GEZGİNLER GÖZÜYLE MERSİN 7. KISIM
Dr. Louis-Charles Lortet (1836-1909)
Hekim, botanikçi, zoolog, paleontolog, Egyptologist ve antropolog olan Lortet, Yukarı Mısır ve OrtadoÄŸu’da geziler yaptı. 19 Mart 1875 tarihinde baÅŸlayan “Levant”a yolculuÄŸu sırasında Hatay ve Suriye’ye kadar uzanan Lortet, Nisan 1875 yılında Mersin’e geldi.
Hem zoolog, hem de tıp doktoru olarak bu geziye katılan Louis Charles Lortet bize Paris’te Hachette kitabevi tarafından basılan, kalın, büyük boylu, 675 sayfalık, 364 gravürlü bir eser bırakacaktır: “La Syrie d’aujourd’hui. Voyages dans la Phenicie, le Liban et la Judee, 1875-1880.)
“Mersin kasabası, sadece Orta Anadolu’dan kervan ile getirilen mallar için depo olarak kullanılan otuz kadar alçak evlerden ibarettir! Hemen hemen bir tek barınak uygun gözükür ki o evde, Messageries Maritimes Ä°ÅŸletmeleri’nin yerli temsilcisi, Sayın Ä°brahim Sabah Efendi bizi iyi niyet ve mükemmel bir misafirperverlikle kabul etmiÅŸti. Mersin’in doÄŸru dürüst bir limanı yoktur. Gemiler açıklarda kalmak mecburiyetindedir ve iki tane uzun, tahtadan yapılmış, kazık temelli iskele, ticaret mallarının mavna ile yükleme ve boÅŸaltmasına müsaade ederler. Evlerin arkalarında, meyva aÄŸaçları dikilmiÅŸ ve yeÅŸil çitlerle kuÅŸatılmış bostanlar uzanır. Bu bitki örtüsü o kadar gürdür ki sadece çatılarının uçları aÄŸaçların üstünde gözükmektedir. Kayısı, armut aÄŸaçlan eÅŸsizdir ve Beyrut’a, Rodos’a pek büyük miktarlarda gönderilen çok aranılan meyvalar üretir. Sözde liman, Fransa ve Ä°ngiltere’ye yün ve birkaç seneden itibaren, denize yakın bu yörelerden, bilhassa Tarsus’un etraflarında üretilen büyük miktarda da pamuk gönderir. Åžehrin batı tarafında bir tepecikte antik sur kalıntıları gözükür. (Mersin’i Ziyaret Edenler. Çev: Frank Fokke Ferwerda – Güzin Berkmen. Ä°SK Bülteni. Kasım 1995 s. 24-25)