,

MERSÄ°N’Ä°N KARDEÅž ÅžEHRÄ° KUSHIMOTO – H. Åžinasi DEVELÄ°

Refah-Şehitleri-Anıtı.jpg

Mayıs’ın ilk haftası içerisinde Mersinimizin, Japonya’dan misafirleri vardı. Misafirlerimiz Mersin’in kardeÅŸ ÅŸehri KUSHIMOTO kentinin Belediye BaÅŸkanı ALI YORIO HAMAGUCI ve BaÅŸkan Yardımcısı MEHMET NOBORU KISHÄ°TANI ve beÅŸ meclis üyesi idiler.
Aslında Mersin’in resmiyet kazanmış kardeÅŸ ÅŸehri altı tanedir. Bunlar SANTA FE SPRÄ°NG NANKING, SINCAN, KERKUK, TAHRAN ve KUSHlMOTO’dur.
Mersin BüyükÅŸehir Belediyesi’nce vaki istek üzerine baÅŸka ülkelerde iki kent için de kardeÅŸ ÅŸehir olma kararı almış ise de, henüz onaylanıp kesinleÅŸmemiÅŸtir. KUSHIMOTO dışındaki kardeÅŸ ÅŸehirlerimizle halen yakın bir kardeÅŸlik iliÅŸkimiz bulunmamaktadır. KUSHIMOTO Belediye BaÅŸkanı ülkemize dört kez gelmiÅŸ, buna karşı merhum Okan Merzeci iki kez, Ä°lçe Belediye BaÅŸkanlarımız da birer defa KardeÅŸ Kenti ziyaret etmiÅŸlerdir. Ayrıca bu kentle Mersin’imizin okul talebeleri de karşılıklı olarak her yıl ziyaret gerçekleÅŸtirmektedirler. Ä°ki kardeÅŸ kenti iki anıt yekdiÄŸerlerine daha çok yaklaÅŸtırmaktadır.
Birisi Mersin Atatürk Parkı’ndaki Refah Åžehitleri Anıtı, diÄŸeri Kusthımoto Kenti yakınındaki OŞİMA’da bulunan Türk Åžehitleri Anıtı’dır. Her iki anıt da mimari yönden yekdiÄŸerinin aynıdır. Refah Åžehitleri Anıtı bilindiÄŸi üzere ikinci Dünya Harbi sırasında 28 Haziran 1941 gecesi kalleşçe torpillenip batırılan Refah gemisi ÅŸehidi 168 Türk askerinin anısına dikilmiÅŸ bir anıttır. (2) Japonya’daki Anıt ise, OÅžIMA kayalıkları civarında fırtına sonucu batan ErtuÄŸrul Gemisi Åžehitleri için dikilen anıttır.
İlerde yeri geldiğinde daha geniş bir şekilde bir yazı konusu yapacağımı umduğum bu olay şöyle gerçekleşmiştir.
1887 yılında Japon Ä°mparatoru bir Japon harp gemisi ile Ä°stanbul’a bir dostluk ziyareti yapmıştır. Buna aynı dostlukla cevap vermek ve Japon Ä°mparatoru LEÄ°JÄ°’ye Ä°kinci Abdülhamid’in ÅŸeref niÅŸanını sunmak üzere ErtuÄŸrul Fırkateynimiz, Osman PaÅŸa kumandasında Japonya’ya gönderilmiÅŸti. Gerekli ziyaret yapılıp dönülürken, gemi kötü bir fırtınaya yakalanarak batmıştı. Bu faciada 583 denizcimiz ÅŸehit olmuÅŸtu. OÅžlMA’lıIar bir dostluk niÅŸanesi olarak bu ÅŸehitlerimiz anısına aynı yerde TÃœRK ÅžEHÄ°TLERÄ° ANITI dikmiÅŸler ve ayrıca bir de Türk Müzesi yaptırmışlardır. Japonya’da bundan baÅŸka Türk Åžehitleri için dikilmiÅŸ iki anıt daha bulunmaktadır.
Misafirlerimiz bu olayların cereyan ettiği yöreden gelmişlerdir.
06. 05. 1998 Çarşamba günü Refah Şehitleri Anıtı önünde bir tören düzenlenmiştir. Deniz Bandomuzun Japon ve Türk İstiklâl Marşlarını çaldıktan ve göndere Japon ve Türk Bayraklarının çekilmesinden sonra, Kushımoto Belediye Başkanı Anıt Şeref Defterini imzalamış ve Japon Heyeti şehitlerimiz anısını taziz için denize çelenk bırakmışlardır.
Heyet ayrıca rahmetli Okan Merzeci’nin mezarını ve ailesini de ziyaret etmiÅŸlerdir.
Japonların Türklerle karşı açıkça görülen bir sevgileri vardır. Yukarıda yazdığımız Belediye BaÅŸkanı’nın adı önünde Mehmet, yardımcısının adı önünde Ali isimlerine dikkat çekmek isteriz. Bizim Belediye BaÅŸkanlarımıza da aynı ÅŸekilde Japonca isim vermiÅŸlerdir.
Onurlarına verdiğimiz yemekte Başkanın yaptığı konuşmaya, Mersin Büyükşehir Belediyesi adına yaptığım karşı konuşmada özellikle bu husus üzerinde durarak bir vakıayı dile getirdim.
Türkler, 700 yıl içerisinde İslam ülkeleri dahil bir çok ülkede şehit verdik. Ancak hiçbir ülkede Türk Şehitleri için bir anıt diken ülke bilmiyorum. Birkaç tane varsa da onları biz yapmışız. Japonlar bu konuda bir istisna yaparak kalbimizi kazanmışlardır.
Mersin Yenişehir Belediyesi Menderes Bulvarı tarafında Türk ve Japon bayraklarının dalgalandığı bir sokağı özel olarak düzenlemiş ve KUSHIMOTO adını vermiştir.
(1) Bilgi için 3 Akdenizde inci Kent. Mersin. H. Ş. Develi. Sa. 65
(2) GeniÅŸ Bilgi. Dünden Bugüne Mersin. H. Åž. Develi. S. 40 ve İçel Sanat Dergisi. Sayı 51 – 52. Makaleler.
İÇEL SANAT KULÜBÜ BÜLTENİ HAZİRAN 1998 Sayısından alınmıştır.

Biyografik Bilgi

scroll to top