Kuru Dereye; Mersin bölgesinden gelerek muharebelere katılan 16’ncı Tümen 47’nci Alay mensuplarınca “Mersin Deresi” adı verilmiştir.
Mersin bölgesinden harekât bölgesine gelen 16’ncı Tümen, zamanın haritasında Hücre Tepe olarak isimlendirilen tepeyi “Mersin Tepesi” olarak anmıştı.
“14 Şubat 1913 tarihinde yayınlanan Teşkilat-ı Umumiye-i AskeriyeNizamnamesinegöre2’nci Ordu;6’ncı ve8’inci Kolordulardan oluşmuştu. Halep’te karargâhı bulunan6’ncı Kolordu kuruluşunda ve karargâhı Adana’da olan 16’ncıTümeni teşkil eden askerler, zamanın asker alma sistemine göre Adana ve yöresinden temin edilmişti.
16’ncı Tümeni destekleyen askerlik şubeleri; Adana, Karaisalı, Mersin, Tarsus, Silifke, Anamur, Misis, Sis (Kozan), Feke ve Cebelibereket (Osmaniye) idi. Tümenin Mersin’de konuşlu bulunan 47’nci Piyade Alayı ise Mersin, Silifke, Tarsus, Mut, Anamur askerlik şubelerince desteklenmişti… 24Mayıs günü yapılan ateşkes sırasında Kanlı sırt bölgesinde toplanan şehitlerin bir kısmı Mutfak deresi yoluyla Uzunhendek Mezarlığına getirilerek gömülmüştü. Bu şehitliğe özellikle subayların defnedildiği ya da bir bölümünün subaylar için ayrıldığı değerlendirilmektedir…”
Nuri Çavuş’un Mersin Deresi ile Karayürek Deresi kavşağının 50 metre kuzeyinde bulunan şehitliğe gömüldüğünü, Fasih Efendi’nin notlarındaki ifadelerden anlıyoruz.
“Yerime geldim. Nuri’ye bir hitabe yazmak istiyorum. Yazdım. O da şu;
Ey Yolcu! Eğer Kanlısırt’ı müdafaada 47’nci Alayı anarsan, 5’inci Bölük’te Nuri Çavuşu da unutma.”
Kaynak: Çanakkale Muharebeleri 1915 – “Muharebe alanı yer isimleri” Şükrü Murat ARMUTAK-09 Mart 2021 –Aydın Sevim, Mersin İskelesi Bülteni Ekim 2022