,

MAMURE KALESİ

Mamure.jpg

…M.S. III. yüzyılın ilk yarısında Romalılar tarafından yaptırılan Mamure kalesi hemen her donemde onarılarak günümüze iyi korunmuÅŸ olarak ulaÅŸabilmiÅŸtir.

Kilikya’nın Ermeni yerleÅŸimine açılmasıyla özellikle Kıbrıs’tan gelen Ermeniler kısa süreli bir ermeni prensliÄŸi kurmuÅŸlardır.

Arazi koşulları nedeniyle, böbrek şekline benzer bir plana yayılan kale, başlıca iki bölümden oluşur. İç içe geçen iki dizi sur ile tüm kaleyi dolaşan bir taraftan diğer tarafa geçişi sağlamak için yapılmış burçlar arasında yolar uzanır. Bu sistem üzerinde dört tanesi oldukça büyük olan 39 kule /burç bulunmaktadır. Burçlarda denizden ve karadan gelebilecek tehlikeleri gözlemek için mazgallar ve ok yarıkları belli bir düzen içinde yayılır. Doğal kayalık temellere oturtulan kale yapımında doğal kırıklarıyla kireç taşları kullanılmıştır.

Eskiden kale çevresinde 5 m genişliğinde hendekler bulunmaktaydı. Mamure kalesinde özel bir bölüm sayılabilecek, doğu tarafında deniz yönünde büyük bir burcun ortasında 22m yüksekliğinde özel bir kule yer alır. Kulenin üzerindeki mermer kitabeye göre, Karamanoğlu İbrahim Bey’in kaleyi tamir ettirdiği yazılıdır. Evliya Çelebi özellikle bu kuleden söz ederek, Osmanlı padişahı, II. Selim zamanında Lala Mustafa Paşa tarafından fethedildiğini yazmaktadır.

İç surların içinde yeni yapılmış kadar saÄŸlam görülen bir cami bulunur. Åžikârı tarihine göre Karaman Beyi Mahmut Bey tarafından 1300 – 1308 yıllarında yaptırılmıştır.

Ermeni tekfurunun Mamure’yi zaptı sırasında bir bölümü yıkılan cami daha sonra yeniden onarılmıştır. Yöredeki BozdoÄŸan köyü sakinleri halen bu camide ibadet etmektedir.

Mamure Kalesinin karşısında yine Karamanoğullarından kalan bir hamam bulunmaktadır. Türk hamamı özellikleri taşıyan hamam 4 odalıdır.

Anamur’ ile ilgili birkaç önemli konu

Softa Kalesi – Anamur’un 17 km kadar doÄŸu tarafında Fidik mevkinde bir tepe üzerinde yar alır. İlk sakinlerinin deniz korsanları olduÄŸu sanılan kale önündeki denize uzanan bir burun ucunda kurulan kent yerleÅŸimi, daha sonra güvenlik amacıyla bu tepeye taşınmış ve çevresi surlarla çevrilmiÅŸtir. Kale içinde yaÄŸmur sularının toplandığı sarnıçlar ve bir hamam yer alır. Kaleden sahile ulaÅŸan 2 km uzunluÄŸundaki bir tünel, yer yer çökmelere uÄŸradığından geçit vermez durumdadır.

Köşekbükü MaÄŸarası – Anamur’un kuzeybatısında Ovabaşı köyündeki maÄŸara 5000 m² geniÅŸliÄŸinde olup üç bölümden oluÅŸur. Astım hastalığına yararlı olduÄŸu söylenen maÄŸara, Türkiye’nin bilinen en derin maÄŸarasıdır.

Ala Köprü – Dragon Çayı üzerinde Ala Köprü 1230 yılında Selçuklu yönetimi tarafından yaptırılmıştır. Ağır tonajlı iÅŸ makinaları bile taşıyabilen köprü ve çevresi Anamur folkloruna kaynak yaratan bir piknik alanıdır.

Sikkeler – Kendi adına para basma yetkisi olan Anemurium kenti Sikkelerinden saptanan kentin özgün yaÅŸamı, yine paralar üzerindeki Kral Titus’dan (M.S. 79 – 81) Valeriaus’a (M.S. 253-259) kadar gelip geçmiÅŸ Roma imparator betimlemelerinden anlaşılmaktadır. Bronz sikkeler üzerinde kentin inançları ve tapınakları simgelenmiÅŸtir. Ancak görülen o ki; her ÅŸeyden çok devlete ait binalar kentin ” gösterişçiliÄŸini” yansıtmaktadır. İçel Sanat Kulübü Aylık Bülteni 1997/59. sayısından alınmıştır.

Biyografik Bilgi

scroll to top