İÇEL SANAT KULÜBÜ 1995 YILI EKİM AYI HABERLERİ Bir Cumartesi ikindi lokalin bahçesinde oturmuÅŸ sohbet ederken, etrafımı seyrediyor ve dinliyorum. Lokali’n üst katında 15-20 genç Mersin Festivali kapsamında düzenlenen tiyatro yarışmasına katılacakları “Düdüklü ‘de Kıymalı Bamya” oyununun provasını yapıyorlar. Sesleri bahçeye kadar geliyor. Alt katta Klasik Türk MüziÄŸi gurubunun üyeleri çalışıyor. Ney’in büyüleyici sesi bütün bahçeyi sarmış. Bir köşede Cemal Turan Hoca iki öğrencisiyle resim konuÅŸuyor. Biraz sonra Altay Bayram’ın öğrencilerinin gitar dinletileri baÅŸlayacak. Nevit Kodallı Konser Salonumuzda 12-18 yaÅŸ arası çocuklar tek tek sahneye çıkıp klasik gitardan güzel örnekler sunuyorlar. Hepsi çok baÅŸarılı.
Eve dönerken gözüm yaÅŸararak düşünüyorum. Yarın bu çocukların içinden birçok müzik, resim ve tiyatro sanatçısı çıkacak ve özgeçmiÅŸlerine “ilk sanat eÄŸitimimi İçel Sanat Kulübü’nde yaptım” diye yazacaklar.
Gençler bilmezler ama eğer Türkiye yetmiş yılda bugünkü çağdaş çizgisine ulaşmışsa buna katkısı olan en önemli kurumlardan biri Halkevi idi. Ve Halkevinden yetişen binlerce sanatçı hâlâ özgeçmişlerine ilk sanat eğitimlerini Halkevlerinde aldıklarını onur duyarak yazarlar.
İşte İçel Sanat Kulübü günümüze uyarlanmış ve bir sivil toplum örgütü tarafından kurulmuş çağdaş bir Halkevi. Bunu ben söylemiyorum. Kulübümüzü tanıyan ünlü sanatçılar, Bakanlar, ilim Adamları söylüyor. Ve keşke her şehirde bir İçel Sanat Kulübü olabilse diyorlar.
Öyleyse İçel Sanat Kulübü artık bir KURUM. Hepimizin üzerine titremesi, ona zarar verecek en küçük bir hareketi bile önlemesi, her çalışmasına destek vermesi ve üyesi olmaktan onur duyması gereken bir KURUM.
Mesela bakın Ekim ayında, sadece bir ay içinde neler oldu İçel Sanat Kulübü’nde.
6/7 Ekim’de “Resim Şöleni” diye adlandırdığımız bir etkinlikler dizisi yaÅŸadık.
Türk resminin en büyük ustalarından biri, Devrim Erbil ünlü Ressam Merih Akçam’la birlikte sergi açtı Teoman Ünüsan sanat Galerimizde. Bu serginin açılışından önce Nevit Kodallı salonumuzu doldurup dışarılara taÅŸan bir topluluk önünde Devrim Erbil ve Merih Akçam’la birlikte Türk Resminin en büyük iki yazar ve eleÅŸtirmeni Doç. Dr. Kaya Özsezgin ve Mehmet Ergüven ile Yrd. Doç. Memduh Kuzay ve gururumuz Ressam Ahmet YeÅŸil’in katıldığı, Prof. Dr. Eyüp KemerlioÄŸlu’nun yönettiÄŸi bir panel yaÅŸandı. Konu “Sanat, İnsan, DoÄŸa ve Türk Resminin” sorunlarıydı. Sergiden sonra da Kulüp bahçesinde söyleÅŸili akÅŸam yemeÄŸi düzenlendi. En az panel kadar güzel, akıl almaz boyutta sanat ve resim dolu bir gece yaÅŸandı.
İkinci gün topluca Güzel Sanatlar Fakültesi, Art Home, Devlet ve Ticaret Odası Sanat Galerileri gezildi. Ve sonra yine bahçemizde sohbet devam etti.
9 Ekim’de Altın Koza Organizasyon Komitesinin davetlisi olarak İçel Sanat Kulübü sanatçılarının eserlerinden oluÅŸan bir sergi açtık Adana’da. Bütün masrafların Altın Koza tarafından karşılandığı ve çok güzel bir kokteylle açılan sergide, sanatçılarımıza birer Altın Koza Plaketi verildi. Bu serginin oluÅŸmasında büyük emeÄŸi geçen hepimizin hocası, geçen yıl Altın Koza ’da yılın sanatçısı seçilen sevgili Ethem Aydın hocamıza sonsuz teÅŸekkürler.
13 Ekim’de Mersin Üniversite’si ile birlikte ikincisini gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz Felsefe Günleri baÅŸladı. Ahmet Kamacı’nın heykelcikler sergisi ve Kulüp bahçesindeki yemekle.
İkinci gün sabah 10.00 da baÅŸlayan söyleÅŸilerde ana baÅŸlık “Çok Kültürlülük ve Demokratik Birliktelik”ti. Uluslararası üne sahip felsefecilerimiz Prof. Dr. UluÄŸ Nutku, Prof. Dr. İona Kuçuradi, Prof. Dr. DoÄŸan Özlem, Prof. Dr. Ahmet İnam ve Prof. Dr. Bedia Akarsu hocalarımızın akÅŸama kadar süren konuÅŸmalarını iki salonumuzu dolduran yüzlerce kiÅŸi büyük bir coÅŸkuyla izledi.
Üçüncü gün, binlerce kiÅŸi, konuklarımız ve Mersin Devlet Operası Flarmoni Orkestrası Uzuncaburç Antik kentine taşındı. MuhteÅŸem bir tarihi mekan, muhteÅŸem bir toplu söyleÅŸi, ve Silifke Müze Müdürü dostumuz Åžinasi BaÅŸal’ın gayretleriyle açılan Uzuncaburç Antik Tiyatrosu’nda muhteÅŸem bir konser. Bu etkinliÄŸin kusursuz bir güzellikte oluÅŸmasını saÄŸlayan dost Semihi Vural, Åžinasi BaÅŸal, Silifke ve Uzuncaburç Belediye BaÅŸkanlar ve emeÄŸi geçen herkese sonsuz teÅŸekkürler. Ayrıca yeni atandığı “Mersin Üniversitesi Halkla İliÅŸkiler Koordinatörlüğü” görevinin ilk büyük meyvesini bu etkinliklerle veren Semihi Vural’a baÅŸarılar.
Bu etkinliÄŸin en önemli özelliÄŸi de iki büyük Devlet KuruluÅŸu Mersin Üniversitesi ile Devlet Opera ve Balesi’nin bir sivil toplum örgütü olan Kulübümüzle iÅŸbirliÄŸi yaparak Mersin’e çok önemli bir Kültür ve Sanat hizmeti sunmaları. Ne mutlu.
21 Ekim’de yine uluslararası üne sahip bir fotoÄŸraf sanatçısı, İbrahim Demirel hocamız aramızdaydı. Gerçekten akıl almaz güzellikte bir fotoÄŸraf ziyafeti çekti bize. “Islak Aynalar”, “Yalnız ve Özgür” gibi baÅŸlıklar altında her 100 diada bir konuyu iÅŸlediÄŸi çalışmalarıyla fotoÄŸraf çekmenin ustalıklarını gösterirken bir de sanki ders veriyordu bize. Sanki “artık yedi dağın çiçeÄŸi dialar sergilemek yerine, bir konuyu en güzel ÅŸekilde iÅŸleyen çalışmalar yapıp sergileyin” diyordu.
22 Ekim’de hocamızla birlikte çıktığımız Foto Safari’de AyaÅŸ, Çatıören, Emirzeli ve Öküzlü antik yerleÅŸimlerinde, o muhteÅŸem tarih ve doÄŸanın içinde usta bir fotoÄŸrafçının nasıl çalıştığını görmek fırsatını yakaladık. EÄŸer fotoÄŸraf çekmeye meraklı dostlar hocamızı gerçekten izledilerse mutlaka çok önemli ÅŸeyler öğrendiler. Yalnız etkinlik boyunca İFAD’dan hiç kimsenin olmaması garipti. Bu etkinliÄŸin oluÅŸmasında büyük emeÄŸi geçen Cemal Turan ve Bülent AkbaÅŸ’a sonsuz teÅŸekkürler.
Åžimdi Sokak ÅženliÄŸi ve Cumhuriyet Bayramı etkinliklerine hazırlanıyoruz. Yazımı baskıya yetiÅŸtirmem gerektiÄŸinden mutlaka güzel olacak bu etkinlikleri yazamıyorum ama sanırım bu ÅŸenlik öncekilerden çok daha güzel olacak. Çünkü Devlet Opera ve Balesi Filarmoni Orkestrası Sokak ÅženliÄŸimize bir konserle katılacağını bildirdi. Ayrıca hocamız Prof. Nevit Kodallı’nın önderliÄŸinde geçen yıldan beri çalışmalarını sürdüren Polifonik Koro ilk konserini o gün sokağımızda gerçekleÅŸtirecek. SaÄŸ olun Devlet Opera ve Balesi Filarmoni Orkestrasının deÄŸerli yönetici ve sanatçıları, saÄŸ olun baÅŸta Nevit Kodallı Hocamız olmak üzere koro ÅŸefimiz Güngör Turan ve bütün Polifonik Koro sanatçıları.
Yazımı bitirmek zorundayım ama Ekim ayı etkinlikleri bitmiyor. Çünkü Kulübümüzün sevgili üyesi ÇaÄŸlar’ın sevgili Celâl Soycan’la birlikte kotardığı ilk etkinlik 31 Ekim’de. Uluslararası üne sahip ressamımız Sayın Bedri Baykam o gün Kulübümüzün misafiri olacak. Ve Halil Altındere’nin tanıtıcı dia gösterisinden sonra “Sanat ve Etik” konulu bir söyleÅŸi yapacak. Davetimizi kabul ederek Kulübümüzü onurlandıracak olan ünlü Ressam Sayın Bedri Baykam’a, Halil, ÇaÄŸlar ve Celâl’e sonsuz teÅŸekkürler. Ve dikkat, ÇaÄŸlar’dan çok büyük etkinlik haberleri alacaksınız yakında.
Evet iÅŸte bir ayda gerçekleÅŸen İçel Sanat Kulübü etkinlikler dizisi. Arkasında Devlet desteÄŸi ve gücü olan kurumların bile bir araya sığdıramayacağı bu kadar etkinliÄŸi bir avuç sanat gönüllüsünün, hem de kısıtlı maddi gücüne raÄŸmen gerçekleÅŸtirmesi, artık İçel Sanat Kulübü’nün ne önemli bir kurum haline geldiÄŸini göstermez mi? Hadi hepimiz öğünelim Kulübümüzle.
Bu ay heykeltraÅŸ dostumuz Rafet Van’a kulübü güzel heykelleri, rölyefleriyle süslediÄŸi için teÅŸekkür edecektim. Erdal Åženel dostumuzun eÅŸine geçirdiÄŸi kaza sonucu kalça kemiÄŸinin kırılmasından duyduÄŸumuz üzüntüyü ve acil ÅŸifa dileklerimizi yazacaktım. Kütüphanemize kitap sever, gönüllü ve ücretsiz hizmet verecek bir dost aradığımızı duyuracaktım. Ama galiba bana ayrıla yer doldu. Gelecek sayıda buluÅŸmak üzere sevgiler. DoÄŸan AKÇA – İçel Sanat Kulübü 1995/41 Aylık Bülteninden alınmıştır.