,

Mersin Redif Taburu

Mersin-Iskelesi-200.jpg

“Mersin Redif Taburu” 14 Kasım 1903
“Adana, Tarsus ve Mersin redif taburlarının bütün ihtiyaçları tamamlanarak Odessa Vapuruna bindirilerek gerekli merasim yapılmak suretiyle Yemen’e gönderildikleri” haberi gelir. Mersin de 5. Ordu içinde yer aldığından çok sayıda Mersinli genç nizamiye askerliğini Yemen’de yapmıştır. Hâl böyle olunca Yemen’de en fazla kayıp veren vilayetlerimizden biri de Mersin olmuştur.
Taburların Yemen’e sevkine karar verildiği sırada İdare-i Mahsusa vapurları diğer nakliyat işleriyle meşgul olduğundan, 19 Ekim tarihli ilk iradede taburların nakli için Bahriye Nezareti tarafından yabancı kumpanyalardan vapur kiralanması istenilmişti.
İradeye göre, Rus vapurları daha büyük ve fiyat bakımından daha uygun olduğundan müzakerelerde öncelik Rus kumpanyalarına verilmeliydi. İradeye uygun olarak, Bahriye Nezareti ile Rusya kumpanyasının İstanbul’daki acentesi arasında yapılan görüşmeler başladı. Pazarlık bir vapur üzerinden yapılmaktaydı. Söz konusu vapurun adı Odesa olup, Odesa limanında harekete hazır beklemekteydi.
Müzakereler anlaşmayla sonuçlanınca vapurun kiralanması konusunda mukavele imzalandı. Mukaveleye göre, vapur Mersin’e ulaştıktan sonra kırk sekiz saat zarfında askerlerin bindirilmesi gerekmekteydi. Asker veya eşyanın hazır olmaması gibi bir sebep dolayısıyla beklenilmesi durumunda beklenilen her gün için tonaj başına ekstradan dört pena verilecekti. Diğer yandan vapur, İstanbul’da hazırlanacak olan 5.000 çuval unu da Yemen’e nakledecekti.
Odesa vapuru, 1 Kasım 1903 tarihinde İstanbul’dan Mersin’e doğru hareket etti. Vapurun 6 Kasımda Mersin’de olduğu görülmektedir. Bu süre zarfında tedariki istenilen 100.000 kilo un Adana vilayetinin yoğun çalışmaları sonunda  limanda hazır hale getirilmişti. Adana Redif Livası kumandanı Mirliva Hamdi Paşa komutasındaki Mersin, Adana ve Tarsus taburlarına mensup subaylar dâhil 2.011 asker vapura bindirildi. Her tabur için 50 olmak üzere toplam 150 yük hayvanı, taburların malzemeleri ile son anda satın alınan 1.300 çuvaldaki 100.000 kilo un vapura yüklendi. Bütün işlemler tamamlandıktan sonra askerler, 6 Kasım 1903 Cuma günü akşamı saat sekizde limandaki askeriye ve mülkiye memurları, ulema ve eşrafın da içinde bulunduğu kalabalık tarafından dualarla uğurlandı. Redif taburlarını taşıyan Odesa vapuru sekiz günlük bir yolculuktan sonra 14 Kasımda Hudeyde’ye ulaşarak askerleri indirdi. (Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi Cilt: III / Sayı:8 / Mayıs /2016) – Aydın Sevim tarafından hazırlanan  Kasım 2021 tarihli aylık “Mersin İskelesi” bülteninden alınmıştır. Bu sitede Aydın Sevim’in  bir çok benzer yazısı vardır.

Mersin ve yakın çevresine ilişkin tarih, kültür, sanat araştırmaları yapar, çok sayıda kitabı ve çevirisi vardır.

scroll to top