine yiyecek ve eşyalar (odun vs.) konularak taşıma işine yarardı.
Eskiden kullanılan tüm inşaat malzemeleri dikkatini çekti
Silahlar, tüfekler, su matarası ve diÄŸerleri… Asılı duvarda kim bilir kimlerin evinden çıktı geldi buraya.

Biyografik Bilgi

scroll to top